Volledig scherm
Vorig jaar waren er bijna 20 procent meer ongevallen dan in 2016, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. © Michel van Bergen

Steeds meer doden op kruispunten: vooral fietsers zijn de klos

Het aantal verkeersdoden op kruispunten neemt toe. Vorig jaar telde de politie 172 dodelijke ongevallen. Dat is bijna 20 procent meer dan in 2016. In de afgelopen drie jaar waren er bijna 16.000 ongelukken op kruispunten, waarbij mensen gewond raakten. Vooral fietsers zijn de pineut.

Dat blijkt uit een uitgebreide analyse van RTL Nieuws op basis van gegevens van politie en Rijkswaterstaat over ruim 250.000 ongelukken in de afgelopen drie jaar. Meer dan 60.000 daarvan vonden plaats op kruispunten. In totaal kostten die aan 476 mensen in Nederland het leven. 

‘Géén toeval’

Hoogleraar transportbeleid Bert van Wee van de TU Delft noemt de toename van verkeersdoden op kruispunten fors. ,,Het is zo groot, dat we denken dat het niet meer alleen door toeval kan worden verklaard. Dus er moet iets aan de hand zijn.”

Wat de oorzaak precies is, zou nader onderzoek moeten uitwijzen. ,,Het zou kunnen zijn dat bijvoorbeeld fietsers vaker hun smartphone gebruiken. Het kan ook zijn dat automobilisten op een aantal punten wat harder gaan rijden, maar dat weten we allemaal nog niet.”

  1. Het nieuwe kalifaat in Noordwest-Afrika en Angela de Jong in de Ochtend Show to go

    Het nieuwe kalifaat in Noord­west-Afri­ka en Angela de Jong in de Ochtend Show to go

    Verslaggever Bob van Huet is morgen te gast in de Ochtend Show to go om te praten over de groeiende Islamitische Staat in Noordwest-Afrika. Ook tv-columnist Angela de Jong is te gast om onder meer te praten over de programma’s Dancing on Ice en Kopspijkers. Daarvoor spreken we ook met cabaretier en presentator Jack Spijkerman. De show wordt gepresenteerd door Yora Rienstra en is vanaf 07.30 uur live te zien in onze app en op de site.