Volledig scherm
© AP

So sad: Genootschap Nederland-Engeland heeft de brexit niet gehaald

Sinds het brexitreferendum in 2016 staat het Verenigd Koninkrijk (VK) ook in Nederland in het middelpunt van de belangstelling. Het bijna honderd jaar oude Genootschap Nederland-Engeland (GNE) heeft daar echter niet van weten te profiteren. ,,We zijn onszelf aan het opheffen.”

Het GNE heeft een rijke geschiedenis. Het genootschap werd opgericht in 1920, om de banden tussen de Engelsen en de Nederlanders te versterken. Mensen van beide nationaliteiten mochten lid worden, wat de leden bond was dat ze allemaal anglofiel waren. Verzot op de Britse cultuur, taal en literatuur.

Bekende oud-voorzitters zijn de Nederlandse premier tijdens de oorlog, Pieter Sjoerds Gerbrandy, en John Hugo Loudon, na de oorlog lang bestuursvoorzitter van Shell. De Britse ambassadeur in Den Haag is al jaren beschermheer van het genootschap. ,,En we zijn ook nog onderscheiden met de Nederlandse Koninklijke Erepenning”, weet Ingrid de Beer, jarenlang enthousiast hoofdbestuurslid van het genootschap.

Niet florissant

Maar hoewel er sinds 2016 geen dag voorbij gaat zonder dat onze buren aan de overkant van de Noordzee in het nieuws zijn, is het het GNE de laatste jaren niet florissant vergaan. De Beer: ,,We hadden twaalf regionale afdelingen en organiseerden allerlei activiteiten: samen naar een toneeluitvoering van Shakespeare, een lezing over de Britse geschiedenis, dat soort dingen. Je zou denken dat de interesse voor het VK sinds het brexitreferendum levendig is, maar de laatste jaren nam het aantal leden juist af.  Blijkbaar is het niet levensvatbaar meer, jongeren hebben tegenwoordig ook zó veel andere keuzes. Zonde, inderdaad.” 

Alleen de afdeling Deventer houdt vooralsnog stand, die is op eigen voet verder gegaan onder de naam British Society Deventer. ,,Al hebben ook wij te maken met een vergrijzend ledenbestand”, laat voorzitter Fred Santing weten.

Ingrid de Beer is ondanks de opheffing wel blij dat twee wedstrijden die het NGE jaarlijks organiseerde voor jongeren tussen de 16 en 20 jaar, de Public Speaking Award en de Young Writers Award, zijn overgedragen aan Nuffic, de Nederlandse organisatie voor internationalisering in het onderwijs. ,,Zo laten we toch nog iets na.”

De Beer is nu bezig met het afwikkelen van de laatste formaliteiten om het genootschap op te heffen. ,,Misschien is 29 maart (de beoogde datum van de brexit, red.) wel een symbolische datum om onszelf officieel op te heffen ja, haha.”