Volledig scherm
© Pixabay, bewerking ADR

Schiedams echtpaar moet cel in vanwege fraude zorggeld

Een Turks echtpaar dat een zorgbedrijf in Schiedam runde, is vandaag door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot 3,5 jaar cel veroordeeld voor fraude. Nadat een zorgverzekeraar aangifte had gedaan van fraude vluchtte de eigenaar met zijn vrouw naar Turkije. Het echtpaar werd eerder dit jaar in België alsnog opgepakt.

De twee werden veroordeeld voor omkoping van een ambtenaar, valsheid in geschrifte, witwassen en mensensmokkel. Ook mogen zij vijf jaar lang geen beroep in de zorg uitoefenen.

Omkoping

Het stel runde een zorgbureau en fraudeerde daarin op omvangrijke wijze met pgb's. Ook regelden ze valse documenten om Turken aan een verblijfsvergunning te helpen. Het echtpaar heeft jarenlang voor 1,2 miljoen euro aan zorggeld in eigen zak gestoken. Nadat de fraude werd ontdekt, vluchtte het echtpaar naar Turkije. Van het buitgemaakte geld, dat contant werd opgenomen, ontbreekt echter elk spoor.

Twee medeverdachten van het echtpaar zijn ook veroordeeld. De omgekochte ambtenaar krijgt een taakstraf van 150 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden. De eigenaar van de stichting en voetbalclub die valse facturen opmaakte waarmee niet-geleverde zorg werd verantwoord, heeft een gevangenisstraf van vijftien maanden waarvan vijf voorwaardelijk gekregen.