Volledig scherm

Pilotenvereniging maakt zich zorgen om veiligheid boven Schiphol

Volgens pilotenvereniging VNV zijn ze op Schiphol veel te laks met de vliegveiligheid. De piloten sturen hierover daarom een brandbrief naar de Tweede Kamer, meldt De Telegraaf. 

De piloten maken zich zorgen over de onvoorspelbaarheid op het complexe vliegveld. ,,Alles vliegt kriskras door elkaar", aldus de vliegers.

Afgelopen april verscheen er een alarmerend rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over de verkeersveiligheid op Schiphol. Er werden toen twee gevaarlijke situaties beschreven. Bij het eerste voorval, op 21 april, raakte tijdens de start de staart van een verkeersvliegtuig de grond, waarop uit voorzorg werd besloten terug te keren naar Schiphol. Om een landing boven het maximale landingsgewicht te voorkomen werd brandstof boven de Noordzee gedumpt. Op de luchthaven kon toen een veilige landing worden gemaakt.

Startverklaring

Bij het tweede voorval,op 31 mei, ontving de bemanning van een verkeersvliegtuig toestemming van de luchtverkeersleiding om op te stijgen terwijl er nog een voertuig van de vogelwacht - eveneens met toestemming - op de baan was voor inspectie. 

De luchthaven kampt met een relatief groot aantal bijna-botsingen. Luchtvaartmaatschappij KLM, Schiphol en Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) zeggen druk bezig te zijn met een integraal veiligheidsmanagementsysteem.

Volgens de OVV was er in augustus overigens 'geen aanwijzingen dat de veiligheid op Schiphol onvoldoende is.'