Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

'Stiefvader sloeg met zijn vuist, want dat hoor je niet'

ETTEN-LEUR - Stiefvader Michael van H. (39) sloeg zijn verstandelijk beperkte stiefzoon uit Etten-Leur met een stok in het gezicht, schopte hem in zijn kruis en sloeg met een riem tegen zijn billen. Dat zegt het Openbaar Ministerie. Officier Eva van Aalst eiste maandag in de rechtbank in Breda een jaar cel, waarvan de helft voorwaardelijk.

De vermeende mishandelingen kwamen in oktober 2015 aan het licht toen de biologische vader van het jochie blauwe plekken zag op de onderrug van het jongetje dat lijdt aan het syndroom van Down. Uit navraag bleek dat ook de school al drie keer melding had gedaan bij Veilig Thuis, de voormalige kinderbescherming.

Toen ze op school een blauw oog constateerden, zei het joch op de vraag hoe dat was gebeurd: ,,Grote Michael stok''. En toen een grote rode en blauwe plek in het kruis werd gezien, zei het jongetje, dat de verstandelijke vermogens heeft van een kind van drie: ,,Grote Michael'', en maakte daarna een schopbeweging.

Boterhammen met sambal

De 10-jarige zus van de jongen verklaarde over veel meer mishandelingen van haar, haar zusjes, het broertje en haar moeder. Zo zou de verdachte de kinderen hebben verplicht tot het eten van boterhammen met sambal. Ook zouden ze vaak zijn geslagen en 'sloeg hij met een vuist, omdat klappen met een vlakke hand te veel lawaai maakten'.

Volgens de advocaat van de verdachte is er te weinig bewijs voor de mishandelingen. ,,Het jongetje heeft het syndroom van Down. De verklaringen zijn niet automatisch allemaal waar.''

Bovendien zou het schandaal uit de koker zijn gekomen van de biologische vader, die al jaren in een vechtscheiding ligt met de moeder van het jongetje. ,,Hij zou hebben gezegd dat hij er alles aan zou doen om de kinderen voor zichzelf te krijgen.'' Dat laatste lijkt gelukt, de kinderen wonen bij hem in België.

Desondanks eiste Van Aalst een contactverbod voor de verdachte met het jongetje. ,,Hij heeft namelijk nog altijd een relatie met de moeder.''

De rechtbank doet 27 november uitspraak.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement