Volledig scherm
Auto's staan in de file op de A16 richting Breda. © ANP

Te hard rijden, smartphones en alcohol: meer verkeersongelukken door minder politiecontrole

Het aantal verkeersongelukken is de afgelopen vijf jaar toegenomen. Dat komt vooral doordat automobilisten te snel rijden, afgeleid zijn (door smartphones) of alcohol op hebben. Bij de ongelukken vielen ook meer doden, blijkt uit het vandaag uitgekomen rapport van de stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). Een logische verklaring voor het gedrag van bestuurders is de afname van de handhaving van verkeersregels door de politie, aldus het onderzoeksinstituut.

De SWOV telde vorig jaar 38.000 ongevallen op snelwegen, tegen 17.000 in 2014. Van de 678 verkeersdoden van vorig jaar kwamen er 81 om bij ongelukken op snelwegen. In 2014 waren dat er 63. Vooral kop-staartbotsingen komen veel vaker voor.

De handhaving van verkeersregels door de politie is de afgelopen jaren afgenomen. De SWOV noemt het aannemelijk dat dit de oorzaak is voor het toegenomen aantal ongelukken en slachtoffers. De politie is veel meer gaan controleren op algemene criminaliteit – zoals niet-betaalde boetes of opsporingen – waarbij ze te hard rijden of smartphonegebruik wel meeneemt. De plekken die voor controles worden uitgekozen, zijn vaak niet de locaties waar de meeste ongelukken gebeuren.

Die verschuiving van focus bij de politie is terug te zien in het aantal keren dat automobilisten aan de kant werden gezet en een bekeuring konden krijgen. In 2017 hield de politie zo'n 20.000 keer auto's staande, terwijl dat in 2006 nog 100.000 keer gebeurde, blijkt uit het SWOV-onderzoek.

SWOV-directeur Peter van der Knaap spreekt in NRC van een zorgwekkende ontwikkeling. Volgens de SWOV zou handhaving van verkeersregels weer prioriteit moeten krijgen. Er zouden op plekken waar veel ongelukken gebeuren veel vaker radarcontroles moeten komen, in combinatie met surveillances en verkeersfuiken.

  1. Artsen halen hard uit naar VGZ: ‘absurd’ en ‘triest’ om
behandelingen standaard af te wijzen
    PREMIUM

    Artsen halen hard uit naar VGZ: ‘absurd’ en ‘triest’ om behandelingen standaard af te wijzen

    Twintig patiënten dagen zorgverzekeraar VGZ voor de rechter. Volgens de patiënten en hun revalidatieartsen worden bijna alle aanvragen voor behandeling ‘zonder objectieve reden afgewezen’. Artsen ondersteunen hun pleidooi en maken gehakt van de werkwijze van de zorgverzekeraar. Zij noemen het ‘absurd’ en ‘triest’ en vinden dat de patiënten ten onrechte de dupe zijn.