Een voorbeeld van dierenmishandeling: dit konijn werd afgelopen zomer in brand gestoken in Apeldoorn.
Volledig scherm
PREMIUM
Een voorbeeld van dierenmishandeling: dit konijn werd afgelopen zomer in brand gestoken in Apeldoorn. © politie Apeldoorn

Roep om zwaardere straffen voor mishandelaars van dieren: ‘Vonnissen zijn te laag’

NIJMEGEN - Politie en justitie kunnen veel meer doen om dierenmishandelaars aan te pakken. De straffen die worden uitgedeeld, zijn laag. Van de mogelijkheid forensisch onderzoek te doen naar dieren met verwondingen bij een landelijk kenniscentrum maken alleen dierenartsen gebruik. De politie minimaal.

Quote

Van de duizend zaken die worden aangedra­gen, wordt in misschien twintig gevallen vervolging ingesteld

Hans Baaij, jurist Dier&Recht

Dat zeggen de stichting Dier&Recht, de Nijmeegse advocaat Henri Nijenhuis, Kamerlid Dion Graus (PVV) en het Landelijk Expertisecentrum Dierenmishandeling (LED).

Ook de Dierenbescherming vindt dat moedwillige mishandeling soms zwaarder kan worden bestraft. Daar zijn ook de mogelijkheden voor, zegt woordvoerder Dik Nagtegaal. Zo bedraagt de maximale celstraf voor het mishandelen of verwaarlozen van een dier drie jaar en kan een geldboete tot 19.500 euro worden opgelegd.

Volgens Nagtegaal is het moeilijk zaken rond te krijgen, omdat de Wet dieren open normen hanteert. ,,Een uitspraak is afhankelijk van hoe de rechter naar de zaak kijkt. Vaak zijn er ‘verzachtende’ omstandigheden die mee worden geteld. Achter dierenleed zit vaak veel mensenleed.’’

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement