Steekpartij Eindhoven waarschijnlijk drugsgerelateerd, tiener zwaargewond

updateEen 17-jarige jongen is vanmiddag midden op straat in Eindhoven in zijn nek gestoken. Veel mensen waren daar getuige van. De dader ging ervandoor. De aanleiding voor de steekpartij is volgens de politie waarschijnlijk een conflict in het drugscircuit.

De steekpartij vond plaats rond 12.00 uur. Het slachtoffer is snel afgevoerd naar het ziekenhuis. Aanvankelijk werd er ook een traumahelikopter opgeroepen, maar die hoefde niet te landen.

De politie weet nog weinig details. Het slachtoffer is in zorgwekkende toestand opgenomen in het ziekenhuis. Volgens de politie heeft hij zelf nog niets kunnen vertellen over wat er precies gebeurd is. Over de dader is bekend dat hij negroïde is en donkere kleding draagt. Na enig onderzoek heeft de politie een idee wie hij is. De jongen of man is nog op de vlucht is. In de omgeving wordt naar hem gezocht.

Drugs

Mogelijk heeft de steekpartij dus te maken met een drugsdeal. Het gebied rondom de Vestdijktunnel is een in dat verband bekende locatie.

Volgens Henk van Middelkoop, officier van dienst van de politie, was een groot aantal mensen getuige van de steekpartij. Zij zijn overgebracht naar het politiebureau om te worden gehoord. ,,Over de aard van de verwondingen kan ik nog geen mededelingen doen. Wel dat het slachtoffer ernstig gewond geraakt is. Dat blijkt ook wel uit de grote hoeveelheid bloed die het slachtoffer heeft verloren." Een uitgebreider signalement van de dader heeft hij nog niet.

Veel bloed

Op het trottoir tussen de C&A en de fietsenstalling ligt een grote plas bloed. Ook is een groot gebied op het plein en de Hermanus Boexstraat met rood-wit lint afgesloten.

Mensen in het centrum reageren onthutst op de steekpartij. ,,Op klaarlichte dag nog wel. Het moet echt niet gekker worden", zegt een man.

Quote

Op klaarlich­te dag nog wel. Het moet niet gekker worden.

Ooggetuige

Een medewerkster van een winkel vlakbij de Primark schrok op toen het slachtoffer wat scheldwoorden naar de dader schreeuwde. Vervolgens zag ze hem weglopen, richting de C&A. ,,Hij riep: 'Bel een ambulance, bel een ambulance'.'' Waar de dader heen vluchtte kon ze niet zien. Het slachtoffer bloedde hevig, zag ze. ,,Hij trok helemaal wit weg. Gelukkig was de politie er snel bij. Beveiligers van winkels hier omheen hebben ook geholpen.''

Eerste hulp

De manager van kledingzaak America Today, gevestigd in de kleine Blob, vertelt hoe hij, samen met enkele medewerkers van buurman Primark en later een toegesnelde arts, eerste hulp verleende aan het slachtoffer. ,,Mijn collega waarschuwde me, hij riep dat er een jongen ernstig gewond rondliep. Er stonden veel mensen omheen en hij bloedde heel erg. Ik ben BHV'er - ben dus verplicht om te helpen - en heb de EHBO-koffer in onze winkel gepakt en ben naar buiten gerend."

,,Vervolgens heb ik een schone handdoek in de nek van de jongen gedrukt om het bloeden te stelpen." Dat ging aanvankelijk nogal moeizaam, vertelt Geert: "Die jongen bleef maar rondlopen. Ik zei dat-ie moest gaan zitten."

Quote

Ik heb een schone handdoek in de nek van de jongen gedrukt om het bloeden te stelpen.

Geert, Manager America Today-filiaal

Volgens de hevig geschrokken winkelier heeft hij geen verdachte gezien. ,,Die was meteen weg." De hulpdiensten waren snel ter plaatse en voerden de 17-jarige af naar het ziekenhuis.

Volledig scherm
Op het 18 Septemberplein ligt nog veel bloed. © Rob Burg