De intensive care van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg.
Volledig scherm
De intensive care van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg. © Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) Tilburg.

Sprankje hoop: minder nieuwe coronapatiënten op de intensive care

51 patiënten belandden zondag in Nederland op de intensive care. En dat was minder dan op vrijdag en zaterdag, toen het aantal nieuwe patiënten op beide dagen boven de zeventig uitkwam.

,,Je hoopt natuurlijk dat de daling de komende dagen zal doorzetten", zegt Diederik Gommers,  voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC). ,,Maar het kan ook een tijdelijk dipje zijn in het aantal opnames.” Het totaal aantal coronapatiënten op de ic’s liep zondag op tot 405. Dat is voor de ziekenhuizen nog altijd goed te behappen, zegt Gommers.

Mocht de toestroom van rond de vijftig patiënten de komende week aanhouden - daarover bestaat natuurlijk nog lang geen zekerheid - dan liggen er over een week maximaal zo'n 750 mensen met corona op de ic. De NVIC stelde eerder rekening te houden met vijfhonderd tot duizend extra patiënten in de komende week. 

Voldoende capaciteit

Doordat er sinds vrijdag 130 patiënten van Brabantse ziekenhuizen naar boven de rivieren zijn vervoerd, is daar nu weer ‘voldoende capaciteit', zegt Gommers. ,,Het wordt gewoon heel spannend wat er de komende dagen gaat gebeuren. Je hoopt dat de maatregelen van het kabinet effect zullen hebben op de cijfers.”

Vrijdagavond werd bekend dat het ministerie van Defensie gaat helpen om ic-patiënten vanuit Brabant naar andere plekken in het land te vervoeren. Vanaf dit weekend wordt iedere ochtend per regio bekeken hoeveel ic-bedden er beschikbaar zijn en hoeveel patiënten er overgeplaatst moeten worden. Het ministerie van Volksgezondheid neemt hier de regie over. Medewerkers van defensie gaan werken vanuit het ziekenhuis in Tilburg.

Het coronavirus heeft tot nog toe 179 levens geëist in Nederland. Zondagmiddag werd bekend dat er in het etmaal daarvoor 43 mensen overleden aan de gevolgen van het virus. 

Bekijk hieronder onze video's over het coronavirus.

 1. Ultieme wanhoopspoging: Wouter (25) start eigen ‘vliegmaatschappij’ om eiland te ontvluchten
  PREMIUM

  Ultieme wanhoopspo­ging: Wouter (25) start eigen ‘vliegmaat­schap­pij’ om eiland te ontvluch­ten

  Een groep Nederlandse toeristen die maandenlang dreigde vast te zitten op een eiland in de Filipijnen, is in een ultieme wanhoopspoging een eigen ‘vliegmaatschappij’ begonnen. Onder de noemer ‘Dutch Airways 2020' is het een vriendengroep van twaalf Nederlanders gelukt om een volledige vlucht voor veertig toeristen waar te kunnen maken. Een woordvoerder van KLM bevestigt het verhaal. ,,We zijn echt ontzettend trots dat we dit voor elkaar hebben gekregen.”
 2. Webwinkels verdienen grof geld met alternatieve ‘anti-coronavaccins’: beschermstenen en aurasprays
  video

  Webwinkels verdienen grof geld met alternatie­ve ‘an­ti-coronavac­cins’: bescherm­ste­nen en aurasprays

  Alternatieve genezers en kwakzalvers zien hun omzetten momenteel stijgen door de verkoop van middelen die zouden beschermen tegen het coronavirus of helpen bij het herstellen van een Covid 19-besmetting. Dat concludeert Voxpop- en Ochtend Show to go-presentator Roel Maalderink (28) na telefonische gesprekken met meerdere aanbieders. Vooral brokjes van de steensoort shungiet en zogenoemde auraspray blijken niet aan te slepen. ,,Levensgevaarlijk die handel.”