Volledig scherm
Justitie kon niet bewijzen dat de vrouw al rijdend had zitten appen. © ANP XTRA

Taakstraf voor Texelse ‘onvoorzichtige’ automobilist na dodelijk ongeval

Het gerechtshof in Amsterdam heeft de Texelse Pamela H. (28) in hoger beroep een taakstraf van 120 uur en een voorwaardelijk rijverbod van een jaar opgelegd voor het veroorzaken van een dodelijk ongeval op Texel. Daarbij kwam in maart 2016 een 21-jarige vrouw uit Geldrop om het leven.

De kwestie wekte destijds veel beroering, omdat H. achter het stuur zou hebben zitten appen toen het ongeval gebeurde. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste om die reden celstraf toen de zaak in 2017 bij de rechtbank in Alkmaar speelde. ,,Ze is zeer onvoorzichtig en onoplettend geweest”, aldus de aanklager. ,,Daarmee heeft ze onvoorstelbaar leed veroorzaakt.’’

Volgens de rechtbank, die 120 uur taakstraf en een deels voorwaardelijk rijverbod oplegde, viel echter niet te bewijzen dat de vrouw achter het stuur met haar mobiel in de weer was geweest. Zelf beweerde H. dat is gestopt om het appje te versturen. Pas toen ze verder reed, gebeurde het ongeluk, waarbij de vrouw uit Geldrop die met haar vriendin op de weg fietste omkwam.

Het OM geloofde niet dat de vrouw is gestopt om te appen en eiste 6 maanden cel. ,,Ze is niet gestopt, en heeft de verleiding niet kunnen weerstaan achter het stuur toch berichten te gaan versturen’’, was de lezing. In de beroepszaak schrapte het OM het appen wel uit de aanklacht. De aanklager vond wel dat de vrouw vanwege onvoorzichtig rijgedrag moest worden veroordeeld voor dood door schuld. Volgens het hof ontbrak daarvoor echter bewijs.

  1. Het nieuwe kalifaat in Noordwest-Afrika en Angela de Jong in de Ochtend Show to go

    Het nieuwe kalifaat in Noord­west-Afri­ka en Angela de Jong in de Ochtend Show to go

    Verslaggever Bob van Huet is morgen te gast in de Ochtend Show to go om te praten over de groeiende Islamitische Staat in Noordwest-Afrika. Ook tv-columnist Angela de Jong is te gast om onder meer te praten over de programma’s Dancing on Ice en Kopspijkers. Daarvoor spreken we ook met cabaretier en presentator Jack Spijkerman. De show wordt gepresenteerd door Yora Rienstra en is vanaf 07.30 uur live te zien in onze app en op de site.