Volledig scherm
PREMIUM
Dronefoto van de voormalige polder Noordwaard in de Biesbosch, waarin deze week voor het eerst overtollig water uit de rivier de Merwede werd opgevangen vanwege de hoge waterstand © ANP

Tijdens storm Ciara bleven overstromingen uit, dankzij ‘uitlaatklep’ voor onze rivieren

De bijzondere combinatie van hoogwater, storm én springvloed leidde ertoe dat het water in veel plaatsen, van Rotterdam tot Olst, afgelopen dagen over de kades klotste. Grote overstromingen bleven echter uit. Het grote verschil met de jaren `90: onze rivieren hebben nu een uitlaatklep. 

Waar het water wegtrekt, resteren kadavers. Verdronken hazen, muizen en mollen. Een ree die zichzelf, op de vlucht voor het wassende rivierwater, heeft opgehangen in een hek. Voor kraaien, buizerds en reigers is het ontpolderde gebied tussen de Nieuwe Merwede en de Biesbosch veranderd in een 4500 hectare grote feestdis. Rond de Noordwaard, die maandag voor het eerst is ingezet als waterberging, toont de natuur zich deze week van zijn rauwe kant. Talloze wilde dieren hebben niet op tijd voor het water kunnen vluchten.

Daar staat tegenover dat de mensen in de wijde omtrek droge huizen hebben gehouden. Door overtollig water uit de Merwede tijdelijk op te vangen in de Noordwaard, kan Rijkswaterstaat tegenwoordig voorkomen dat plaatsen als Werkendam, Gorinchem en Dordrecht overstromen. Ook de ongeveer tweehonderd bewoners van de Noordwaard zelf hielden droge voeten: voor hen zijn afgelopen jaren nieuwe huizen op 29 terpen gebouwd. Hun vee - de runderen, paarden en schapen die normaal in de graslanden lopen - zijn op tijd geëvacueerd.