Studenten financieel afhankelijker van ouders: ‘Als ik niet rondkom zegt mijn moeder: komt goed!’

VideoStudenten zijn de afgelopen vier jaar afhankelijker van hun ouders geworden en minder financieel zelfstandig, mede door het leenstelsel. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van budgetvoorlichter Nibud. Ook maken studerende jongeren zich meer zorgen over de gevolgen van hun studieschuld voor hun toekomst.

1 reactie

 • JOHN Boom

  1 jaar geleden
  Het is een schande dat de basisbeurs is afgeschaft en dat nog wel door de toenmalige PVDA minister van Onderwijs Jet Bussemaker. Het geld zou gebruikt worden om het onderwijs te verbeteren, ja, ja. een leenstelsel moest er komen. Tegenstanders van een leenstelsel spraken consequent van schuldenstelsel, maar studenten moeten het volgens de partijen VVD, D66, Groen Links en PVDA anders zien: niet als een schuld, maar als een voorschot op latere inkomsten. En met droge ogen vertellen PVDA. Foei!
 1. Alina Bijl (21) strijdt vóór jongeren en tégen het leenstelsel: ‘Dat systeem is de wereld op z'n kop’
  PREMIUM

  Alina Bijl (21) strijdt vóór jongeren en tégen het leenstel­sel: ‘Dat systeem is de wereld op z'n kop’

  Ingegeven door torenhoge studieschulden, onbetaalbare huizenprijzen en sociaal knellende coronamaatregelen, bijt een groeiende groep jongeren van zich af en laten ze hun stem horen. Als kersverse voorzitter van FNV Young&United en SER-lid werpt Alina Danii Bijl (21) zich nadrukkelijk op als voorvechter van een betere sociaal-economische positie van haar generatie. ,,Jongeren worden weer lid van een bond.’’