Tientallen invallen bij actie tegen synthetische drugs in Zuid-Nederland

videoOpsporingsdiensten voeren vandaag in Zuid-Nederland een grote actie uit tegen de productie van synthetische drugs. In tientallen plaatsen in Brabant en Limburg hebben speciale teams van de politie invallen en doorzoekingen gedaan, meldde het Openbaar Ministerie (OM) in Den Bosch.

Gemeentes zijn ook betrokken bij deze zogeheten Operatie Impact, evenals de Belastingdienst, douane, marechaussee en andere organisaties. Met deze gezamenlijke aanpak wil de overheid de drugscriminaliteit en de netwerken daaromheen in de drie zuidelijke provincies - inclusief Zeeland - verstoren en tegengaan.

Vandaag waren er invallen in onder meer Waspik, Tilburg, Mariahout en Weert. De productie van synthetische drugs is gevaarlijk. Soms staan de drugslabs midden in een woonwijk. Het giftige afval wordt vaak zomaar ergens in de natuur gedumpt.

Opbrengst

In een loods van een autoschadebedrijf op een industrieterrein in Waspik deed de politie de grootste vangst. Daar lagen grondstoffen voor 42.000 kilo amfetamine, met een straatwaarde van 33,6 miljoen euro. De politie en de Landelijke Faciliteit Ondersteuning Ontmantelen (LFO) zijn met meerdere eenheden ter plaatse. De grondstoffen en materialen zijn in beslag genomen.

Het gaat om vijf grote vaten van 1000 liter en ruim 49.000 liter formamide, een grondstof voor de productie van amfetamine. De grondstoffen komen vooral uit China en Polen. De politie denkt zeker drie trailers nodig te hebben om alle stoffen te vervoeren. Er is nog niemand aangehouden.

Andere invallen

Bij een doorzoeking in een woning in Tilburg werd een vriezer met vermoedelijk grondstoffen aangetroffen en een aantal zakken met een nog onbekend poeder. Elders, aan de Churchilllaan in dezelfde stad, is een mobiel drugslab gevonden. Die was geplaatst in een bruine trailer in een goed beveiligde loods. Er staan grote hekken om de loods, de ramen zijn beveiligd met ijzeren tralies en er hangen drie camera's voor de roldeur. Het drugslab in de trailer was niet in gebruik. Wel lagen er grondstoffen spullen om een speed-lab mee op te bouwen. Ook lag er drie kilo hennep in de loods.

Er is één persoon aangehouden. Het gaat om de eigenaar of huurder van de loods. Binnen staan drie grote boten, waarvan er één in beslag is genomen.

Verder viel een arrestatieteam vanochtend vroeg een woning aan Ginderdoor in Mariahout binnen. Er werden grondstoffen zoals platinapoeder gevonden, dat gebruikt wordt voor synthetische drugs. Ook lag er een vuurwapen in de woning. Tijdens een controle in Weert zijn vier grote drukvaten gevonden in een garagebox die vaak worden gebruikt voor de productie van synthetische drugs.

Volledig scherm
De inval in Tilburg. © Toby de Kort
Volledig scherm
De poort werd vernield tijdens een inval in Mariahout. © Bert Jansen
Volledig scherm
© OM Oost-Brabant