Volledig scherm
Romy (links) en Savannah . © Facebook/privéfoto

Romy en Savannah: het bizarre toeval van de dood van twee 14-jarige meisjes

DEN BOSCH - Er gaat bijna geen verjaardag voorbij of het gaat er nog over in Bunschoten. Dan praten bewoners vol afschuw over wat plaatsgenoot Savannah Dekker (14) en Romy Nieuwburg (14) uit Hoevelaken is overkomen en wat de families nog altijd door moeten maken. In het pinksterweekend werden beide meisjes dood gevonden. Een bizar toeval.

Volledig scherm
Bij de plek waar de 14-jarige Romy Nieuwburg uit Hoevelaken werd gevonden hangt een beertje en een ketting met een hartje aan een houten hek. © Rachel Van Kommer

Duizenden bloemen lagen er voor het Oostwende College, de school waar Savannah op zat. Nu is het vruchtbare compost voor een hemelboom in de groenstrook naast het gebouw waarmee de herinnering aan Savannah levend wordt gehouden. ‘Zodat we altijd verbonden blijven met elkaar,’ zei directeur Henk Koelewijn er op 1 december over toen de boom werd geplant.

Bizar weekend

Die dag was het precies een half jaar geleden dat Savannah verdween en haar ontzielde lichaam later werd gevonden bij een parkje op industrieterrein De Kronkels. Voor veel inwoners nog altijd een beladen plek. Steven Koelewijn komt er meerdere keren per week langs als hij naar de ingang van de jeu de boule-vereniging loopt. Het herinnert hem aan dat bizarre weekend dat hij zijn leven niet zal vergeten. ,,Vrienden van mij hebben haar gevonden. Die hebben er nog steeds last van. Hoe moet dit dan wel niet zijn voor haar familie? Afschuwelijk gewoon.’’

Het drama begint op donderdag 1 juni als Savannah met vriendinnen heeft afgesproken, maar niet komt opdagen en later die avond ook niet thuis komt. Moeder Monique plaatst dezelfde dag nog een eerste emotionele oproep met een signalement van haar dochter op Facebook. 'We zijn enorm ongerust. Willen jullie dit bericht delen alstublieft!!!'

Het dorp schiet al snel te hulp. Honderden vrijwilligers verspreiden flyers en starten spontaan zoekacties. ,,De steun is hartverwarmend", zegt Monique. Maar nieuws over Savannah komt er niet.

Volledig scherm
© Infografieken Nederland

Onrust

Volledig scherm
13 juni 2017. De begrafenis Romy Nieuwburg in Hoevelaken. © Saskia Berdenis van Berlekom

De donderdagnacht verstrijkt. De vrijdagochtend. Totdat een jongen die zijn hond uit laat aan het eind van die middag een lichaam vindt in Achterveld. De locatie is hemelsbreed nog geen twintig kilometer van de plek waar Savannah voor het laatst is gezien. Heel even denkt iedereen in Bunschoten dat dit Savannah haast wel moet zijn, hoe erg dat nieuws ook zou zijn. Maar het wordt nog dramatischer. Terwijl de politie zoekt naar het ene 14-jarige meisje, vinden ze een ander meisje van dezelfde leeftijd: Romy Nieuwburg uit Hoevelaken.

De onrust die dat veroorzaakt is enorm. Ouders durven hun kinderen niet meer alleen over straat te laten gaan. Het verhaal gaat dat twee mannen in een zwarte auto het gemunt hebben op jonge meisjes. Mannen met baarden, die meisjes klemrijden. De politie ontzenuwt het verhaal met de mededeling dat de dood van Romy vermoedelijk niets met de vermissing van Savannah te maken heeft, maar klopjacht die is ontstaan, tekent de sfeer.

Zoekactie

De vondst van Romy en de toenemende ongerustheid over het lot van Savannah, wakkert ook de saamhorigheid in het diepgelovige dorp aan. Bewoners willen nog meer doen om haar te vinden. Eerste Pinksterdag verzamelen honderden mensen in alle vroegte om te zoeken naar Savannah. Zonder de politie, want die heeft dan nog het vermoeden dat het meisje nog in leven is en ergens verblijft.

Volledig scherm
Agenten en forensisch medewerkers doen onderzoek in de buurt van een sloot aan het Emelaarsepad in het buitengebied van Achterveld. © ANP

Maar rond het middaguur wordt ook in Bunschoten het ergste gevreesd als er opnieuw een lichaam wordt gevonden. Rond middernacht komt de politie met de bevestiging die eigenlijk niemand wilde horen; het is Savannah Dekker.

Diezelfde nacht licht de politie twee jongens van hun bed. Een 14-jarige jongen uit Lunteren, en een 16-jarige jongen uit Den Bosch. De jongste bekent al snel dat hij Romy Nieuwburg heeft verkracht en vermoord. Hij zat bij het meisje in de klas en achtervolgde haar. Bij een weiland in Achterveld slaat hij toe. Als Romy zegt aangifte te zullen doen, brengt hij haar om het leven. Vorige maand werd hij veroordeeld tot een jaar jeugddetentie en jeugdtbs.

Doodsoorzaak

Wat er precies met Savannah is gebeurd, is tot op de dag van vandaag niet duidelijk. De verdachte zwijgt en het NFI is er nog niet in geslaagd om de exacte doodsoorzaak te achterhalen.

Uit eerder gelekte reconstructies blijkt dat Savannah die bewuste donderdag 1 juni wel iets met de verdachte heeft gedronken bij een tankstation op het bedrijventerrein De Kronkels en dat de jongen een half uur later alleen voorbij reed op een damesfiets die sterk lijkt op die van Savannah.

Liegen

Als de politie hem na tips van vriendinnen belt verklaart hij dat hij Savannah de de laatste weken niet heeft gesproken. En in een afgeluisterd telefoongesprek horen rechercheurs dat hij met een vriendin bespreekt om te liegen over met wie en waar hij was. Ook probeert de verdachte een lift naar het buitenland te krijgen als Savannah eerste Pinksterdag wordt gevonden. Hij vraagt dat op Facebook, verklaren vrienden. Bij zijn arrestatie vindt de politie de bankpas van Savannah, een halfverbrande identiteitskaart, een tweede pasje en een sleutelbos met haar fietssleutel.

De verdachte omstandigheden roepen op zijn minst tal van vragen op waar de jongen een antwoord op zou kunnen geven. Dat hij dat tot nog toe niet heeft gedaan, zet bij veel Bunschotenaren kwaad bloed. ,,Dat maakt het voor de nabestaanden alleen maar moeilijker dan het al is. Onbegrijpelijk gewoon,’’ zegt Steven Koelewijn.

Wat gebeurde er rondom de dood van Savannah? 

Toeval

Tieners die tieners vermoorden. Het komt elk jaar een paar keer voor, maar twee zaken in één weekend is wel heel toevallig, zegt criminoloog en forensisch psycholoog Marieke Liem.

De onderzoekster is verbonden aan de universiteit Leiden en doet al jaren onderzoek naar moord en doodslag in Nederland. Van 2009 tot 2016 telde ze 23 moordzaken waarbij de hoofdverdachte minderjarig was. In die zaken waren de verdachten hoofdzakelijk jongens en de gemiddelde leeftijd was 16 jaar. De jongste verdachte was 14 jaar, net zo oud als de dader van Romy. De meeste daders van moorden zijn doorgaans veel ouder, tussen de 20 en 30 jaar.

In de zeven jaar dat Liem de moorden onderzocht waren er gemiddeld 130 zaken per jaar. De in totaal 23 minderjarige zaken zijn volgens Liem dan ook bijzonder weinig. Zeker afgezet tegen Amerika, waar het aantal geweldsincidenten met dodelijke afloop veel hoger ligt. ,,We kunnen stellen dat onze kinderen ontzettend veilig opgroeien. Meespeelt ook dat het zeker voor jongeren niet makkelijk is om aan wapens te komen. Dat is een groot probleem in Amerika. En Nederland staat ook niet bekend om rivaliserende jeugdgroepen die elkaar naar het leven staan.’’

Savannah en de verdachte kenden elkaar via het internet. En hoewel het gevoel bij sommige mensen leeft dat internet criminaliteit aanwakkert, is dat volgens Liem een misverstand. ,,Een van de redenen waarom het aantal moorden al jaren daalt is juist de komst van internet. Veel jongeren zitten achter de pc met anderen te gamen. Daardoor is de criminaliteit de afgelopen jaren gedaald en ook het aantal moorden.’’