Volledig scherm
foto ter illustratie © ANP

Taskforce zet digitale trucs in om drugscriminaliteit sneller te bestrijden

Gemeenten, provincies, politie, Openbaar Ministerie, de Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) en de Belastingdienst gaan voortaan data van allerlei bronnen gebruiken en bundelen om sneller dan ooit drugscriminaliteit in Nederland op te kunnen sporen. 

Dat zegt directeur Ad van Mierlo van de Taskforce-RIEC Brabant-Zeeland in het Financieele Dagblad. Door data te combineren komen er sneller verdachte patronen naar boven, schetst Van Mierlo. Als voorbeeld noemt hij ondernemingen die actief zijn rond een jachthaven en online te vinden zijn, maar niet bij Belastingdienst bekend zijn. Maar er wordt bijvoorbeeld ook gekeken naar vliegbewegingen en bedrijfjes bij kleine luchthavens en naar de vestigingsplaats van een motorclub.  ,,Veel criminaliteit bevindt zich in Nederland onder de radar bevindt”, benadrukt de directeur. 

Doel van de taskforce is dan ook met allerlei digitale middelen realtime-inzicht te krijgen in de criminele industrie. De gegevens stellen lokale overheden in staat sneller over te gaan tot het sluiten van drugspanden of het starten van een vordering om geld af te pakken. Van Mierlo stelt dat de drugsindustrie de samenleving voor grote problemen stelt. Onderzoekers van de politieacademie becijferden in 2018 dat jaarlijks voor zo’n 19 miljard drugs in ons land wordt geproduceerd. Verder groeit de angst voor toenemende maatschappelijke ontwrichting, omdat steeds meer crimineel geld zijn weg vindt naar de bovenwereld. 

Van Mierlo: ,,Het simpelweg opsporen van individuele boeven volstaat niet meer. We komen aan de voorkant van de criminaliteit. Soms lukt dat al via enkele simpele muisklikken, vaker vallen veel puzzelstukjes samen door het combineren van data.”

De Taskforce wil ook meer gebruikmaken van burgers. Van Mierlo: ,,Ik verbaas me erover dat we een drugslab aantreffen, pal naast een speeltuin. Een paar dagen later lees ik dan in de krant dat bewoners al lange tijd een vermoeden hadden. Dan denk ik: we moeten nog verder indalen in de samenleving.”

  1. Woning Ed Nijpels leeggeroofd tijdens vakantie: ‘Zo veel emotionele waarde bij verdwenen spullen’

    Woning Ed Nijpels leegge­roofd tijdens vakantie: ‘Zo veel emotionele waarde bij verdwenen spullen’

    Oud-politicus Ed Nijpels (69) is afgelopen weekend tijdens zijn vakantie in Italië opgeschrikt door tientallen appjes en belletjes. In zijn huis aan een gracht in Amsterdam bleek ingebroken. En goed ook. Tientallen spullen zijn weg, waaronder veel afscheidscadeaus en herinneringen uit zijn tijd als burgemeester van Breda en commissaris van de koningin in Friesland. ,,Ik hoop dat ze het troep vinden en het ergens weer opduikt.”
  2. OM valt binnen bij boerenbedrijven: ‘Aardappel- en uienhandel vatbaar voor witwaspraktijken’

    OM valt binnen bij boerenbe­drij­ven: ‘Aardappel en uienhandel vatbaar voor witwasprak­tij­ken’

    De export van aardappelen en uien blijkt vatbaar voor grootschalige witwaspraktijken. Dat concludeert het Openbaar Ministerie naar aanleiding van invallen bij agri-handelaren in Zeeland en Noord-Holland. Ondergrondse bankiers en geldkoeriers leveren tientallen miljoenen euro’s af bij Nederlandse agri-handelaren, die boodschappentassen vol contant geld aannemen. Daarmee werken zij vermoedelijk mee aan het witwassen van crimineel geld, aldus het OM.