Volledig scherm
De rechtszaak tegen verdachte Posbankmoord moet over. Links zit Souris R. met naast hem (met bril) advocaat Wieteke Drummen. © ANP

Rechtszaak tegen verdachte Posbankmoord, Souris R. uit Veghel, moet over

updateDEN HAAG/RHEDEN - Het proces tegen één van de twee verdachten van de zogeheten Posbankmoord moet over. Dat heeft de Hoge Raad vanmiddag bepaald. Het gaat om het proces van Souris R. uit Veghel. De Hoge Raad volgt het betoog van de advocaat-generaal enkele maanden geleden die grote vraagtekens zette bij de undercover-operatie van de politie om R. tot een bekentenis te dwingen.  

De 44-jarige huisschilder Alex Wiegmink uit Drempt werd op 20 januari 2003 doodgeschoten op parkeerplaats Bloemers in natuurgebied De Posbank bij het dorp Rheden. Zijn verbrande auto met daarin zijn verkoolde lichaam vond de politie korte tijd later terug in het Brabantse Erp. Er gingen dertien jaar overheen voordat de politie twee Brabantse verdachten, Souris R. uit Veghel en Frank S. uit Boekel, op het spoor kwam.

Groot drugslab

Om R. een bekentenis te ontlokken zette de politie een groot drugslab op. De undercover-agenten namen de Brabander op in hun ‘drugsbende’. Ze beloofden van hem een rijk man te maken en hem te helpen met het laten verdwijnen van het politiedossier over de Posbankmoord. R. geloofde zijn nieuwe partners in crime en bekende dat hij inderdaad betrokken was bij de moord op Wiegmink. 

Zijn advocaat Wieteke Drummen trok de undercovermethode en daarmee de bekentenis van haar cliënt in twijfel. R. was afhankelijk van de opgezette drugsbende en was daardoor bereid om alles te vertellen in ruil voor geld en aanzien.

Enorme klapper

Eenmaal voor rechtbank en gerechtshof kwam Souris R. terug op zijn verklaring tegen de undercoveragenten en ontkende hij zijn betrokkenheid in de Posbankmoord. Hij dacht dat hij een enorme klapper ging maken en wilde met zijn Posbank-bekentenis status verwerven bij zijn nieuwe criminele vrienden. Net als medeverdachte Frank S. werd R. door het hof veroordeeld tot achttien jaar gevangenisstraf. Beide veroordeelde Brabanders gingen in cassatie. 

De Hoge Raad deelt de kritiek van de advocaat-generaal en vindt dat het gerechtshof in de zaak tegen verdachte R. onvoldoende heeft gemotiveerd waarom zijn zogeheten verklaringsvrijheid niet zou zijn aangetast. Het hoogste rechtscollege oordeelt dat agenten door de methode, die de Mr Big-methode wordt genoemd, ‘bemoeienis hebben gehad met wezenlijke onderdelen van de verklaring’.

Het advies van de advocaat-generaal wordt vrijwel altijd overgenomen. De zaak wordt terugverwezen naar het Gerechtshof Den Haag. Het proces tegen Frank S. hoeft niet opnieuw te worden gedaan. 

‘Teleurstellend’

,,Dit is buitengewoon teleurstellend”, zegt Peter Wiegmink vloekend als hij het bericht van de Hoge Raad hoort. Hij is de oudere broer van het Dremptse slachtoffer. ,,Ik heb 15 jaar lopen sleuren en trekken aan deze zaak, dan valt me dit heel rauw op het dak.”

Of hij het nieuwe proces gaat volgen weet Wiegmink nog niet. Daarvoor is het nieuws nog te vers. ,,Bij mij is vandaag vaak wit en morgen zwart. Ik weet het met andere woorden nog niet. Aan de ene kant wil ik er niets meer mee te maken hebben, maar aan de andere kant gaat deze zaak me zo verschrikkelijk aan het hart dat ik me kan voorstellen dat ik er straks toch weer bij ben.”

Voor hem staat vast dat Souris R. de mededader is van de moord op zijn broer. ,,De andere dader Frank S. heeft zichzelf aangegeven en alles verteld over wat er destijds is gebeurd. Hij heeft verklaard dat hij samen met R. heeft geschoten, het lichaam heeft vervoerd en samen de auto in brand hebben gestoken. Dat lijkt me verklaring voldoende.”

  1. Schrijver Anton Slotboom en puberexpert Marina van der Wal in Ochtend Show to go

    Schrijver Anton Slotboom en puberex­pert Marina van der Wal in Ochtend Show to go

    Het boek De zin van het leven ben je zelf, over het compromisloze bestaan van de pas overleden Jules Deelder, verschijnt morgen. Journalist Anton Slotboom werkte aan de biografie en kon het boek net afronden toen Deelder overleed. Slotboom vertelt in De Ochtend Show to go wat de rasechte Rotterdammer voor hem heeft betekend en hoe de interviews met hem waren. Ook geeft hij een klein inkijkje in de rol van drugs in Deelders leven en de lessen die hij van hem heeft geleerd.