Schoonmakers vinden bakje met foetus in haven Rotterdam: ‘Niet levensvatbaar’
update | met videoIn het water bij Rotterdam-Heijplaat is vanmiddag het stoffelijk overschot van een foetus gevonden. Direct is de politie een onderzoek gestart. ,,Wat we hebben gevonden, is echt klein. Het is nog geen volgroeide baby’’, legt de politie uit.
Medewerkers van een schoonmaakbedrijf waren woensdagmiddag druk bezig met vissen van zwerfafval uit de rivier, toen ze rond 16.00 uur een bakje zagen drijven. Dat hebben zij uit het water gehaald en geopend. Toen in dat bakje een overleden foetus bleek te zitten, hebben de schoonmakers de politie gealarmeerd.
Zowel de forensische opsporing als tactische opsporing is direct ter plaatse gegaan. Op de kade deden zij in de regen onderzoek op iets wat in gouden folie op de grond lag, half verscholen onder een roestige oude wagon die daar altijd staat opgesteld.
Niet levensvatbaar
De stoffelijke resten zijn geborgen en in een doosje met een doek eroverheen weg gebracht. Ze worden nu elders onderzocht. Dat onderzoek moet uitwijzen hoeveel weken de foetus is en meer informatie opleveren over de herkomst. De politie kon vanavond al wel delen dat de foetus erg klein was en nog niet levensvatbaar - en dus niet ouder dan 24 weken. Medici spreken van een foetus vanaf de achtste week van de zwangerschap tot de geboorte.
,,We hopen dat de moeder zich wil melden", aldus een politiewoordvoerder. ,,Mogelijk heeft zij hulp nodig.”
Inmiddels is ook een buurtonderzoek gestart. De Dokhaven waarin de verdrietige vondst werd gedaan, ligt direct aan de Nieuwe Maas. Het is dus de vraag waar het stoffelijk overschot in het water terecht is gekomen. De vindplek ligt in de buurt van de Onderzeebootloods. Aan de kade zitten bedrijven en het Techniek College Rotterdam. Ook is er een parkeerplaats recht tegenover de plek waar de foetus in het water dreef. ,,Mogelijk zijn er getuigen van wat hier is gebeurd. Misschien hebben geparkeerde auto's iets gefilmd met hun dashcam?", aldus de politie.
Elles Veldmeijer woont heel dichtbij en ze kwam vanavond een bloem leggen bij de vindplek. ,,Ik vind dit zo verdrietig voor de moeder en het kindje", zegt zij. ,,De foetus ligt daar onder een zeiltje in de regen en ik wil het het liefst warm houden.”
,,In het water gooien duidt op een wanhoopsdaad. Je zou het eerder liefdevol begraven’’, reageert Barbara Muller van stichting de Beschermde Wieg die verspreid over Nederland negen vondelingenkamers heeft opgezet. De tiende komt volgend jaar in het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis, in samenwerking met het Ikazia. ,,Ik vrees dat deze moeder de zorg heeft gemeden.’’
Babylijkje in plantenbak
Ruim vijf jaar geleden werd Rotterdam opgeschrikt door de vondst van een babylijkje in een plantenbak naast het Nieuwe Luxor Theater op de Kop van Zuid in Rotterdam. De resten waren verpakt in een plastic zak. Hiervan is de moeder nooit achterhaald. De gedachte was dat de moeder mogelijk op een cruiseschip werkte.
Vele jaren geleden werd in een tuin aan de Dordtselaan in Rotterdam-Zuid het stoffelijk overschot van een foetus van 24 weken oud gevonden. Een buurtbewoner zag lichaamsdelen uit een in de tuin liggende plastic zak steken en waarschuwde de politie.
Celstraf na zoekmaken foetus
Uiteindelijk werd de 19-jarige moeder door de Rotterdamse rechtbank veroordeeld voor het zoekmaken van het lijkje. Zij kreeg vijf maanden voorwaardelijke celstraf als stok achter de deur.
Vanaf 24 weken zijn ouders verplicht om aangifte te doen van de geboorte van een kind, ook als deze dood wordt geboren. Dit staat in de Wet op Lijkbezorging. Ook moet het stoffelijk overschot dan worden begraven of gecremeerd. Op een andere wijze het lichaampje laten verdwijnen, is strafbaar.
In eerste instantie wilde het OM de moeder vervolgen voor moord, maar uiteindelijk was niet zeker of het kindje dood of levend was geboren. De moeder wilde na de bevalling niet dat haar vriend wist dat ze zwanger was geweest.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
PREMIUM
Deze gemaskerde mannen houden drugsuithalers aan: ‘Eén keer begon iemand te huilen’
Jaarlijks trekken ze voor astronomische bedragen aan cocaïne uit containers. De mannen van het Team Bijzondere Bijstand zijn onmisbaar in de strijd tegen drugscriminelen. Deze krant sprak exclusief met commandant Finn. -
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
Wéér versleutelde communicatie criminelen onderschept, tientallen arrestaties verricht
De opsporingsdiensten hebben opnieuw een aanbieder van versleutelde communicatie neergehaald. Het zou ook nu weer gaan om een dienst die berichten encrypt kan versturen en die populair was onder criminelen. Volgens verscheidende bronnen zijn tientallen arrestaties verricht. -
PREMIUM2
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen.
-
Stille tocht nog niet voorbij of er vallen weer slachtoffers door messengeweld tieners
Terwijl honderden mensen in Den Haag meeliepen in een stille tocht voor een snackbarhouder die werd doodgestoken door drie tieners, waren op meerdere andere plekken in Nederland wéér tieners betrokken bij steekincidenten. Het messengeweld onder jongeren neemt toe. -
-
-
PREMIUMInterview
Revolutie in opsporing zware criminelen: ‘Geldstroom ontregelen veel effectiever dan afpakken’
De massale onderschepping van crimineel berichtenverkeer leidt tot een omwenteling in de opsporing. Plaatsvervangend hoofdofficier van justitie Janneke de Smet-Dierckx: ‘Door de geldstroom van criminelen te ontregelen zijn we veel effectiever dan met afpakken.’ -
PREMIUM
Drie dagen coke roken leidde tot krankzinnig drama: ‘Zijn toegetakelde gezicht zal me altijd bijblijven’
Drie dagen rookte hij cocaïne. Daarna zou Rotterdammer Steije S. (28) een hoofdrol hebben gespeeld in een krankzinnig drama dat zijn buurman het leven kostte. ,,Die klappen tegen zijn hoofd? Meer dan terecht.”