Tilburgse onderzoekers: ‘Kat naar buiten doen is in strijd met EU-regels’
TILBURG - Katten ongecontroleerd naar buiten laten gaan, is illegaal. Dat stellen juristen Arie Trouwborst en Han Somsen van Tilburg Universiteit. Zij baseren zich daarbij op Europese regels voor natuurbescherming.
Delen per e-mail
De huiskat (Felis catus) mag dus eigenlijk helemaal niet naar buiten, terwijl dat wel massaal gebeurt en gedoogd wordt. ,,Eigenlijk is de overheid nu al verplicht om maatregelen te nemen, maar het is een blinde vlek in de handhaving”, stelt Trouwborst. ,,Het zou nu misschien onredelijk zijn om boetes uit te delen, omdat de overheid altijd de indruk heeft gewekt dat het oké is om een kat naar buiten te laten. Maar de overheid zit in een lastige positie, want ze hebben wel de internationale verplichting en die leven ze niet na.”
Een van de grootste uitroeiers
De laatste tien à vijftien jaar is er volgens de onderzoekers heel veel gepubliceerd in wetenschappelijke en biologische literatuur over de invloed van katten op de natuur en biodiversiteit. Het dier is een van de grootste uitroeiers van diersoorten ter wereld. Alleen al in Nederland worden elk jaar naar schatting 140 miljoen dieren door katten gedood. Meer dan de helft van deze slachtoffers is toe te schrijven aan katten met een eigenaar. Dat zijn er in Nederland tussen de twee en drie miljoen, naast tienduizenden zwerfkatten. Onder de slachtoffers zijn verschillende typen vogels en zoogdieren, zoals weidevogels en vleermuizen, maar ook reptielen, vissen en amfibieën.
Dat is niet alleen schadelijk, aldus de rechtswetenschappers, het is ook illegaal. Onder de Europese Vogel- en Habitatrichtlijn is Nederland immers verplicht om bepaalde soorten en hun leefgebieden te beschermen, en mogelijke bedreigingen te beperken. Een kat toezichtloos laten rondlopen is feitelijk al verboden, zeggen de juristen: ,,Wie een rechtszaak aanspant tegen de Nederlandse overheid, die de Europese regels moet handhaven, maakt dus een goede kans op succes.”
Op de vingers tikken
Tot dusver is er nooit een rechtszaak aangespannen, maar het zou Trouwborst niet verbazen als er een belangengroep opstaat en dat wel doet. Of dat de lidstaten - want er is geen enkele Europese lidstaat die het verbied om katten naar buiten te laten- op de vingers worden getikt op Europees niveau.
Handhaving op stel en sprong levert grote problemen op voor mensen die nu gewend zijn hun katten naar buiten te laten. ,,Het is helder dat dat niet vanzelf zal gaan", aldus Trouwborst. Maar maatregelen zijn volgens de wetenschappers onontkoombaar. ,,Eigenlijk zou het het meest logisch zijn, denken wij, als de overheid aan voorlichting doet. ‘In het licht van wat we nu weten, moet u weten dat het uitlaten van katten valt onder het opzettelijk doden van andere dieren en dat is dus verboden volgens het Nederlands en Europees recht en daar gaan we in de toekomst op handhaven'. Of zoiets.”
Massale blinde vlek
De wetenschappers hebben ook gekeken naar de vraag hoe toch komt dat er een massale blinde vlek voor is. ,,Eigenlijk is het heel logisch wat we zeggen, maar op de een of andere manier kijken we allemaal de andere kant op. Het is een hele sterke gewoonte, dat is het enige antwoord dat we hebben kunnen vinden. Eigenlijk zijn er geen goede redenen om het niet massaal toe te passen. Maar het wordt gedoogd en het is politiek onaantrekkelijk om er werk van te maken, want er zijn nogal wat kiezers die katten hebben.”
Het zal om te beginnen wat handhavingsinspanningen vragen, stelt Trouwborst, om de gewoonte te veranderen. ,,De regel is op zich helder: huisdieren horen niet los te lopen buiten ja. Dus als je deze regels gaat toepassen is elke kat die buiten los loopt fout.” Door elke kat verplicht te laten chippen, zouden handhavers op kunnen treden. ,,De eerste keer krijg je als eigenaar een waarschuwing, de volgende keer een boete. Heeft je kat geen chip dan gaat het naar een opvang.”
Ongeruste katteneigenaren
Het nieuws leidt tot veel ongeruste katteneigenaren. ,,Dat had ik wel verwacht”, erkent Trouwborst. ,,Katten zijn een controversieel thema, dat kun je wel stellen. Wij snappen ook wel dat onze conclusie op heel veel mensen als vreemd overkomt, want we doen dat toch altijd en niemand stelt er juridisch vragen bij. Maar dat is bij elke sterke gewoonte die je gaat veranderen. Het verbieden van roken in publieke ruimten had ook allerlei voeten in de aarde. Er zijn heel veel gewoontes die in het verleden heel sterk waren en toch zijn veranderd vanwege de schadelijke invloed.”
Overigens is het volgens Trouwborst ook in het belang van de kat zelf om het binnen te houden. ,,Bij het argument dat het in het belang van de kat is om het naar buiten te laten, kun je vraagtekens zetten. Want heel veel katten die buiten lopen komen onder een auto of verdwijnen en komen niet meer thuis. In de Verenigde Staten houdt de helft van alle kattenzitters hun huisdier binnen, om het bestwil van de kat zelf. Vanwege alle gevaren buiten.” Hij vervolgt: ,,Natuurlijk zullen alle katten die nu gewend zijn om buiten te lopen, het vervelend om binnen te blijven, Maar je zou na moeten denken over hoe dit praktisch het beste geregeld kan worden. Het zal niet vanzelf gaan.”
Poll
'Katten moeten binnen blijven'
-
Mee eens (48%)
-
Mee oneens (52%)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Nederland in gesprek
Online met elkaar in gesprek: met deze apps kunt u videobellen
Wilt of kunt u vanwege de coronamaatregelen alleen online afspreken tijdens Nederland in Gesprek? Dan raden wij u aan om bij elkaar te komen via een videogesprek. Overleg van tevoren met uw gesprekspartner over welke software u allebei prettig te gebruiken vindt. Om u op weg te helpen geven we u een paar opties en tips. -
PREMIUMLeesgedrag
41 miljoen boeken verkocht in 2020: deze titels werden het meest gelezen
De boekhandel verkocht vorig jaar 41 miljoen boeken. Door het eindeloze thuiszitten lazen we ons vorig jaar suf. Toch juicht de boekenbranche niet. Kleine lokale boekhandels hebben het zwaar, terwijl de online verkoop floreert. Verschraling van het aanbod dreigt. -
aangiftes
Ex-VVD’er Ronald L. opgepakt na intimideren journalisten en politie: ‘Je kunt maar beter vluchten’
Een voormalig kandidaat-raadslid voor de VVD in Almere is zaterdag opgepakt nadat hij een video publiceerde waarin hij aangaf dat bepaalde journalisten op een zwarte lijst staan en beter kunnen vluchten of ontslag nemen voor hen iets wordt aangedaan. Ook riep hij demonstranten op om geweld te plegen tegen agenten. Het Openbaar Ministerie spreekt van ‘dwingende en smadelijke uitlatingen’ aan het adres van agenten en journalisten, onder wie een verslaggever van deze krant. -
NvJ: agressie tegen journalisten moet stoppen
De agressie en het geweld waar journalisten, cameramensen en fotografen momenteel mee te maken krijgen, moet stoppen. Dat zegt Thomas Bruning, algemeen secretaris van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) in een reactie op gebeurtenissen van afgelopen weekend. -
PREMIUM
De vader van onze schoondochter vertelt mijn man schuine moppen
Wijsheid komt met de jaren. Omdat acteur Joost Prinsen (78) een eind op weg is, beantwoordt hij uw vragen.
-
PREMIUMavondklok
De luiken van de Leidse binnenstad zijn dicht, op een kleine protestactie na
Normaal zorgen de studenten voor leven in de brouwerij in de Leidse binnenstad. Maar ook hier lijkt de stad zaterdag vanaf 21.00 uur in slaap te zijn gevallen. Op een kleine protestactie na. ,,Kan iemand mij het nut van zo'n avondklok uitleggen?’’ -
Moordverdachte valt door de mand door reizen zonder treinkaartje
De politie heeft afgelopen week een man in de boeien geslagen die was opgevallen omdat hij zonder kaartje in de trein reisde. Dat ontbrekende vervoersbewijs deed hem de das om. Het trok de aandacht van handhavers van de NS, waarna de gealarmeerde politie ontdekte dat de man gezocht werd voor moord of doodslag. -
PREMIUMcolumn
Urk verpest het voor zichzelf
Nynke de Jong schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt.