Volledig scherm
Beeld van na de schietpartij op Wittenburg in 2018, waarbij de onschuldige Mohamed Bouchikhi overleed. © anp

Stagiair Mohamed (17) werd per ongeluk doodgeschoten, nu 2 verdachten opgepakt

De politie heeft begin deze week twee verdachten aangehouden voor de dood van de 17-jarige Amsterdamse jongen, Mohamed Bouchikhi. Dat meldt de politie vandaag. 

De jongen kwam twee jaar geleden op 17-jarige leeftijd om het leven bij de schietpartij in het buurthuis waar hij stage liep.

Hij werd per ongeluk onder vuur genomen in het buurthuis in de Amsterdamse wijk Wittenburg en overleed aan zijn verwondingen.

Wie?

De verdachten zijn een al eerder aangehouden 26 jarige man, Emylio G., en een 26-jarige vrouw uit Zwanenburg. G. werd in oktober 2018 ook al aangehouden in verband met de zaak. De politie vermoedt dat hij een van de schutters is geweest. Hij werd toen weer heengezonden, maar bleef wel verdachte. Verder onderzoek heeft er uiteindelijk toe geleid dat hij afgelopen maandag opnieuw is aangehouden.

Hij is inmiddels voorgeleid aan de rechter-commissaris die hem in bewaring heeft gesteld. Op het moment van zijn aanhouding zat G. al vast op verdenking van betrokkenheid bij een andere zaak. De politie kan in het belang van het onderzoek geen verdere informatie delen over zijn mogelijke betrokkenheid.

De vrouw uit Zwanenburg is ook maandag opgepakt. Zij wordt ervan verdacht medeplichtig te zijn aan het dodelijke schietincident. Zij is eerder deze week weer heengezonden, maar blijft wel verdachte in het onderzoek. Bij de schietpartij op vrijdag 26 januari 2018 raakten twee anderen gewond, onder wie de toen negentienjarige Gianni L.. Hij was vermoedelijk het doelwit van de schutters. 

Stille tocht

De dood van Bouchikhi had grote impact op de wijkbewoners. Honderden mensen liepen daags na zijn dood mee in een stille tocht. Ze waren geschokt, ook omdat de kogelregen zich had voorgedaan in een buurthuis voor de ogen van veel kinderen. Gianni L. was een paar maanden eerder ook al doelwit van een schietpartij in dezelfde wijk.

Ook een stagiaire van twintig raakte gewond. Het OM heeft een beloning uitgeloofd van 25.000 euro in deze zaak.

Volledig scherm
Waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen liep mee in de stille tocht ter nagedachtenis aan de doodgeschoten 17-jarige Mohammed Bouchikhi © ANP
 1. Bruiloftschutter ‘redde wapen uit handen van heethoofd’ en verwondde drie mensen: OM eist 18 jaar cel

  Bruiloft­schut­ter ‘redde wapen uit handen van heethoofd’ en verwondde drie mensen: OM eist 18 jaar cel

  Tugay G. dacht naar eigen zeggen een goede daad te verrichten toen hij op een bruiloft een pistool in handen kreeg van ‘een heethoofd’. Dan zou er tenminste niet mee geschoten worden. Maar even later haalde hij zelf drie keer de trekker over te midden van allerlei gasten. Het Openbaar Ministerie eist 18 jaar cel tegen de man die vorig jaar drie mensen verwondde bij een schietincident in Beckum Palace.
 2. Ad (79) kan geen kant op in door coronavirus getroffen hotel op Tenerife: ‘Thuisfront is in paniek’
  PREMIUM
  Video

  Ad (79) kan geen kant op in door coronavi­rus getroffen hotel op Tenerife: ‘Thuisfront is in paniek’

  Een heerlijke zonnige vakantie op het Spaanse vakantie-eiland Tenerife is vanochtend voor Ad Elissen (79) en zijn tien jaar jongere echtgenote uitgelopen op een deceptie. Het Bredase echtpaar moet maximaal veertien dagen in quarantaine in hun hotel omdat bij een 69-jarige Italiaanse gast het coronavirus is vastgesteld. ,,We hadden het hier hartstikke leuk, tot die brief onder onze deur werd geschoven.”