Risiconiveau ‘ernstig’ in beeld, kabinet overweegt breed scala aan opties
Ons land stevent af op risiconiveau ‘ernstig’, gemeten naar het aantal ziekenhuisopnames van coronapatiënten. Het kabinet overlegt koortsachtig over een set ingrepen om het tij te keren.
In de afgelopen 24 uur werden er 113 nieuwe coronapatiënten binnengebracht op de verpleegafdelingen, blijkt uit de nieuwste ziekenhuisdata. Op de ic’s werden 21 nieuwe patiënten opgenomen. Het aantal coronapatiënten op intensive cares in de Nederlandse ziekenhuizen is nu weer opgelopen tot 200, het hoogste aantal sinds 21 september.
Volgens meerdere modelleringsexperts is inmiddels feitelijk risiconiveau ‘ernstig’ bereikt, met een 7-daags gemiddelde van meer dan 100 nieuwe coronapatiënten per dag. Maar de meest recente dagen tellen officieel nog niet mee in het gemiddelde, omdat de cijfers over deze dagen nog niet compleet zijn. Het landelijke risiconiveau, dat nu op ‘zorgelijk’ staat, wordt komende dinsdag opnieuw vastgesteld.
Alle opties open
Die dag besluit het kabinet ook over extra maatregelen om het virus weer in te dammen. Om de nieuwe coronagolf te stuiten, houdt het kabinet alle opties open, benadrukken ingewijden. Het thuiswerkadvies of vaste zitplekken in de horeca worden dan gewogen. Maar ook uitbreiding van de coronapas naar bijvoorbeeld culturele instellingen en pretparken is een optie, en de herinvoering van de 1,5 meterregel en mondkapjesplicht in winkels en stations liggen op tafel.
Speciale regels voor lokale brandhaarden of ongevaccineerden zijn geen taboe, hoewel voor die laatste optie weinig politiek draagvlak is. ,,Maar er is echt geen hiërarchie in de opties aan te geven nu”, zegt een bron. ,,De situatie is niet goed vergelijkbaar met de vorige golven, dus we wachten eerst de analyse en prognose van het OMT af om te kijken of lichte ingrepen al genoeg zijn of dat er echt forse maatregelen moeten komen.” Dat advies van het Outbreak Management Team komt een dezer dagen.
De overheid heeft zelf eerder gecommuniceerd dat risiconiveau ‘ernstig’ nieuwe, collectieve maatregelen met zich mee kan brengen. Te denken valt aan een terugkeer van de 1,5 metersamenleving, meer gebruik van mondkapjes, een strenger thuiswerkadvies en een bredere inzet van coronabewijzen, bijvoorbeeld in het onderwijs.
Tekst gaat verder onder grafiek
In totaal worden er nu 859 mensen behandeld in ziekenhuizen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 10 meer dan een dag eerder. De laatste keer dat er zoveel coronapatiënten in de ziekenhuizen lagen, was op 8 juni.
Ook het aantal besmettingen met het virus blijft stijgen. In het laatste etmaal zijn 7301 nieuwe coronagevallen vastgesteld. Dat is het hoogste aantal sinds 19 juli. In de afgelopen zeven dagen registreerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 41.409 positieve tests. Dat is 56 procent meer dan in de week ervoor.
Gek dat kabinet wacht
Modelleringsexpert Marino van Zelst vindt het gek dat het kabinet volgende week pas nieuwe coronamaatregelen bekendmaakt, voegt hij telefonisch toe. ,,Laten we vooral nog een week wachten voor er actie in de tent komt, zeg ik dan sarcastisch.”
Volgens de expert is de coronapersconferentie namelijk de belangrijkste manier om ingrepen te communiceren. ,,Maar daarvoor moet eerst een hele trein gaan rijden: een OMT-advies, Catshuis-overleg, lekken naar de pers en de officiële besluitvorming op de dag van de persconferentie.”
Hij ziet dat coronaminister De Jonge al wél vragen beantwoordt van journalisten, maar zou het liefst zien dat de bewindsman proactief zelf naar buiten brengt ‘dat er momenteel wel iets aan de hand is’.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMexclu
Chat-app voor criminelen zag het licht in cyberbunker van Nederlandse excentriekeling
Het onderzoek naar de criminele telefoonapp Exclu, die vorige week leidde tot een golf van aanhoudingen, begon in Duitsland. Om precies te zijn: bij een ondergrondse Navo-bunker, een excentrieke Nederlander en een Ierse drugsbaas genaamd The Penguin. -
Skivakantie: hier zijn winterbanden en sneeuwkettingen verplicht
Heel wat Nederlanders gaan binnenkort weer met de auto op skivakantie. Maar hoe zit het met de verplichting tot winterbanden? En hoe bevestig je sneeuwkettingen? Dit zijn de belangrijkste regels. -
PREMIUM
Wie nu zijn eerste coronaprik haalt, doet dat vooral voor de vrijheid en niet om de ziekte, zo klinkt het in Eindhoven
EINDHOVEN - Voor meer bewegingsvrijheid en niet uit angst voor de ziekte. Mensen die nu pas hun eerste corona-vaccinatie halen, lijken daar vaak hetzelfde motief voor te hebben. ,,Ik wil weer zonder test naar de bioscoop.” -
Getest: Dit is de beste vrijstaande vaatwasser
Wat is de beste vrijstaande vaatwasser? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
PREMIUM
‘Zó, die was echt hard’, als Per (18) gaat kijken ziet hij agenten in nood: ‘Je denkt op zo’n moment niet na’
Een keiharde klap, een politievoertuig op z’n kant en twee agenten die bevrijd willen worden. De 18-jarige Per Stevens wist niet wat hij vrijdagochtend zag, handelde instinctief en deed het enige juiste. ,,Je denkt op zo’n moment niet na en wil ze redden.”
-
Rijstevlaai en soezen: dit kan iedere beginnende thuisbakker maken
Iedereen is gek op zoetigheid. Natuurlijk kan je hiervoor naar de bakker bij jou om de hoek gaan, maar veel bakrecepten kun je heel makkelijk zelf maken. Twee patissiers geven inspiratie voor de makkelijkste bakrecepten waar iedereen mee aan de slag kan. -
-
-
Streekvervoer ligt vijf dagen plat: ‘Helft van alle bussen rijdt’
In het streekvervoer wordt vanaf maandag vijf dagen gestaakt. Duizenden werknemers in het openbaar vervoer hebben het werk neergelegd, meldt vakbond CNV. Toch rijden veel bussen en treinen wel. De helft van de bussen van vervoerders waar medewerkers meedoen aan de staking rijdt wel. Dat schat een woordvoerder van de VWOV in, de vertegenwoordiging van vervoersbedrijven. ,,Het aantal stakers wisselt per regio.” -
Veerdienst schrapt weer afvaarten, vaargeul naar Ameland slibt dicht
Veerdienst Wagenborg schrapt de komende maanden weer meer afvaarten van de veerboot tussen Holwerd (Friesland) en Ameland. Baggerschepen slagen er niet in om de vaargeul op de goede diepte te houden.