Volledig scherm
De Papaverweg gisteravond na de liquidatie. © Michel van Bergen

Slachtoffer liquidatie Amsterdam is thaibokstrainer Saban Berk

De man die gisteravond is doodgeschoten in Amsterdam-Noord is Saban Berk. Hij was decennialang thaibokstrainer en gaf les in sportcentrum The Big Lab, om de hoek van de moordplek.

Berk huurde in het sportcentrum een ruimte voor zijn Saban Gym, waar hij les gaf aan vechtsporters van alle leeftijden. Hij was er trots op een leerling te zijn van Jan Plas, een van de pioniers die het thaiboksen en kickboksen naar Nederland haalden en oprichter van de beroemde sportschool Mejiro Gym. Plas belandde in de zware criminaliteit en pleegde in 2010 zelfmoord in zijn cel, waar hij een celstraf van acht jaar moest uitzitten.

Saban Berk haalde geregeld de media. Zo klaagde hij in 2014 op stadszender AT5 dat hij steeds werd aangezien voor de beruchte Turks-Duitse vrouwenhandelaar Saban B., met wie hij ook uiterlijk enige gelijkenis vertoonde. Hij had een krantenartikel met foto van Saban B. op een stootzak geplakt en gaf het de volle laag.

In 2016 voerde hij actie tegen hardrijders in de buurt van zijn sportschool, spoot hij leuzen op de weg en riep hij burgemeester Eberhard van der Laan op maatregelen te nemen.

Door de nodige problemen was Berk een tijd uit de running geweest, maar sinds het voorjaar probeerde hij zijn sportschool en kring van vechters weer opnieuw op te bouwen.

Hij werd gisteravond rond 21.20 door zijn hoofd geschoten en overleed ter plaatse. De vluchtauto van de dader(-s), een zilverkleurige BMW, werd later aangetroffen in Zaandam.

Waarom Berk is doodgeschoten, was vanmorgen nog onduidelijk.

 1. Roethof betwist dna, maar OM is resoluut: ‘haar, huid èn speeksel van Brech gevonden op Nicky’
  LIVE TWITTER

  Roethof betwist dna, maar OM is resoluut: ‘haar, huid èn speeksel van Brech gevonden op Nicky’

  Het OM heeft behalve huid, haar en speeksel van Brech op Nicky Verstappen ook de beschikking over een tot dusver onbekende getuigenverklaring van twee vrouwen die Brech in 1998 hebben zien fietsen met een jongetje achterop, op blote voeten en een rode broek aan. Roethof betwist de kracht van het dna-bewijs en de verklaring. ‘Dit is rijp voor de prullenbak'. Volg de zitting via het live twitter-verslag onderaan dit artikel.
 2. LIVE | Jaarbeursplein loopt vol met verpleegkundigen, verschillende poliklinieken liggen er verlaten bij
  Ziekenhuisstaking

  LIVE | Jaarbeurs­plein loopt vol met verpleeg­kun­di­gen, verschil­len­de poliklinie­ken liggen er verlaten bij

  Zorgmedewerkers in naar verwachting 83 ziekenhuizen, 32 poliklinieken en vier revalidatiecentra leggen vandaag het werk neer. Hierdoor ligt een groot deel van de zorg plat. Spoedeisende hulpafdelingen, hartbewaking en verloskundeafdelingen blijven wel gewoon open. Ook de oncologische zorg gaat door. In de diverse ziekenhuizen zijn protestbijeenkomsten en ludieke acties gaande. Hoe vergaat het de verpleegkundigen vandaag? Je volgt het in dit liveblog.