Sofia (17) uit Epe bezorgt haar school primeur met eindexamen Russisch

Bijzonder? Hoezo bijzonder? Zelf ziet Sofia Shchyhlinskaya de nieuwswaarde er niet zo van in. Maar feit is dat slechts tien havisten dit jaar eindexamen Russisch doen. En de 17-jarige Epese is er één van. 

Volledig scherm
Sofia Shchyhlinskaya. © Henri van der Beek

Daarmee bezorgt ze haar school, de Noordgouw in Heerde, ook nog eens een primeur. Het is voor het eerst dat deze school een examenkandidaat Russisch in huis heeft.

Terwijl alle klasgenoten gisteren al hun boekentas in de hoek konden gooien, moet Sofia vandaag nog aan de bak. In haar eentje zit ze dan gebogen over een tekstverklaring in het Russisch. Een taal die onvergelijkbaar is met het Nederlands, zowel in schrift als in spraak. Maar voor Sofia kent de taal inmiddels weinig geheimen meer. Ze spreekt 'm al van jongs af aan, omdat ze geboren is in Wit-Rusland. En hoewel ze als peuter naar Nederland verhuisde en vloeiend Nederlands leerde spreken, blijft Russisch de taal waarin ze met haar familie communiceert. En als ze er eens goed over nadenkt, verkiest ze Russisch eigenlijk boven het Nederlands.

  1. Bekende boerenactivist zat in trekker die levensgevaarlijke situatie veroorzaakte

    Bekende boerenacti­vist zat in trekker die levensge­vaar­lij­ke situatie veroorzaak­te

    Bij het uit de hand gelopen boerenprotest in Groningen is Arjen Schuiling, een van de bekendste boerenactivisten van Nederland, vandaag betrokken geraakt bij een levensgevaarlijk incident. Schuiling zat als bijrijder in een tractor die diverse hekken omver ramde en bijna een fietser omver reed. De organisator van het Malieveldprotest betuigt spijt. ,,Ik had uit moeten stappen of eerder in moeten grijpen”, zegt hij tegen deze nieuwssite.
  2. Te hard rijden, smartphones en alcohol: meer verkeersongelukken door minder politiecontrole

    Te hard rijden, smartpho­nes en alcohol: meer verkeerson­ge­luk­ken door minder politiecon­tro­le

    Het aantal verkeersongelukken is de afgelopen vijf jaar toegenomen. Dat komt vooral doordat automobilisten te snel rijden, afgeleid zijn (door smartphones) of alcohol op hebben. Bij de ongelukken vielen ook meer doden, blijkt uit het vandaag uitgekomen rapport van de stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). Een logische verklaring voor het gedrag van bestuurders is de afname van de handhaving van verkeersregels door de politie, aldus het onderzoeksinstituut.