Volledig scherm
In de Amsterdam Bijlmer werd deze zomer het beoogde doelwit Inchomar Balentien alsnog doodgeschoten. Voor deze moord zijn nog geen verdachten aangehouden. © ANP

Rechtbank laat verdachte in liquidatieproces motorclub Caloh Wagoh vrij

De rechtbank heeft het voorarrest van de 30-jarige Delftenaar Barry I. opgegeven. Het OM verdenkt hem van betrokkenheid bij het beramen van een liquidatie die uitgevoerd had moeten worden door leden van motorclub Caloh Wagoh. Volgens de rechtbank is daar vooralsnog onvoldoende bewijs voor.

De voormalig manager van de Haagse rapformatie SFB werd eind oktober aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij een poging de Amsterdamse crimineel Inchomar Balentien te vermoorden. Barry I. zou degene zijn die Balentien had moeten lokken, zo bleek volgens het rechercheteam uit de video’s die Caloh Wagoh-president Keylow maakte van zijn chatgesprekken met de opdrachtgever voor deze moordpoging. Maar volgens de rechtbank blijkt deze betrokkenheid onvoldoende. Hoewel niet wordt uitgesloten dat Barry I. betrokken kan zijn, is er op dit moment niet genoeg bewijs om hem langer in voorarrest te houden.

Naam zuiveren

Het OM vroeg de raadkamer donderdag het voorarrest van I. met drie maanden te verlengen. Volgens advocaat Gardel Purperhart ontkent hij iedere betrokkenheid. ,,Het bewijs dat werd ingebracht is erg mager en de rechtbank heeft dat gelukkig erkent. Uit het dossier blijkt op geen enkele manier dat mijn cliënt meneer Balentien had moeten lokken. Mijn cliënt wil graag zijn naam zuiveren, want hij heeft hier niets mee te maken.” Het OM is niet blij met de beslissing van de raadkamer en overweegt nog in beroep te gaan tegen de beslissing.

Het beramen van de moord op Balentien maakt deel uit van het omvangrijke proces dat het OM voert tegen motorclub Caloh Wagoh. Belangrijk bewijs is dus ongewild aangeleverd door de voorman van de club. Die maakte om vooralsnog onduidelijke redenen video’s en foto’s van de gesprekken die hij voerde met zijn versleutelde PGP-telefoon. De video’s bewaarde hij op een laptop en externe harde schijven. In deze gesprekken wordt openlijk gesproken over liquidaties. In totaal worden vijftien verdachten verdacht van vier moorden en verschillende moordpogingen.

Balentien werd deze zomer in de Amsterdamse Bijlmer alsnog vermoord. Voor deze zaak heeft de politie nog geen verdachten weten aan te houden.