‘Superkartel’ met Edin G. en Zouhair B. opgerold in Dubai: ‘Een derde van de Europese cokehandel’
Met videoDubai heeft twee Nederlanders opgepakt voor grootschalige internationale drugshandel. Het gaat om Edin G. (40) en Zouhair B. (37). In totaal werden 49 mensen opgepakt, die samen volgens Europol een 'superkartel’ runden, goed voor een derde van de cocaïnehandel in Europa.
Het Nederlandse Openbaar Ministerie werkte samen met opsporingsdiensten uit onder meer Spanje, Frankrijk, België, de VS en de Verenigde Arabische Emiraten. De mannen die voor Nederland zijn opgepakt hebben een flinke criminele staat van dienst, blijkt uit de opsomming die justitie maakt. Ze horen bij een netwerk dat de leiding had over ‘grootschalige’ drugsimport, waarvan de opsporingsdiensten zo'n 30 ton hebben onderschept.
De eerste man is de 40-jarige Nederlandse Bosniër Edin G. Een man die al decennia actief is in de drugswereld en staat aan het hoofd van de Tito- en Dino-bende. Uit onderzoek van deze site bleek eerder al dat de Amerikaanse opsporingsdienst DEA Edin G. beschouwt als één van de vijftig grootste drugshandelaren ter wereld.
Volgens de Amerikanen maakte Edin G., die opgroeide in Breda, onderdeel uit van een Europees superkartel dat vanuit Dubai opereerde. Hij zou daarbij hebben samengewerkt met onder andere Ridouan Taghi en kopstukken uit de Italiaanse en Ierse onderwereld. Dit ‘superkartel’ wordt door de opsporingsdiensten verantwoordelijk gehouden voor een derde van de Europese cokehandel.
Het Openbaar Ministerie verdenkt G. van een leidende rol bij de invoer van onder andere 1800 kilo coke via de haven van Hamburg in 2020. Mogelijk organiseerde en betaalde hij de invoer van bijna 750 kilo coke via Zuid-Afrika naar Rotterdam. Daarnaast zou hij 8000 kilo grondstof voor amfetamine via de Antwerpse haven hebben binnengehaald.
Gezocht door Interpol
De tweede verdachte zou de 37-jarige Nederlandse Marokkaan Zouhair B. zijn. Hij werd twee weken geleden, op 16 november, opgepakt in Dubai en zit daar nog altijd vast. Hij wordt in Rotterdam vervolgd voor de invoer van duizenden kilo's cocaïne via de havens van Rotterdam en Antwerpen, deelname aan een criminele organisatie, witwassen van veel geld, ambtelijke corruptie en het bezit van vuurwapens.
B. was tot en met 2018 bestuurder van een beheermaatschappij in Rotterdam. Zijn naam duikt onder andere op in een drugsonderzoek waarbij in de Rotterdamse haven 1329 kilo cocaïne werd onderschept. De drugs, met een straatwaarde van 99 miljoen euro, zaten verstopt tussen een lading Braziliaanse koffiebonen. B. zou een coördinerende rol hebben gehad en werd al sinds april 2022 gezocht door Interpol. In dat onderzoek werden eerder al veertien andere verdachten opgepakt.
49 aanhoudingen
De twee kwamen in beeld door versleutelde berichten die de politie heeft ontcijferd; de zogenoemde Sky-chats. In het onderzoek zijn voor onder meer Nederland, Spanje, Frankrijk en België in totaal 49 mensen opgepakt, onder wie nog vier anderen in Dubai.
Hoeveel geld er in het kartel omging blijkt uit beelden die Europol vanochtend heeft gepubliceerd van deze ‘Operation Desert Light’. Daarop zijn tientallen dure auto's te zien in een garage, maar ook luxe huizen met zwembad.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKoken & Eten
Vegaburgers doen de gezondheid meer kwaad dan goed: welke vleesvervangers zijn wél een goede keuze?
Uit een analyse van meer dan 500 verschillende vegetarische burgers, worsten, balletjes en schnitzels uit de supermarkt blijkt dat vleesvervangers vaak te veel vet en te weinig eiwitten bevatten. Volgens TestAankoop in België zijn de meeste veggieburgers enorm bewerkt en doen ze de gezondheid van de consument meer kwaad dan goed. Hoe kies je dan de juiste vleesvervanger? En bestaan er voedzame alternatieven? -
2
Nederland koopt met andere landen zeker honderd oude Leopard-tanks voor Oekraïne
Nederland koopt samen met Duitsland en Denemarken ‘ten minste’ honderd Leopard 1A5-gevechtstanks voor Oekraïne. Verder zorgen ze voor de nodige munitie en reserveonderdelen. Ook wil Nederland de opleiding gaan verzorgen van Oekraïense tankbemanningen. -
Deze auto's gaan het vaakst meer dan 300.000 kilometer mee
Automobilisten die een hekel hebben aan inruilen doen er goed aan om een auto te kopen die in één van de lijstjes hieronder staat. Het zijn nagenoeg onverwoestbare modellen met motoren die een eeuwig leven lijken te hebben. -
column
Wie zich zorgen maakt over kinderen, moet zich druk maken over partijen die ons voeden met haat
Debby Gerritsen buigt zich elke week over liefdes-, lust- en levensvragen. -
PREMIUMcolumn / Met video
Een notoir leeghoofd als Monique Smit wakkerde nota bene de blinde haat voor een schrijver aan
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt.
-
Deelfiets populair bij reizigers door staking streekvervoer
Reizigers die doorgaans de bus of regionale trein nemen, pakten maandag en dinsdag vaker een deelfiets. Het gebruik lag volgens aanbieders hoger dan afgelopen weken. Door de staking in het streekvervoer rijden op sommige plaatsen in Nederland minder treinen, bussen en trams van onder meer Arriva, Keolis en QBuzz. Reizigers zoeken daarom naar alternatieven. -
-
-
Wat we kunnen leren van praten over onze stoelgang: ‘We hebben allemaal weleens diarree’
Mensen vinden het vaak ongemakkelijk om over diarree te praten of om ermee naar de huisarts te gaan. Vaak is deze dunne ontlasting vrij onschuldig, maar wanneer is het slim om naar de dokter te gaan? En wat doe je als een kind diarree heeft? -
PREMIUMcolumn
Doe juist je voordeel met het ‘pedoverhaal’ van Pim Lammers
Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt.