De Universiteit Maastricht (UM) heeft donderdagmiddag bij de politie aangifte gedaan van een "vrij stevige cyberaanval van ernstige aard". Dinsdag werd de UM aangevallen en ook donderdag had de instelling daar nog last van.
Volledig scherm
PREMIUM
De Universiteit Maastricht (UM) heeft donderdagmiddag bij de politie aangifte gedaan van een "vrij stevige cyberaanval van ernstige aard". Dinsdag werd de UM aangevallen en ook donderdag had de instelling daar nog last van. © EPA

Studenten met handen in haar na hack: angst voor niet halen afstudeerdata regeert

updateDe universiteit van Maastricht opent na oud en nieuw de deuren weer, maar of studenten en docenten dan ook echt aan het werk kunnen is een groot vraagteken. De cyberaanval die de universiteit deze week raakte, zorgt ervoor dat alle systemen platliggen. Zicht op een oplossing is er nog niet. Studenten vragen zich af of ze hun scriptie wel op tijd afkrijgen, onderzoekers weten niet of hun data veilig zijn.

  1. Klokkenluider die diefstal atoombomgeheim in smiezen had na 45 jaar erkend
    PREMIUM

    Klokkenlui­der die diefstal atoombomge­heim in smiezen had na 45 jaar erkend

    De 75-jarige klokkenluider Frits Veerman, die decennia geleden bij zijn toenmalige werkgever aan de kaak stelde dat een Pakistaanse collega mogelijk atoomgeheimen stal, krijgt eerherstel. Na 45 jaar (!) krijgt hij gelijk van het Huis voor Klokkenluiders. SP-Kamerlid Ronald van Raak, die zich jarenlang hard maakte voor deze zaak, noemt het een ‘misstand van wereldomvang’, omdat de klokkenluider destijds is ‘ontslagen, gevangen genomen en geïntimideerd’.