Streekvervoer ligt vijf dagen plat: ‘Helft van alle bussen rijdt’
In het streekvervoer wordt vanaf maandag vijf dagen gestaakt. Duizenden werknemers in het openbaar vervoer hebben het werk neergelegd, meldt vakbond CNV. Toch rijden veel bussen en treinen wel. De helft van de bussen van vervoerders waar medewerkers meedoen aan de staking rijdt wel. Dat schat een woordvoerder van de VWOV in, de vertegenwoordiging van vervoersbedrijven. ,,Het aantal stakers wisselt per regio.”
Zo is de impact van de staking in het noorden minder dan in het zuiden. In Groningen en Friesland blijft het treinverkeer vandaag ook actief, laat Arriva maandagochtend weten. Dat is omdat een groot deel van de machinisten in het noorden is aangesloten bij een andere vakbond dan FNV of CNV. Die vakbonden staken vandaag niet.
Ook in het oosten, op de Vechtdallijn, rijden er wel treinen. ,,In Zwolle hebben zich genoeg mensen gemeld om een dienstregeling te kunnen rijden. Zij doen niet mee met de staking’’, aldus een woordvoerder van Arriva. Wel rijdt de vervoerder met minder lange treinen, waardoor het drukker kan zijn. Ook de MerwedeLingelijn tussen Dordrecht en Geldermalsen, van Qbuzz, rijdt. Treinen van Keolis in het oosten rijden vanwege de staking niet.
Vanwege de stakingen komen organisaties met creatieve oplossingen. Omdat een groot deel van studenten van mbo-scholen ROC Friese Poort en het Friesland College afhankelijk is van streekvervoer, zetten deze scholen zelf bussen in.
Eerder meldde Arriva dat er ook de treinen in de Achterhoek zouden rijden, maar inmiddels is duidelijk dat dat niet het geval is. ,,Er is vanochtend nog geprobeerd om een passende treindienstregeling te maken en een opstart te maken, maar uiteindelijk bleek dit niet haalbaar.”
Reizigersorganisatie Rover krijgt signalen dat bussen die wel rijden soms erg vol zijn en dat niet altijd iedereen mee kan. Al zegt de reizigersvereniging dat het geen overzicht over het hele land heeft. Rover heeft nog niet veel klachten binnen, maar de klachten die binnen zijn gekomen gaan voornamelijk over ‘onbetrouwbare of gebrekkige reisinformatie’, aldus de organisatie.
Onregelmatige diensten
Vooraf verwachtte vakbond FNV dat vrijwel al haar leden meedoen aan de vijf dagen durende staking in het streekvervoer. In totaal werken er 13.000 mensen in de sector, met name buschauffeurs. Zeventig procent van hen is lid van een vakbond. Aanleiding voor de staking is vooral de hoge werkdruk bij personeel in het streekvervoer. Door ‘extreem onregelmatige diensten’ zou een op de vijf chauffeurs ziek zijn, aldus Marijn van der Gaag, bestuurder van FNV Streekvervoer.
Tussen maandag en vrijdag rijden vooralsnog alleen de treinen van de NS. Daarnaast kun je ook terecht bij het openbaar vervoer in de steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Die hebben een aparte cao. Wel wordt er gestaakt door de mensen die de bussen en treinen besturen van Arriva, Transdev, Qbuzz, EBS, Keolis, RET Bus, Hermes en Connexxion.
Online lesgeven
Een van de regio’s die door de staking hard wordt geraakt, is Limburg. Daar rijden normaal gesproken relatief veel treinen van Arriva en zijn veel mensen afhankelijk van de streekbus. Maar het onderwijs gaat gewoon door, ook voor de 11.000 mbo-studenten van de Gilde Opleidingen in Limburg. Diverse studenten hebben al een rijbewijs en kunnen een auto regelen. Enkele teams van docenten overwegen online les te geven, aldus een woordvoerder.
Dezelfde geluiden klinken bij andere schoolinstellingen in Limburg, maar ook in de Achterhoek. Bij eerdere stakingen kwamen studenten ook op school, bijvoorbeeld door zich te laten brengen door hun ouders, docenten of door te carpoolen. Scholierenclub Laks ziet dat de achterban het allemaal nog even afwacht, van plan is de fiets te nemen of moeders en vaders in te schakelen.
In Midden-West Brabant rijdt 15 tot 20 procent van de bussen voorlopig nog wel, meldt een Arriva-woordvoerder.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMcolumn
Eigenlijk moet ik afkicken van de Action
Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
PREMIUM
Na de iftar gaan honderden moslimjongeren 's nachts zaalvoetballen: ‘Noem het gekkenwerk’
Wanneer een groot deel van Nederland slaapt, trekken honderden moslimjongeren juist hun sportkleding aan. Op heel wat plekken werken zij zich tijdens de ramadan in het zweet met nachtelijke potjes zaalvoetbal. -
Oud-MIVD’er die dood in bad werd gevonden stierf natuurlijke dood
Een strafrechtelijk onderzoek naar het overlijden van oud-MIVD’er Hans van de Ven is stopgezet. Volgens het Openbaar Ministerie zijn er geen aanwijzingen dat de 69-jarige Amstelvener is vermoord. Van de Ven werd twee jaar geleden onder verdachte omstandigheden dood aangetroffen in bad. Na onderzoek door deze site werd het politieonderzoek heropend.Amstelveen -
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
PREMIUM
Slachting onder schapen in Renkum, 15 dieren overleden: ‘Wolf moet over hek zijn gesprongen’
Schapenhouder Serge van der Zweep is geschokt door de slachting die heeft plaatsgevonden onder zijn dieren in Renkum. Maar liefst vijftien schapen zijn doodgebeten de afgelopen twee nachten. Door een wolf, weet Van der Zweep zeker.Renkum, Arnhem, Heteren
-
PREMIUM
Voortvluchtige ‘Bolle Jos’ in België vervolgd voor cocaïnesmokkel
Maandag begint in Luik, onder strenge veiligheidsmaatregelen, een grote strafzaak tegen de voortvluchtige Jos Leijdekkers en 45 medeverdachten. Het Belgische Openbaar Ministerie beschouwt hem, net als het Nederlandse, als leider van een criminele organisatie. -
-
-
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen.