Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Eveline van Elk

Tankers lozen elke dag illegaal kankerverwekkend gas vanaf de Waal

Benzeentankers lozen stiekem extreme hoeveelheden kankerverwekkend gas terwijl ze over de Waal en de Rijn in Gelderland varen. Jaarlijks gebeurt dit honderden keren. Deskundigen maken zich grote zorgen om de volksgezondheid.

Quote

Een rondje langs Arnhem en Nijmegen, een mooi stuk waar je je luiken open kunt zetten

Krispijn Beek, weblog Sargasso

Schippers steken vanuit Duitsland massaal de grens bij Lobith over om hier hun giftige gassen te lozen. Bij onze oosterburen wordt namelijk streng gecontroleerd op dit varend ontgassen, maar in Gelderland niet, ondanks een vorig jaar ingesteld verbod.

Harde cijfers zijn er niet, zeggen bronnen in de binnenvaart tegen de Gelderlandermaar dit ontgastoerisme gebeurt vermoedelijk meerdere keren per dag en honderden keren per jaar. De zeer giftige benzeendamp wordt op de Waal de lucht in geblazen, langs bewoonde gebieden. Benzeen is kankerverwekkend en geeft kans op genetische schade en miskramen. De uitstoot mag niet meer dan 1 milligram per kuub zijn, maar als een schip gaat ontgassen, komt er wel 200.000 milligram per kuub vrij, stellen deskundigen.

‘Het rondje vanuit Duitsland’ wordt de route ook wel genoemd, zegt Krispijn Beek, die voor weblog Sargasso onderzoek deed naar ontgastoerisme. ,,Een rondje langs Arnhem en Nijmegen, een mooi stuk waar je je luiken open kunt zetten.” Een andere bron bevestigt op basis van anonimiteit dat schepen de grens oversteken en dan ‘de kont weer keren’. ,,Maar eerst varen ze nog een heel stuk door Gelderland. Het meeste gas wordt in deze provincie de lucht in geblazen.”

‘Een van de grootste milieuproblemen van ons land’

Professor Harry Geerlings van de Erasmus Universiteit noemde varend ontgassen in een rapport eerder dit jaar ‘een van de grootste milieuproblemen van ons land’. Hij laakt de overheid, omdat een nationaal verbod pas in 2020 van kracht wordt. ,,Het is zeer opmerkelijk dat de nationale overheid, handhavende instanties en de havenbedrijven deze situatie gedogen.’’

Vooruitlopend op het landelijke verbod stelde Gelderland vorig jaar net als enkele andere provincies lokale regelgeving in. Maar het is onduidelijk wie er moet handhaven. De Waal, Rijn en Maas zijn rijksvaarwegen, wat het tot de verantwoordelijkheid van Rijkswaterstaat zou maken. Maar die controleren niet op lokale regels. De Gelderse omgevingsdiensten hebben noch de manschappen, noch de kennis, noch het materiaal om schepen te controleren.

‘Giftank die over de Waal drijft’

50Plus-Statenlid Marcel Bruins heeft de Gelderse Gedeputeerde Staten vragen gesteld over het ontgassen en uitblijven van handhaving. ,,Elk schip dat dit doet, is een giftank die over de Waal drijft. De rivier stroomt bijna 200 kilometer door onze provincie, dus dit gaat alle inwoners aan.” Bruins wil actie van de provincie. ,,Het is al lang genoeg gedoogd, we hebben het hier over twee miljoen Gelderlanders die hier last van kunnen hebben.”

  1. Overheidssubsidie Depressiegala blijkt niet gebruikt voor aanpak depressies

    Overheids­sub­si­die Depressie­ga­la blijkt niet gebruikt voor aanpak depressies

    De 350.000 euro overheidssubsidie die de Nederlandse Mental Health Foundation (MHF) in 2017 kreeg voor de organisatie van het Depressiegala en het opzetten van een voorlichtingscampagne op scholen over geestelijke problemen, blijkt vooral gebruikt voor het betalen van directie, management, locatiehuur, catering, externe deskundigen, sprekers en gastvrouwen. Dat blijkt uit onderzoek van de NPO-actualiteiten rubriek Nieuwsuur.