RIVM: Omikronvariant vermoedelijk in Nederland na vluchten uit Zuid-Afrika
updateEr is een eerste indicatie dat één of meerdere passagiers van de gisteren aangekomen twee vluchten vanuit Zuid-Afrika de nieuwe omikronvariant van het coronavirus bij zich draagt. Dat meldde het RIVM gisteravond na een voorlopige analyse.
Vrijdagavond zijn 624 passagiers die uit Zuid-Afrika terugkeerden op Schiphol getest door de GGD Kennemerland. Daarvan kregen 61 passagiers een positieve testuitslag. Deze passagiers zitten in quarantaine in een hotel bij Schiphol.
Bij een aantal van de besmette personen is vermoedelijk de omikronvariant aangetroffen. De testmonsters zijn voor verdere analyse naar het RIVM gestuurd om definitief vast te stellen of sprake is van de nieuwe variant, die in Zuid-Afrika is ontdekt. De resultaten worden in de loop van vandaag verwacht.
Oproep om te testen
Het RIVM roept reizigers die op maandag 22 november of daarna zijn teruggekeerd uit Zuid-Afrika, Botswana, Malawi, Lesotho, Swaziland, Namibië, Mozambique of Zimbabwe op zich te laten testen, óók als zij geen klachten hebben. Voor hen is vanaf morgenochtend 8.00 uur een speciaal telefoonnummer (0800-5005) geopend.
Ook demissionair minister Hugo de Jonge doet een dringend beroep op deze reizigers om zich te laten testen en in quarantaine te gaan.
Vanwege de mogelijke omikronbesmetting moeten Nederlanders die naar Zwitserland reizen, een negatieve coronatest kunnen overleggen en ongeacht de uitslag tien dagen in quarantaine na aankomst. Dat maakte de Zwitserse regering bekend na het nieuws van het RIVM. De Zwitsers maken geen onderscheid tussen mensen die wel of niet gevaccineerd zijn.
Elders in Europa
De omikronvariant dook ook al op in de ons omringende landen. In Duitsland is bij twee besmettingen in München vastgesteld dat het om deze variant gaat. De reizigers waren eerder deze week uit Zuid-Afrika teruggekeerd. Ook in het Verenigd Koninkrijk gaat het om twee gevallen, zo werd eerder vandaag bekend.
In Italië is de omikronvariant vastgesteld bij iemand die recent is teruggekeerd uit Mozambique. ,,De patiënt en de familieleden verkeren in goede gezondheid”, meldt het nationale instituut voor volksgezondheid. De besmetting kwam aan het licht tijdens laboratoriumonderzoek in een ziekenhuis in Milaan.
België was het eerste Europese land waar de variant werd vastgesteld. Het gaat daar vooralsnog om één geval. Buiten Europa en Afrika is de nieuwe variant opgedoken in Hongkong en Israël.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de variant het stempel zorgelijk gegeven, maar vooralsnog is onduidelijk wat de gevolgen zijn voor de ernst van de ziekte en de werkzaamheid van vaccins.
Bekijk onze video's over het coronavirus in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
PREMIUMRichard de Mos
Wat weten we na een week over het corruptieproces De Mos? De rechtbank prikt waar het pijn doet
Soms leek het corruptieproces tegen Richard de Mos en zeven andere verdachten afgelopen week meer op theater dan een rechtsgang. De cruciale vraag voor de rechtbank blijft: is er een oorzakelijk verband tussen donaties en diensten? -
PREMIUM
Amnesty noteert álles bij blokkade Den Haag: ‘Demonstraties zijn van onschatbaar belang’
Terwijl klimaatactivisten zich vastketenen aan een snelweg in Den Haag, houdt Amnesty International in de gaten hoe de demonstratie verloopt. De organisatie heeft zorgen over het demonstratierecht in Nederland. -
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit.
-
Schaatsgek Chris (59) probeert het onmogelijke: 24 uur non-stop rondjes rijden op de ijsbaan
Chris Kools (59) uit ‘s-Gravenzande weet precies waar hij aan begint. ,,Dat is het erge”, lacht hij als hem wordt gevraagd wat hem toch bezielt om precies 1710 rondjes binnen 24 uur op een ijsbaan te gaan rijden. Hij wil hiermee een nieuw wereldrecord vestigen om aandacht te vragen voor de barre tijden die ijsbanen nu doormaken met de hoge energieprijzen. -
-
-
PREMIUMSedar Soares
Twintig jaar na de sneeuwbalmoord op Sedar Soares doet de man die werd vrijgesproken zijn verhaal
Nooit sprak Gerald Henriquez met de media over de ‘sneeuwbalmoord’ op de 13-jarige Sedar Soares, waar hij van werd verdacht, maar waar het gerechtshof hem van vrijsprak. Nu, exact twintig jaar nadat de Rotterdamse jongen om het leven kwam en hernieuwd onderzoek naar zijn dood in volle gang is, spreekt hij ineens wel. Omdat hij het zat is dat de politie toch weer in zijn omgeving zit te wroeten. ,,Ik wil dat het stopt.” -
PREMIUMcolumn
Heel goed dat hertenverbod, maar intussen leven varkens en koeien nog altijd in de hel
Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt.