Speciaal filter haalt coronavirus uit de lucht, bedrijf uit Beek en Donk biedt het sinds vorige maand aan
videoBEEK EN DONK - Fabrikanten werken wereldwijd aan filters die het coronavirus uit de lucht moeten afvangen. Ook bedrijven uit de Lage landen komen er mee, waarbij het Belgische Deltrian, al jaren in ons land actief, een unieke primeur claimt. Het filter is simpel in bestaande kantoorgebouwen in te bouwen. ,,We verwachten er 100.000 in Nederland kwijt te kunnen.”
Delen per e-mail
Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn met alle huidige coronabeperkingen: een filter dat het coronavirus in gebouwen effectief uit de lucht haalt. Toch is dat precies wat het Nederlandse Formula Air uit Beek en Donk sinds vorige maand aanbiedt. ,,Onze nieuwe filters halen ruim 99 procent van het coronavirus en andere virussen uit de lucht”, vertelt salesmanager Rob van Brug. Dat lukt het bedrijf via positieve ionisatie, waarbij de virusdeeltjes in het filter een positieve elektrische lading krijgen en zo onschadelijk worden gemaakt.
Formula Air biedt apparaten die 400 kubieke meter lucht per uur kunnen zuiveren, genoeg voor een tandartspraktijk of klein café. Maar er zijn ook exemplaren voor veel grotere ruimten. De kosten zijn fors, de aanschafprijs beloopt van 2.000 tot 30.000 euro. ,,Een flinke investering voor ondernemers die het vanwege corona vaak al lastig hebben,” erkent Van Brug.
Losse systemen voorzien uiteraard in een behoefte, maar bieden geen oplossing voor complete gebouwen. Het Belgische Deltrian, al bijna een halve eeuw gespecialiseerd in luchtfiltratie, ontwikkelde afgelopen maanden een filter dat wél eenvoudig in bestaande ventilatiesystemen kan worden ingebouwd. Het filter is gebaseerd op onderzoek van het Italiaanse San Raffaele Scientific institute te Milaan, vertelt Paul Borst, de Nederlandse business development manager van Deltrian dat ook groot is in ons land. Door de binnenlucht met led-licht te bewerken en door twee met de metalen wolfraamtrioxide en platinum behandelde filters te leiden, slaagden de Italiaanse onderzoekers er in het coronavirus te doden. ,,We hebben contact gezocht en zijn vervolgens een filter gaan ontwikkelen”, vertelt Borst.
Primeur
Het resultaat is een primeur, claimt hij. Uniek is volgens Deltrian dat er geen schadelijke reststoffen achterblijven. ,,Veel van dit soort filters produceren bijvoorbeeld ozon en dat is nou niet echt iets wat je in het klaslokaal wilt hebben,” stelt Borst. Concurrerende filters bieden bovendien doorgaans een efficiency van 99,99 procent. ,,Dat percentage berekent men over alle fijnstofdeeltjes, niet over virussen. Onze filters doden direct 100 procent van alle virusdeeltjes.”
Inmiddels is Deltrians covid-19 filter gereed en gepatenteerd. Het ziet er uit als een metalen afzuigkap met daarin een led-strip, zoals je die ook wel in keukenkastjes vindt. Het bedrijf is momenteel in gesprek met diverse fabrikanten van luchtbehandelingssystemen. Hun technici moeten de filters immers in bestaande ventilatie- en airconditioning systemen in gebouwen installeren. Borst: ,,We weten dat we snel moeten zijn, want binnenkort slaat het weer om. Scholen en verpleeghuizen kunnen als het regent, stormt of vriest moeilijk hun ramen open zetten.”
Hoge verwachtingen
De exacte prijs van het innovatieve filter kan Borst nog niet geven, maar wordt in ieder geval niet hoger dan een Hepa-filter dat microscopisch kleine stofdeeltjes in operatiekamers van ziekenhuizen weg filtert. ,,Zulke filters kosten rond de 200 euro.” Volgens Deltrian, dat in de meeste grote Europese landen actief is, blijkt uit een eerste inventarisatie een gigantisch potentieel. ,,De eerste aanvragen liggen er al van ziekenhuizen, zorginstellingen, sportscholen, scholen, universiteiten maar ook voor het openbaar vervoer en banken. Alleen in Nederland verwachten wij zeker 100.000 covid-19 filters in de markt te kunnen zetten.”
Luchtfilters zijn een veelbelovende oplossingsrichting om verspreiding van covid-19 in gebouwen tegen te gaan
Als Deltrian zijn claim kan waarmaken, neemt het bedrijf een voorsprong. Europees marktleider in luchtfiltratie Camfil uit Zweden zegt dat de allerbeste filters - zowel die van hen als van concurrenten - vaak ongeschikt zijn voor ventilatiesystemen in grote gebouwen. ,,De ventilatoren in, zeg normale overheidsgebouwen, missen de kracht om de lucht door zo'n filter te krijgen”, stelt Anders Sundvik, hoofd research & development vanuit Stockholm. Tegelijk zijn de duurste filters ook niet altijd nodig, stelt Camfil. ,,Upgraden naar een betere categorie helpt vaak al flink en is zeker aan te raden.”
Tekst gaat verder na foto
Binnenmilieu-expert Francesco Franchimon is positief over filters die het coronavirus kunnen doden. ,,Dat is één van de meest veel belovende oplossingsrichtingen om de verspreiding van covid-19 in gebouwen tegen te gaan,” zegt hij. In Nederland en Noord-Europa worden zulke technieken nu nog weinig gebruikt. ,,Dankzij ons gematigde klimaat werken we in gebouwen vaak met ventilatie met lucht van buiten, maar in warmere streken en de tropen zie je vaker luchtreinigingstechnieken in airconditioning van gebouwen.”
Bekijk hier onze video's over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
VIDEO
Klassiek beeld ‘loverboy’ achterhaald: ‘Na week inpalmen al uitbuiten’
De loverboy van tegenwoordig werkt vooral online en steekt weinig tijd meer in het met cadeautjes en liefdevolle aandacht veroveren van zijn slachtoffers. Het klassieke beeld van een loverboy die misbruik maakt van de verliefdheid van zijn slachtoffer is deels achterhaald, stelt het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM) na onderzoek in opdracht van de politie. -
Pinguïns langs provinciale weg in Drenthe verrassen automobilisten en politie
De politie in de Drentse gemeente Aa en Hunze is dinsdagmorgen uitgerukt voor een wel heel opmerkelijke melding. Daarin was sprake van een pinguïn langs de provinciale weg N34 bij Zuidlaren. Het bleek niet het enige exemplaar te zijn. -
Plan voor ‘vaccinatiepaspoort’ over twee weken gepresenteerd
De Europese Commissie komt al over twee weken met een plan voor een Europees bewijs waarmee de drager kan aantonen dat hij is ingeënt tegen het coronavirus. Dat moet vrij reizen binnen de Europese Unie, voor werk en voor het plezier, weer mogelijk maken, zegt de commissie. -
PREMIUM
Paarden van Rika (72) voorlopig gered, maar na juni dreigt de slager alsnog
De veertig gepensioneerde paarden van stichting ’t Olde Manegepeerd in het Overijsselse Dalmsholte zijn voorlopig van een vroegtijdige dood gered. Oprichter Rika Lassche heeft, nu de huur van het huidige terrein is opgezegd, een weiland gevonden waar ze met de dieren terecht kan. Een lapmiddel, maar toch. ,,Afbouwen zou een ramp zijn.” -
Onderwijsbond: 'Laat expert ventilatie op scholen controleren'
BREDA - De controle van ventilatiesystemen in schoolgebouwen mag niet afhankelijk zijn van een schoolbestuur. Elke systeem op elke school moet door een onafhankelijk expert worden onderzocht.
-
video
De Jonge: begin juli kan iedereen ten minste deels geprikt zijn
Alle Nederlanders die een coronavaccin willen, kunnen begin juli minimaal één maal geprikt zijn, mits de nu verwachte leveringen doorgaan. Dat heeft coronaminister Hugo de Jonge dinsdag gezegd bij het televisieprogramma Op1. -
Meer aanhoudingen in onderzoek naar moord advocaat Wiersum niet uitgesloten, een verdachte onvindbaar
Het Openbaar Ministerie sluit niet uit dat er nog meer aanhoudingen zullen volgen in het onderzoek naar de moord op advocaat Derk Wiersum. Dat stelde de officier van justitie dinsdagmiddag tijdens een nieuwe inleidende zitting in de extra beveiligde rechtbank De Bunker in Osdorp. Een van de verdachten is voor het OM onvindbaar. -
Stoffelijke resten van baby gevonden in tuin ‘s-Heerenberg: ‘Mijn zoon is niet verdacht’
De politie heeft stoffelijke resten van een baby gevonden bij een onderzoek in en achter een woning aan de Krokusstraat in 's-Heerenberg (Gelderland).