Toekomstige risico’s 5G zijn groot raadsel
VIDEODoor de komst van supersnel (5G) mobiel internet zullen Nederlanders aan meer mobiele straling worden blootgesteld. Nieuw onderzoek suggereert dat 5G vooralsnog veilig is. Het is alleen volstrekt niet te voorspellen of dat in de toekomst zo blijft.
Delen per e-mail
Op verzoek van telecomwaakhond Agentschap Telecom onderzocht het RIVM afgelopen jaar wat 5G betekent voor de hoeveelheid mobiele straling in de ether. Onderzoekers concluderen ,,dat de blootstelling aan de elektromagnetische velden van losse antennes en gebruikerstoestellen lager is dan de limieten die de Europese Unie aanbeveelt.”
Tegelijk is het veel te vroeg om alle seinen op groen te zetten, aldus het RIVM. De gevolgen van 5G zijn ongewis. De hoeveelheid straling in de ether groeit sowieso flink. 5G werkt met kortere golflengtes, waardoor providers als KPN duizenden extra masten moeten neerzetten. Die komen naast de huidige 3- en 4G netten, die niet meteen uit de lucht gaan.
Slimme masten
Via 5G wordt het mogelijk om met je mobiel razendsnel grote hoeveelheden data te ontvangen en te verzenden. Complete speelfilms van hoge beeldkwaliteit downloaden is dan een peulenschil
5G-straling is bovendien gedeeltelijk anders: deels bestaat het netwerk uit slimme masten die het mobiele signaal rechtstreeks op gebruikers richten en mensen kunnen volgen. De hoeveelheid straling groeit dan. Ook zullen hogere frequenties worden gebruikt dan nu.
Al met al is de hoeveelheid straling waaraan we straks worden blootgesteld - en het gevaar daarvan - momenteel onzeker. Het RIVM en Agentschap Telecom vinden het daarom van groot belang om ‘de vinger aan de pols’ te houden. Meer onderzoek is nodig als KPN, T-Mobile en Vodafone hun 5G-netten komende jaren daadwerkelijk uitrollen.
Het nieuwe onderzoek moet vermeende negatieve gezondheidseffecten van elektromagnetische velden adresseren. Beide instanties benadrukken dat er voorlopig geen bewijs bestaat dat mobiele straling schadelijk is. Maar ze melden eveneens dat het nog ontbreekt aan (meet)gegevens van ‘complexe, realistische blootstellingssituaties’.
Nog geen wettelijke norm
,,Of inzichten over gezondheidseffecten veranderen, zal nog moeten blijken.” Nederland kent ook nog geen eigen wettelijke blootstellingsnorm, meldt het rapport. Het kabinet wil daar wel mee komen.
Via 5G wordt het mogelijk om met je mobiel razendsnel grote hoeveelheden data te ontvangen en te verzenden. Complete speelfilms van hoge beeldkwaliteit downloaden is dan een peulenschil. In het begin zullen de mobiele operators nog geen topsnelheden halen, maar nog altijd twintig keer sneller zijn dan een wifi-verbinding thuis.
In deze video leggen wetenschappers Bart Smolders (TU/Eindhoven) en Hans Kromhout (Universiteit Utrecht) uit hoe 5G werkt.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
video
Keith Bakker moet 4,5 jaar de cel in wegens verkrachting
De voormalige verslavingsgoeroe Keith Bakker is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4,5 jaar voor verkrachting van een minderjarig meisje dat hij hielp met haar eetstoornis. Bakker reageerde furieus op de uitspraak van de rechtbank in Amsterdam en noemde het ‘middeleeuws wat u doet’. Hij vond het ‘fucking bullshit’ en kondigde meteen hoger beroep aan. -
PREMIUM
Fotomodel Carolien (39) mogelijk aan ghb overleden, vriend voorlopig vrij: ‘Ik zit in een hele slechte horrorfilm’
Vol zenuwen komt Werner van de V. donderdagochtend het Paleis van Justitie in Arnhem binnenlopen. Hij wordt verdacht van de moord op zijn 39-jarige vriendin Carolien. Toch zit hij niet meer achter tralies. Hoe kan dat? -
Frank in quarantaine
Als je geen professioneel model bent, is het een gênante bedoening
Net als veel Nederlanders blijft journalist Frank Poorthuis thuis. Frank zit in de risicogroep. Verslag van dag 350. Lees alle eerdere afleveringen hier terug. -
PREMIUM
Er zijn écht lichtpuntjes, maar zijn het er genoeg?
Opnieuw toont het RIVM zich somber over het verloop van de coronaepidemie. Het vooruitzicht is 'nog niet goed’, stelt de rijksdienst. Toch zijn er ontegenzeggelijk ontwikkelingen waaruit vertrouwen geput mag worden. De grote vraag is of het kabinet al zóveel lichtpuntjes ziet, dat het verdere versoepelingen durft door te voeren. -
PREMIUM
Organisator Miss-verkiezing ligt onder vuur: ‘Deze man is ziek, hij kwam door het raam mijn huis binnen’
Christian Vredenburg, de organisator van de Miss Giethoorn-verkiezingen, ligt flink onder vuur. Hij zou gemaakte beloftes niet nakomen en deelnemers bedreigen en intimideren zodra ze niet meer aan Miss Giethoorn verbonden willen zijn. Zelf zegt hij dat de beschuldigingen gebaseerd zijn op leugens en dat een concurrerende organisatie hem zwart wil maken.
-
Stoffelijke resten van baby gevonden in tuin ‘s-Heerenberg: ‘Mijn zoon is niet verdacht’
De politie heeft stoffelijke resten van een baby gevonden bij een onderzoek in en achter een woning aan de Krokusstraat in 's-Heerenberg (Gelderland). -
PREMIUM
Kinderlokker slaat toe ‘uit verveling’: ‘Je maakte misbruik van onze 9-jarige dochter’
Met zinnen als 'wil je een snoepje’ en 'wil je een lift’ poogde kinderlokker Van E. uit Hoogeveen jonge meisjes zijn auto in te lokken. Hij deed dit naar eigen zeggen uit verveling, nadat hij werkloos thuis was komen te zitten. ,,Jouw misdaad, in nog geen uur gepleegd, brengt ongelofelijk veel schade teweeg.” -
VIDEO
Demonstranten in Eindhoven: ‘Straling 5G maakt mensen doodziek’
EINDHOVEN - Een kleine honderd demonstranten tegen de uitrol van 5G, waarmee het internet nog veel sneller wordt dan het nu al is, lieten woensdag luidkeels van zich horen in de Eindhovense binnenstad. ‘Wij zijn geen proefkonijn’ schalde het door de stad.