Toezichthouder: Advocaten kantoor Ficq & Partners lekten geen informatie aan Taghi
De deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten heeft bekend gemaakt dat uit onderzoek is gebleken dat de advocaten van het kantoor Ficq & Partners Advocaten geen informatie hebben gelekt aan de organisatie van Ridouan Taghi. Het OM maakte deze verdachtmakingen in augustus vorig jaar bekend in een berucht proces-verbaal.
Delen per e-mail
Het Openbaar Ministerie voegde in augustus 2020 een document toe aan het dossier rond liquidatieproces Marengo. In dit document onderzoeken politie en justitie beweringen die door kroongetuige Nabil B. zijn gedaan over de rol van advocaten in het zogeheten Koper-onderzoek. Dat draait om een wapenvondst die de politie in 2015 deed in Nieuwegein. Volgens de kroongetuige waren deze wapens (de grootste wapenvondst ooit in Nederland) eigendom van Ridouan Taghi en werden de verdachten in die zaak door Taghi aangestuurd.
‘Niet is gebleken dat advocaten verwijtbaar handelen’
Ook zou Taghi voortdurend geheime informatie uit het politieonderzoek doorgespeeld krijgen van advocaten. De officier van justitie zei dat uit onderzoek bleek dat ‘via deze door Taghi geregelde en betaalde advocaten informatie uit het 26Koper dossier is gedeeld met de organisatie van Taghi, nog tijdens de beperkingen’. Dat laatste is cruciaal, want tijdens de zogeheten beperkingen mogen verdachten alleen contact hebben met hun advocaten. Uit onderschepte chatberichten die justitie heeft gekraakt blijkt dat Taghi de beschikking had over onderzoeksinformatie in een periode dat deze beperkingen nog op het onderzoek zaten. Advocaten Leon van Kleef en Christian Flokstra werden door het OM in dit document genoemd, net als Nico Meijering.
Deken Evert Jan Henrichs concludeert nu, na maanden van onderzoek, dat er van lekken geen sprake is. ,,Niet is gebleken dat de betrokken advocaten tuchtrechtelijk verwijtbaar hebben gehandeld.” In het document trok het OM ook de conclusie dat de advocaten contanten aannamen. ,,Uitgebreid administratief en financieel onderzoek naar onder meer contante betalingen heeft aan-getoond dat ook die berichten feitelijk niet juist zijn,” schrijft de deken. Het kantoor heeft aangegeven volledig te stoppen met het aannemen van contanten, en de deken heeft een breder onderzoek naar het aannemen van contante geldbedragen binnen de advocatuur aangekondigd.
Meerdere verdachten bijstaan
Volgens de deken doet het Amsterdamse kantoor er bovendien goed aan om niet meer meerdere verdachten in één strafzaak bij te staan. Dit om de schijn van belangenverstrengeling tegen te gaan. Volgens de deken heeft het kantoor daarom de schijn tegen. ,,Het is verstandig om die schijn in de toekomst te voorkomen,” stelt de deken. De advocaten hebben in gesprekken met de deken aangegeven het hiermee eens te zijn. Het kantoor wil geen verder commentaar geven.
Ook geen bewijs in zaak-Kasem
Vorige week donderdag maakte Henrichs al bekend dat ook het langdurende onderzoek naar advocaat Khalid Kasem niet heeft geleid tot verdere stappen. Hoewel hij vaststelde dat er redenen waren te denken dat Kasem het lek aan de organisatie van Taghi zou kunnen zijn, vond hij geen verdere aanknopingspunten. Die reageerde opgelucht op de uitkomsten van het onderzoek. ,,Aan een nare periode is nu een eind gekomen. Ik heb zelf om dit onderzoek gevraagd omdat ik wist dat mij niets te verwijten valt en ik van elke blaam gezuiverd wilde worden. Ik hoop dit nu achter mij te laten.”
OM in lastig parket
Nu de toezichthouder op de advocatuur twee langdurige onderzoeken heeft afgerond, en in beide de conclusie trekt dat er geen tuchtrechtelijk verwijtbaar handelen kan worden vastgesteld, kan er ook kritisch gekeken worden naar de rol van het OM. Nadat eerder al de Amsterdamse rechtbank afstand nam van het gewraakte proces-verbaal (de rechtbank vond het onnodig om namen van advocaten te noemen) neemt nu ook de toezichthouder afstand. Het roept de vraag op waarom het OM meende de verdenkingen die het had te vereeuwigen in een document zonder deze zelf goed uit te zoeken. Bovendien zijn de verhoudingen tussen OM en advocatuur extra op scherp gezet.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Basisscholen zo goed mogelijk voorbereid op eindtoets in coronatijd
Basisscholen nemen tussen nu en half mei de digitale eindtoets af bij hun leerlingen. De papieren versie staat gepland voor morgen en overmorgen. Is dat wel te doen voor scholen? En trekken de leerlingen zo’n test tijdens deze periode? ,,We staan er hier allemaal heel relaxed in.” -
PREMIUMCOLUMN
Waarom het houden van een 538-feest met brallerige ballen een krom signaal is naar de rest
Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
De Jonge over coronapatiënt die vaccin weigerde: 'Spijtig dat hij keuze baseerde op angst’
Ziekenhuis Zuyderland deelde gisteren een longfoto van een patiënt die met corona werd opgenomen in Sittard, nadat hij eerder had afgezien van het AstraZeneca-vaccin vanwege alle commotie. Het ziekenhuis wilde een ‘krachtig signaal’ afgeven tegen 'halfslachtig zwalkbeleid'. Hugo de Jonge, demissionair minister van Volksgezondheid reageert vandaag op deze brief. -
PREMIUM
‘Volwassenen zijn belangrijkste verspreiders virus op de bso’s, goed als zij zich kunnen testen’
De buitenschoolse opvang (bso) gaat maandag weer voor alle kinderen open. Tot blijdschap van ouders, kinderen en de mensen die bij de opvang betrokken zijn. ,,Want we hebben ook een sociale functie, ouders leunen op ons.” -
Slechte cijfers voorafgaand aan Catshuisberaad: meeste besmettingen sinds begin januari
Met 8966 nieuwe besmettingen noteert Nederland het hoogste aantal in één etmaal in ruim drie maanden. Ook trendmatig gaat de ontwikkeling de verkeerde kant uit. Daarmee lijken versoepelingen op korte termijn een utopie. Het goede nieuws: op de ic's daalt het aantal nieuwe patiënten iets.
-
Rechtszaak
18 jaar cel en tbs geëist tegen Samir, de man die Bas van Wijk doodschoot
Justitie eist 18 jaar cel en tbs tegen Samir el Y., de man die 8 augustus vorig jaar Bas van Wijk doodschoot in recreatiegebied De Oeverlanden in Amsterdam. Justitie gaat uit van ‘gekwalificeerde doodslag’. Samir schoot omdat hij het horloge van een vriend van Bas van Wijk wilde roven, die dat probeerde te voorkomen. El Y. heeft tal van gedragsproblemen en de kans op herhaling is groot. Dat bleek vandaag op dag één van de inhoudelijke behandeling van zijn zaak. -
PREMIUM
De buren weten van niks, maar Marlies du Mosch (57) maakt wereldwijd furore met haar pianomuziek
Om gefocust te werken of te studeren, zetten mensen thuis massaal rustgevende muziek op. Zo kan het gebeuren dat opeens over de hele wereld wordt geluisterd naar de Rotterdamse pianist Marlies du Mosch. ‘Dankzij’ corona zijn de nummers van haar debuutalbum al bijna een miljoen keer beluisterd. ,,Maar zelf ben ik nog steeds onbekend.’’ -
Volkskrant door het stof voor ‘nazi-karikatuur’ Maurice de Hond
Na felle kritiek op sociale media heeft de Volkskrant officieel excuses aangeboden voor een tekening van opiniepeiler Maurice de Hond die vandaag op de voorpagina van het V-katern van de krant prijkt. Op de illustratie is de bekende opiniepeiler in het zwart-wit afgebeeld als poppenspeler die met een valse grijns ‘aan de touwtjes trekt'.