September 2018: Politieonderzoek in een woning in Vlaardingen in verband met een grote anti-terreuractie waarbij zeven mannen werden aangehouden in Weert en Arnhem.
Volledig scherm
September 2018: Politieonderzoek in een woning in Vlaardingen in verband met een grote anti-terreuractie waarbij zeven mannen werden aangehouden in Weert en Arnhem. © ANP

‘Terreurverdachten speelden airsoft ter voorbereiding van grote aanslag’

Twee terrorismeverdachten die vorig jaar samen met vijf anderen werden opgepakt, speelden de militaire simulatiesport airsoft. De politie denkt dat ze daarmee mogelijk trainden voor een grote aanslag in Nederland, meldt RTL Nieuws op basis van meerdere bronnen.

Waïl el A. uit Rotterdam en Morat M. uit Vlaardingen deden in september mee aan een airsoft-evenement in Weert. De twee zijn geen lid van de Nederlandse Airsoftbond, maar deden mee als introducé. Bij airsoft worden militaire gevechten nagebootst. Spelers gebruiken replica’s van echte wapens, waarmee ze plastic balletjes afvuren. 

Het plan van de groep was volgens het Openbaar Ministerie om met bomvesten, kalasjnikovs en een autobom veel slachtoffers te maken bij een evenement in Nederland. De rechtszaak tegen de groep loopt momenteel.

Afschuw

De Nederlandse AirsoftSportbond (NABV), gevestigd in het Nationaal Airsoft Centrum in Geldermalsen, heeft met afschuw kennis genomen van het nieuws van RTL. Dat laat de bond weten in een persverklaring. Bij RTL Nieuws verklaart een deskundige dat de sport gezien kan worden als training voor het plegen van een aanslag. 

De NABV is van mening dat het beoefenen van de airsoftsport geen voorbereiding biedt tot de omgang met echte vuurwapens. Dat de twee verdachten dit wel zo zagen, ligt ‘volledig buiten de werkelijkheid’, zo schrijft de bond.

Grote politieactie

De zeven verdachten werden eind september opgepakt tijdens een grote politieactie: vier in een gehuurd busje bij een vakantiepark in Weert, drie anderen in Arnhem en omgeving. Ook in de regio Rotterdam, waar enkele verdachten sinds kort woonden, werden huiszoekingen gedaan.

Een van de verdachten kwam vrij snel weer vrij, de andere zes moeten zich verantwoorden voor wat een voor Nederland ongekend groot aanslagplot lijkt. 

  1. Operaties St Jansdal geannuleerd in Harderwijk na  corona-uitbraak op verpleegafdeling

    Operaties St Jansdal geannu­leerd in Harderwijk na corona-uit­braak op verpleegaf­de­ling

    Door een corona-uitbraak op een verpleegafdeling in ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk - waarbij zowel patiënten als medewerkers zijn betrokken - moet het ziekenhuis gedeeltelijk weer ingeplande reguliere zorg alsnog staken. Tot en met 29 mei wordt een aantal niet-spoedeisende, geplande operaties geannuleerd op alle locaties van het ziekenhuis. De spreekuren op de poliklinieken gaan vooralsnog wel gewoon door.