Volledig scherm
Deelnemers aan de zoektocht naar de vermiste Anne Faber in de omgeving van Soesterduinen in oktober 2017. © Sem van der Wal/ANP

Politie zet deuren open voor speurende burger

De politie en het OM zetten de deuren wijd open voor burgers die willen helpen misdrijven op te lossen. Binnenkort begint een experiment waarbij gewone Nederlanders onder meer buurtonderzoek kunnen doen met een speciale app.

Steeds vaker doen burgers onderzoek naar misdrijven, ziet de politie. Dat gebeurt onder leiding van familieleden en bekenden, zoals bij vermissingen zoals die van Anne Faber in 2017. Maar ook in bijna professionele onderzoekscollectieven, zoals bij de onderzoekers van Bellingcat, die zich onder meer buigen over MH17 om mogelijke verdachten te traceren. Door die initiatieven ontstaat al meer samenwerking tussen burger en politie, maar die laatste partij neemt nu echt stelling. De politie wil het doen van eigen onderzoek ook vanaf het begin actief begeleiden om aan te sluiten bij de trend.

Dat gebeurt eerst bij wijze van proef. Op 1 juni wordt een speciale app gelanceerd, waarbij slachtoffers van diefstal onder begeleiding mee kunnen zoeken naar de mogelijke dader. Zij worden na aangifte in de app stap voor stap begeleid. Er kunnen opnames van gesprekken met getuigen worden geüpload, net zoals foto’s en bewegende beelden. Er is ook de mogelijkheid uitgewerkte getuigenverslagen naar de politie te sturen. Door de begeleiding moet worden voorkomen dat burgers (onbedoeld) over de schreef gaan bij het verzamelen van bewijsmateriaal, waardoor het in een rechtszaak onbruikbaar wordt.

Ook bij vermissingen moet de samenwerking met burgers als het aan de politie ligt steeds beter verlopen. Zo is er nog altijd contact met de familie van Anne Faber, om te kijken wat er te verbeteren valt. De familie, maar ook veel anderen, zochten mee in de hoop haar levend aan te treffen.

Technologie

Dat burgers nu al vaker zelf aan de slag gaan, is onder meer ingegeven door technologische ontwikkelingen als  trackers in bijvoorbeeld telefoons, deurbellen met camera’s en sociale media. Die middelen kunnen worden gebruikt om  daders op te sporen. In 2016 traceerde een slachtoffer van verkrachting en diefstal nog haar belager, door hem via haar gestolen iPhone op te sporen. Toen kreeg zij met haar bevindingen geen luisterend oor bij de politie.

Nu moet het veel makkelijker worden informatie aan te leveren. Door zelf aan de slag te gaan kunnen slachtoffers van diefstal de kans vergroten dat hun zaak wordt opgepakt. Een fietsendiefstal waarbij geen dader in beeld is, wordt nu door beperkte capaciteit bij de politie niet altijd opgepakt. Een zogenoemde daderindicatie kan daar verandering in brengen. Het is de bedoeling om na de eerste proef, die deze zomer plaatsvindt, na een evaluatie uiteindelijk ook burgeronderzoek naar mishandeling te faciliteren.

Lees ook: Buurtonderzoek, dat kunnen burgers nu ook zelf doen (Premium)

  1. Mohammed zit rustig te lunchen als hij ineens getuige wordt van dodelijke schietpartij in Amsterdam
    PREMIUM
    TELEFOONOPNAME OOGGETUIGE

    Mohammed zit rustig te lunchen als hij ineens getuige wordt van dodelijke schietpar­tij in Amsterdam

    Een middagje lunchen in Amsterdam is vanmiddag voor de 37-jarige Mohammed uitgedraaid op een regelrechte nachtmerrie. Een onbekende man opende naast hem het vuur op een Servische pizzeriabaas en veroorzaakte daarmee een enorme chaos op het overvolle Hugo de Grootplein. Mohammed dacht aanvankelijk aan een aanslag. ,,Ik heb in mijn leven nog nooit zoveel paniek gezien.”