Stel dat uit hotel vluchtte naar ziekenhuis voor verplichte isolatie
videoDe Koninklijke Marechaussee heeft zondag een echtpaar aangehouden op Schiphol dat uit een quarantainehotel was gevlucht. De twee zaten in een vliegtuig dat op het punt stond naar Spanje te vertrekken. Zij zijn nu verplicht in isolatie geplaatst op een gesloten afdeling van een ziekenhuis.
Het was het echtpaar bijna gelukt om het land te ontvluchten. Het koppel bevond zich in een vliegtuig dat op het punt stond om te vertrekken, toen ze nog net aangehouden konden worden. De militaire dienst leverde het stel daarna over aan de GGD.
Het ging om een Spaanse man en Portugese vrouw. Zij verbleven in een quarantainehotel in de regio Kennemerland waar positief geteste reizigers uit Zuid-Afrika in isolatie zitten. Een van hen bleek volgens de GGD positief getest en moest in zelfisolatie, de wederhelft moest daardoor in quarantaine. Het is nog niet duidelijk of de besmette persoon de omikronvariant van het coronavirus had.
Ziekenhuis
Het echtpaar vertrok rond 18.00 uur uit het hotel, waarna de marechaussee werd ingeschakeld. Kort daarop werden zij in het vliegtuig ‘vrijwel geruisloos en zonder geweld’ aangehouden, aldus een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee. De twee zijn overgedragen aan de GGD om de quarantaine verder voort te zetten. Op last van burgemeester Marianne Schuurmans van Haarlemmermeer zijn ze inmiddels verplicht in isolatie geplaatst op een gesloten afdeling van een ziekenhuis ergens in Nederland.
Volgens de GGD Kennemerland is tot die uitzonderlijke maatregel overgegaan omdat Nederland voor het eerst met deze nieuwe variant van het coronavirus te maken heeft en het er alles aan wil doen om te voorkomen dat dit virus zich hier verder verspreid. Woordvoerder Harm Groustra van de GGD noemt het gedrag van het echtpaar dan ook ‘extreem onverantwoord’: ,,Het mag toch niet zo zijn dat we met zijn allen het virus onder controle proberen te krijgen en dit in het gedrang komt door een individuele actie.”
Vrijwillig maar niet vrijblijvend
Volgens de GGD is de zelfisolatie van besmette reizigers die uit hoog-risicogebieden komen op basis van vrijwilligheid, maar is dat zeker niet vrijblijvend. Normaal gesproken wordt steekproefsgewijs gecontroleerd of mensen zich er aan houden. Is dat niet het geval dan kan de gemeente een handhaver langs sturen en een boete uitschrijven. Omdat het hier om een nieuwe, mogelijk veel besmettelijkere variant van het coronavirus gaat is er voor gekozen om beveiligers in te zetten. Zij moesten in de gaten houden dat mensen ook daadwerkelijk op hun hotelkamer verbleven.
Mensen die het quarantainehotel verlaten na een positieve test op corona kunnen worden aangehouden en in verplichte isolatie worden geplaatst. De woordvoerster van de burgemeester van Haarlemmermeer bevestigt dat quarantaine in principe niet verplicht is, maar dat burgemeester Schuurmans mensen die ‘een gevaar vormen voor de volksgezondheid’ wel kan verplichten in isolatie te gaan.
Misdrijf
De quarantaine zelf kan echter niet worden verplicht, tenzij mensen zoals dit echtpaar ‘in trein, bus, of vliegtuig stappen of naar de supermarkt gaan’. ,,In die gevallen kan Schuurmans een beschikking opleggen. Het echtpaar zit nu in isolatie en dat is niet meer vrijwillig.”
Het stel kon daarom pas in het vliegtuig staande worden gehouden. ,,Er is wel beveiliging aanwezig in het hotel, maar het is zo dat mensen daar geheel vrijwillig verblijven. Beveiligers hebben het stel wel geadviseerd om niet te vertrekken, maar er was nog geen juridische titel om ze aan te houden. Daar moest ik als burgemeester en voorzitter van de Veiligheidsregio op dat moment nog voor zorgen. We hadden het echt niet verwacht dat mensen zouden vluchten”, aldus Schuurmans in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Tekst gaat verder onder de foto.
Het Openbaar Ministerie zal later bepalen of het echtpaar vervolgd wordt. ,,Wat ze gedaan hebben is strafbaar. Dat is een misdrijf”, zegt Stan Verberkt van de Koninklijke Marechaussee.
De Koninklijke Marechaussee is het proces-verbaal aan het opmaken. Later moet duidelijk worden aan welk strafbaar feit de twee zich schuldig hebben gemaakt, dat is op dit moment ‘vanwege de uniekheid van de situatie’ nog niet duidelijk, aldus een woordvoerder.
Beveiliging
Beveiligers en politie bewaken het hotel in de regio Kennemerland waar positief geteste reizigers uit Zuid-Afrika in isolatie zitten. In het hotel zien particuliere beveiligers erop toe dat de gasten die in isolatie moeten blijven zich daar ook aan houden, zegt een woordvoerster van Schuurmans.
Buiten zorgen politie en marechaussee dat niemand het hotel binnenkomt die er niets te zoeken heeft. ,,De bewaking staat er niet voor niets”, antwoordt de woordvoerster op de vraag of ze al in actie moesten komen om positief geteste reizigers op hun kamer te houden. De reizigers wordt in eerste instantie gevraagd zich aan de regels voor de isolatie te houden, pas als ze dat niet doen, wordt een verplichting opgelegd.
Burgemeester Schuurmans heeft de bewaking ingesteld in overleg met het Openbaar Ministerie (OM) en de GGD, die moet aangeven dat er een gevaar bestaat voor de volksgezondheid.
Isolatie
Hoeveel van de besmette reizigers uit Zuid-Afrika nog in het hotel zitten, kon de Veiligheidsregio niet zeggen, maar demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zei zondagmiddag dat ‘een flink deel’ van de besmette passagiers nog in het hotel verblijft. De bewaking blijft er ook, zolang gasten in isolatie zitten in het hotel, zegt de Veiligheidsregio. Iemand kan alleen naar huis om daar verder in isolatie te blijven als er sprake is van ‘beschermd vervoer’.
In totaal zijn 624 passagiers die vrijdag uit Zuid-Afrika op Schiphol arriveerden door de GGD getest op corona, van wie 61 positief. Bij 13 personen is tot nu toe de Omikron-variant van het coronavirus aangetroffen, maar het onderzoek naar alle positief geteste personen is nog niet afgerond.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
VIDEO
Omikronmutant mogelijk al breder verspreid in Nederland: ‘Zorgwekkende variant’
Met een quarantaineplicht en strenge controles hoopt het kabinet de nieuwe virusvariant buiten de deur te houden. De kans is echter reëel dat de omikronmutant al vaker voorkomt dan vastgesteld. En dat kan om zwaardere lockdownrestricties vragen. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
PREMIUM
Howard tankte overal zonder te betalen, pomphouders woedend: ‘Instanties doen niks’
Howard V. heeft in Twente een spoor van ellende achtergelaten. De oplichter troggelde meerdere vrouwen geld af, sliep in een hotel zonder te betalen en tankte gratis bij zo’n tien tankstations in Oost-Nederland. De wanbetaler werd ontmaskerd in het televisieprogramma Stegeman op de Bres. -
Grote pensioenfondsen lijden miljardenverliezen, maar de pensioenen gaan omhoog
De vier grote pensioenfondsen verloren afgelopen jaar bijna 200 miljard euro aan vermogen. Desondanks kunnen ze de pensioenen voor het eerst in jaren verhogen. -
Dit weten we tot nu toe over de 'zorgelijke’ omikronvariant van het coronavirus
Een nieuwe variant van het coronavirus, de omikronvariant, leidt momenteel tot nieuwe reisbeperkingen over de hele wereld. Minstens dertien Nederlanders zijn er ook al mee besmet, na een bezoek aan zuidelijk Afrika, waar de mutatie voor het eerst werd ontdekt. Dit is wat we tot nu toe weten over de omikronvariant.
-
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
-
-
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
PREMIUM
Nico is 83 en bijna blind, maar moet door drukke straat lopen om het vuilnis buiten te zetten
De 83-jarige bijna blinde Nico moet voortaan vroeg uit de veren en een flink stuk lopen om binnen anderhalf uur zijn vuilnis weg te gooien. Doet hij dat niet, dan riskeert hij een boete van meer dan 100 euro. ,,Hoe ga ik dit in de ochtendspits doen zonder dat ik van mijn sokken wordt gereden?”