Tolk (36) op Nederlandse evacuatielijst ‘vermoord in Kaboel’: ‘Als dit klopt, is dat een drama’
Een Afghaanse tolk die voor de Europese politiemissie in zijn land heeft gewerkt, is volgens zijn broer vermoord in Kaboel. Het gaat volgens betrokkenen om iemand die op de Nederlandse evacuatielijst staat.
De Tweede Kamer reageert geschokt en wil een Kamerbrief zodra het kabinet bevestiging heeft. ,,Als het zo is, is het een drama”, aldus demissionair minister Ben Knapen van Buitenlandse Zaken in een Kamerdebat.
Het is voor zover bekend voor het eerst dat een tolk die op de Nederlandse evacuatielijst stond is vermoord. Zijn broer Mohammad, een Afghaanse mensenrechtenactivist die in India verblijft, doet bij de Indiase nieuwszender NewsX uitgebreid zijn verhaal. Volgens hem kwam de taliban in burgerkleding woensdagavond rond acht uur aan de deur van het adres in de Afghaanse hoofdstad Kabul waar hij zich schuil hield. ,,Ze vroegen hem naar zijn naam en schoten hem met een AK-47 dood. Ze schoten ook op mijn vader, maar gelukkig is hij ok. Ze schreeuwden dat ze terug zullen komen en de hele familie zullen vermoorden.”
Volgens Mohammad werkte zijn broer voor politietrainingsmissie van EUPOL. Na het vertrek van de buitenlandse troepen dook hij onder en probeerde hij zoveel mogelijk te wisselen van onderkomen, maar dat was niet makkelijk. Familie en vrienden hadden hem niet graag over de vloer omdat zijzelf dan ook gevaar lopen.
Het nieuws is een schok voor de vele Afghaanse families die nog altijd vast zitten in het land en al weken wanhopig proberen weg te komen. Afghanen in Nederland, waar deze krant contact mee heeft, horen via hun ondergedoken contacten in Kaboel dat zij het slachtoffer kennen. De angst dat hen hetzelfde lot wacht, is groot.
Anne-Marie Snels, oud-voorzitter van militaire vakbond AFMP, die zich al maanden inzet voor de Afghaanse oud-collega’s van veteranen, is diep geraakt door het nieuws. ,,Dit is heel vreselijk en iets dat we zo graag hadden willen voorkomen. Maar met de moeizame plannen die er nu liggen om tolken terug te halen, vrees ik dat deze tolk niet de laatste is die wordt vermoord.”
Evacuatie
De Kamer nam medio augustus de motie-Belhaj aan waarin werd opgeroepen alle Afghanen te evacueren die de Nederlandse missie hebben geholpen. De invulling van de motie bleek lastig omdat die zo ruim geïnterpreteerd kan worden. Nederlandse militairen waren twintig jaar in Afghanistan.
Na overleg met hulporganisaties en coalitiepartijen maakte het kabinet uiteindelijk bekend ongeveer 2100 Afghanen op te willen nemen. Grote vraag blijft hoe en wanneer zij naar Nederland gaan komen. Het kabinet hoopt dat de komende weken meer vliegtuigen op Kaboel mogen vliegen.
Het gaat naast Nederlandse ingezetenen en Afghaanse tolken om circa 800 Afghanen die bij door Nederland gefinancierde hulp- en ontwikkelingsprojecten hebben geholpen en zo’n 500 Afghanen die de Nederlandse militaire missie en EU-politiemissie hebben geholpen.
Vlucht uit Pakistan
Vanmorgen is vast een vlucht uit Pakistan naar Duitsland vertrokken. Aan boord 29 mensen met eindbestemming Nederland. Deze groep is over land van Afghanistan naar Pakistan gereisd. In Leipzig worden ze opgehaald door medewerkers van de Nederlandse ambassade in Berlijn en de IND. Zij begeleiden de mensen naar Nederland.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
PREMIUM1
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
Tieners die verdacht worden van doodsteken snackbareigenaar waren eerder betrokken bij steekpartijen
Steekpartijen, een schietpartij, een gewelddadige beroving en ruzies tussen drillrapgroepen. In de gezinnen van de drie tieners die vastzitten voor de dood van een Haagse snackbareigenaar was al veel meer aan de hand. -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
Terwijl zijn vader een kaartje koopt, stapt jochie (7) in vertrekkende trein
Een 7-jarige jongen besloot donderdagochtend op avontuur te gaan met de trein vanaf Utrecht Centraal. Terwijl zijn vader een kaartje kocht, stapte hij alvast in de trein, die vervolgens zonder zijn vader wegreed. Wijkagenten uit Woerden wisten de twee weer te herenigen.
-
Rutte geeft mondjesmaat toe: ‘Onbedoeld te hard geweest naar ongevaccineerden’
De coronacrisis was een ‘epidemie van de ongevaccineerden’. En wie geen coronaprik neemt, is ‘asociaal’ of ‘decadent'. Dit soort uitspraken van kabinetsleden zijn misschien te ‘hard’ geweest, erkent premier Mark Rutte. Daar zijn deskundigen het roerend mee eens. -
-
-
Zeldzame goudjakhals voelt zich thuis op het Friese wad
Het lijkt er sterk op dat een goudjakhals zich in het noorden van Friesland heeft gevestigd. Op 31 december heeft het zeldzame roofdier een schaap bij Paesens aan de Waddendijk aangevallen. Dat blijkt uit dna-onderzoek van BIJ12, het bureau dat voor de provincies faunaschade afhandelt. -
gerrit van de kamp
Slachtoffer bemoeide zich met onderzoek naar wangedrag politietopman: ‘Vooropgezet plan’
Eén van de vrouwen die voormalig ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp heeft beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag, heeft zich actief met het verloop van het onderzoek bemoeid. Het gaat om de huidige vrouwelijke directeur van de politiebond, staat in een rapport van een externe commissie, in handen van deze site. Hoogleraar bestuurskunde Michiel de Vries stelt dat de onafhankelijkheid van het onderzoek - dat veel weg heeft van de kwestie-Arib - op het spel staat.