Rechtbank: Nederland hoeft zich niet extra te haasten bij terughalen Afghaanse evacuees
VIDEONederland hoeft geen ‘extra inspanningen’ te leveren om drie Afghaanse gezinnen zo snel mogelijk vanuit Kaboel naar Nederland te halen. ,,Het is niet aannemelijk dat het sneller kan", oordeelt de rechtbank Den Haag vandaag in een kort geding.
Het kort geding werd eind vorig jaar aangespannen door vier Afghaanse gezinnen die op de Nederlandse evacuatielijst staan. Drie gezinnen zijn familie van een tolk die voor Nederland in Afghanistan werkte. Het vierde gezin is familie van een Nederlandse militair die meerdere keren naar Afghanistan werd uitgezonden. De gezinnen zitten al sinds augustus (toen de taliban de macht overnamen in Afghanistan) ondergedoken, vrezen te worden opgepakt en willen zo snel mogelijk weg uit het land.
De Nederlandse staat stelde tijdens de behandeling van het kort geding begin januari ‘de evacuatie hopelijk binnen een maand te kunnen regelen’. ,,Maar we kunnen geen harde toezeggingen doen, het is een hele ingewikkelde situatie”, stelde de landsadvocaat toen.
Tot voor kort beschikten niet alle familieleden over een paspoort, zodat zij Afghanistan niet konden verlaten
De rechter geeft de staat nu gelijk. ,,Voor drie families geldt dat de staat erkent dat ze naar Nederland gebracht moeten worden, maar dat het niet eenvoudig is om dat voor elkaar te krijgen. Tot voor kort beschikten niet alle familieleden over een paspoort, zodat zij Afghanistan niet konden verlaten. Omdat niet aannemelijk is dat zij sneller dan nu geëvacueerd kunnen worden, hebben deze eisers onvoldoende belang bij hun vorderingen.”
Vierde gezin
Een vierde gezin, familie van de Nederlandse militair, heeft nog minder geluk. De moeder van dat gezin is lerares op een meisjesschool en vecht voor vrouwenrechten in Afghanistan. Het crisisteam van het ministerie van Buitenlandse Zaken ‘registreerde’ haar en haar gezin in eerste instantie op een lijst, maar liet eind november weten dat de familie toch niet voor evacuatie in aanmerking komt. De staat is, volgens de rechter, ‘niet verplicht om deze familie naar Nederland te halen’. ,,Wel is de communicatie met deze familie uiterst ongelukkig verlopen. Daarom geeft de rechter de staat in overweging om deze familie alsnog de kans te bieden naar Nederland te komen.”
Luister ook onze podcast Politiek Dichtbij:
Afgelopen zomer overliepen de taliban Afghanistan. In paniek evacueerden westerse landen hun ambassadepersoneel en tienduizenden Afghanen met wie ze de afgelopen twintig jaar samenwerkten. Nederland haalde de afgelopen maanden ruim 3000 mensen weg, maar er staan vermoedelijk nog 1500 namen op de evacuatielijst. Er is geen duidelijkheid over wanneer en hoe zij wegkunnen.
Evacuaties uit Afghanistan gaan vooral op twee manieren: met een vlucht vanaf de luchthaven van Kaboel naar Doha in Qatar of over land via Pakistan.
‘Als er niets gebeurt, volgt hoger beroep’
Advocaat Barbara Wegelin, die de procedure namens de vier gezinnen voerde ‘stelt blij te zijn voor de gezinnen waarvan het ministerie tijdens de zitting van het kort geding heeft toegezegd hen voor begin februari te evacueren.’ ,,Mocht opvolging van die toezegging opnieuw uitblijven, zoals tot nu toe het geval is geweest, dan is hoger beroep zeker niet uitgesloten. We hopen natuurlijk dat dat niet nodig is.”
Wegeling hoopt ook dat het ministerie alsnog besluit het vierde gezin op de evacuatielijst te zetten. ,,Het gaat om een gezin van een vrouwelijke verdediger van vrouwenrechten, die tevens de zus is van een Nederlandse Afghanistan-veteraan.”
Zo verliep de chaotische evacuatie uit Kaboel:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMGeld & Geluk
Ron en Yvonne wonen in Sri Lanka: ‘We houden van luxe, maar vinden snel iets duur’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Ron en Yvonne hebben Sri Lanka even verruild voor Nederland. ‘Verbazend hoe ontevreden mensen hier kunnen zijn, terwijl ze zoveel keuzes hebben.’ -
PREMIUM
Tielenaar zonder geldig rijbewijs blaast bijna 4.4 (!) promille: ‘Hij rolde letterlijk het voertuig uit’
Te beneveld om te worden verhoord: agenten zetten in Tiel donderdagavond een bestuurder aan de kant die het wel heel bont had gemaakt. De Tielenaar blies 1900 UGL wat betekent dat hij voor grofweg meer dan twintig glazen aan alcohol achter de kiezen had. Hij ‘rolde letterlijk het voertuig’ uit, aldus de politie. -
De nare bijsmaak van de term Human Resources: ‘Mensen zijn geen productiemiddelen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: Human Resources -
PREMIUM
Na bizarre speurtocht vindt Sebastian zijn Colombiaanse moeder: ‘Hier had ze jaren op gewacht’
Op eigen houtje ging Sebastian Kruis (32) op zoek naar zijn biologische moeder in Colombia. Na een verbijsterende speurtocht vond de Hagenaar haar in een opvang voor oudere daklozen in miljoenenstad Medellín: ,,Tegen iedereen die het horen wilde riep ze: ‘Ik zei het toch, ik zei het toch?’’’ -
Afghaanse gezinnen eisen via rechter evacuatie door Nederland: ‘Deze mensen verkeren in levensgevaar’
Vier Afghaanse gezinnen eisen vandaag in een kort geding tegenover de staat dat Nederland hen zo snel mogelijk uit Afghanistan haalt. De gezinnen, in totaal 17 mensen onder wie 10 kinderen, staan op de evacuatielijst. ,,We spreken hier over een levensbedreigende situatie. Dit had niet juridisch afgedwongen moeten worden.”
-
PREMIUM
Helaas, ook tijdens een bui kan er sprake zijn van droogte
Het plensde van de regen vrijdag. Wordt daarmee de schade van de droogte weer hersteld? Zes vragen en antwoorden. -
Benzine in Duitsland vanaf volgende week 50 cent per liter goedkoper dan in Nederland
Duitsland voert op 1 juni een accijnsverlaging door, waardoor een liter Euro 95 dan 1,72 euro kost. Dat is bijna vijftig cent minder dan in Nederland. Ten opzichte van de Nederlandse adviesprijs bedraagt het verschil zelfs meer dan 60 cent. -
Tot drie weken quarantaine na contact met apenpokken-patiënt, adviseert GGD
De GGD vraagt mensen die contact hebben gehad met of in de buurt zijn geweest van iemand die positief testte op het apenpokkenvirus om tot drie weken in quarantaine te gaan. Het gaat om een voorzorgsmaatregel, benadrukt een woordvoerder van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), omdat er nog veel onduidelijk is over het virus.