Volledig scherm
Een Nigeriaanse vrouw op een markt in Makurdi, Nigeria. © REUTERS

Tientallen doden in Nigeria door lassakoorts

In Nigeria zijn door een nieuwe uitbraak van lassakoorts deze maand al 29 mensen overleden. Dat meldt het nationaal centrum voor ziektebestrijding NCDC. In totaal zijn 195 mensen getroffen door de ziekte.

De Nigeriaanse overheid heeft een nationaal coördinatie- en noodhulpcentrum ingericht. Het aantal ziektegevallen neemt meestal in januari toe vanwege het droge seizoen; ideale omstandigheden voor de ziekte om zich te verspreiden.

Lassakoorts eiste in Nigeria vorig jaar 170 slachtoffers. De gevaarlijke virusinfectie komt in meerdere West-Afrikaanse landen voor.  Vorig jaar raakte een Nederlandse tropenarts in Sierra Leone besmet en kwam om het leven. 

De ziekte werd in 1969 ontdekt in het Nigeriaanse plaatsje Lassa. De ziekte behoort met onder andere ebola en dengue tot de soorten koorts die gepaard gaan met bloedingen.

Volledig scherm
Het lassa virus onder de microscoop. © ANP Handouts
 1. Ben je als ‘exportbrabo’ nog wel welkom onder de rivieren?
  PREMIUM
  Carnaval 2020

  Ben je als ‘exportbra­bo’ nog wel welkom onder de rivieren?

  De een vindt het fantastisch, de ander verschrikkelijk: carnaval. Veel Brabanders en Limburgers die naar boven de rivieren ‘geëmigreerd’ zijn, blijven het toch elk jaar vieren. Zo ook verslaggevers Loudi Langelaan (25) en Bonne Kerstens (30). Ze wonen al jaren in Amsterdam, maar blijven in hun hart ‘twee meisjes uit het zuiden’. Hoe is het om elk jaar weer terug te gaan? Horen ze er nog wel bij?
 2. Verdachte van bioscoopmoorden dacht dat zijn slachtoffers zijn dochtertje hadden vermoord

  Verdachte van bioscoop­moor­den dacht dat zijn slachtof­fers zijn dochtertje hadden vermoord

  Ergün S., de verdachte van de bioscoopmoorden in Groningen, dacht dat de twee schoonmakers die hij doodstak lid waren van elitetroepen die zijn dochter om het leven hadden gebracht. Dat bleek tijdens een zitting over de omgangsregeling over zijn dochtertje, die 7 februari diende in de rechtbank in Groningen, vóór de eerste strafzaak over de moorden. De uitspraak is door de rechtbank gepubliceerd.