De Universiteit Maastricht (UM) heeft donderdagmiddag bij de politie aangifte gedaan van een "vrij stevige cyberaanval van ernstige aard". Dinsdag werd de UM aangevallen en ook donderdag had de instelling daar nog last van.
Volledig scherm
PREMIUM
De Universiteit Maastricht (UM) heeft donderdagmiddag bij de politie aangifte gedaan van een "vrij stevige cyberaanval van ernstige aard". Dinsdag werd de UM aangevallen en ook donderdag had de instelling daar nog last van. © EPA

Studenten met handen in haar na hack: angst voor niet halen afstudeerdata regeert

updateDe universiteit van Maastricht opent na oud en nieuw de deuren weer, maar of studenten en docenten dan ook echt aan het werk kunnen is een groot vraagteken. De cyberaanval die de universiteit deze week raakte, zorgt ervoor dat alle systemen platliggen. Zicht op een oplossing is er nog niet. Studenten vragen zich af of ze hun scriptie wel op tijd afkrijgen, onderzoekers weten niet of hun data veilig zijn.

Op sociale media regent het verontruste berichten. ‘Ik moet mijn masterscriptie schrijven’, schrijft een studente. ‘Die moet begin januari af zijn, maar ik kan niks doen. Ik maak me zorgen.’ Een andere student vreest voor zijn onderzoeksgegevens. ‘Ik hoop echt dat de data veilig zijn. Ik ben bijna klaar met mijn thesis, als ik mijn database kwijtraak, zou dat een enorme tegenslag zijn. Dan kan ik mijn afstudeerdatum nooit halen.’

De computersystemen van de Maastricht University zijn op 23 december getroffen door gijzelsoftware die Clop heet en een deel van die systemen plat legde. De universiteit heeft donderdag aangifte bij de politie gedaan. Voor de zekerheid zijn ook alle systemen die het nog deden offline gehaald. Dat betekent dat medewerkers en studenten nergens bij kunnen. Niet bij hun mail, niet bij hun roosters en ook niet bij hun bestanden.