Tot drie weken quarantaine na contact met apenpokken-patiënt, adviseert GGD
De GGD vraagt mensen die contact hebben gehad met of in de buurt zijn geweest van iemand die positief testte op het apenpokkenvirus om tot drie weken in quarantaine te gaan. Het gaat om een voorzorgsmaatregel, benadrukt een woordvoerder van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), omdat er nog veel onduidelijk is over het virus.
Huisgenoten, seksuele contacten of andere nauwe contacten van iemand bij wie het virus is vastgesteld krijgen het verzoek thuis te blijven. Waarschijnlijk vraagt de GGD vooral aan mensen die seksueel contact of huidcontact hadden met iemand met het virus om in quarantaine te gaan, aldus de woordvoerder van het RIVM.
Vanochtend zei het RIVM nog dat ook mensen die zonder beschermende kleding langer dan een kwartier op minder dan anderhalve meter afstand van een patiënt waren geweest in quarantaine zouden moeten. Maar dat advies is inmiddels alweer achterhaald, aldus de woordvoerder zondagmiddag. ,,De deskundigen van de GGD bepalen op dit moment of het nodig is om thuis te blijven.” Komende week wordt opnieuw overlegd over de adviezen.
Klachten
Het apenpokkenvirus, dat normaal gesproken alleen voorkomt in West- en Midden-Afrika, duikt in steeds meer landen op. In de afgelopen weken is het virus al vastgesteld in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Spanje, Portugal, Italië, Zweden, Zwitserland, Israël, de Verenigde Staten, Canada en Australië. Zo’n verre verspreiding is voor het apenpokkenvirus ongewoon.
Onder de patiënten zijn relatief veel mannen die seks hebben met andere mannen. Door nauw contact tijdens de seks zijn ze mogelijk besmet geraakt. Ook andere mensen kunnen het virus oplopen, benadrukken gezondheidsdeskundigen.
Het apenpokkenvirus kenmerkt zich door blaasjes op de huid. Voordat die blaasjes verschijnen, kunnen mensen onder meer last krijgen van vermoeidheid, opgezette lymfeklieren en hoofdpijn. Hoe groot de kans is op besmetting als je dicht bij iemand bent geweest voor diegene symptomen ontwikkelde, moet nog blijken. ,,Het is nog te vroeg om dat te kunnen zeggen”, aldus de RIVM-woordvoerder.
Viroloog Marion Koopmans vertelde vrijdagavond bij Op1 dat het virus een nieuw verschijnsel is en dat het nog niet duidelijk is hoe snel het zich verspreidt:
De quarantaine-adviezen zijn wel doorgegeven aan de GGD’en, maar staan op dit moment nog niet uitgelegd op de website van het RIVM. Volgens de woordvoerder kunnen de adviezen namelijk nog wijzigen. ,,Dit is zo nieuw, volgende week zal meer afstemming plaatsvinden.”
Meldplicht
Of, zoals bij het coronavirus het geval was, de quarantainetijd kan worden verkort als na een paar dagen een test uitwijst dat iemand het virus niet bij zich draagt, is ook nog onduidelijk. ,,Er wordt nog onderzocht na hoeveel dagen je dan eventueel zou kunnen testen.” Het apenpokkenvirus kent nu een meldplicht, wat wil zeggen dat artsen die een besmetting met het virus hebben vastgesteld of een besmetting vermoeden dit moeten melden.
In Nederland zijn op dit moment twee gevallen van apenpokken vastgesteld. Waar deze mensen het virus hebben opgelopen wordt volgens de RIVM-woordvoerder nog onderzocht.
Oostenrijk meldt eerste besmetting met apenpokkenvirus
In Oostenrijk is vandaag voor het eerst iemand positief getest op het apenpokkenvirus, bevestigen de lokale gezondheidsautoriteiten. Eerder op de dag meldde de Oostenrijkse omroep ORF al dat er een mogelijk geval van het apenpokkenvirus onderzocht werd. Het ging om een 35-jarige man uit de hoofdstad Wenen die in de nacht van zaterdag op zondag in een ziekenhuis is opgenomen. De man had symptomen die overeenkomen met die van het virus, zoals lichte koorts en blaasjes op de huid.
Uit onderzoek moest blijken of de patiënt besmet is met het apenpokkenvirus. Dat blijkt nu inderdaad het geval te zijn.
Bekijk onze meest bekeken nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMInterview
Kamerlid en boerenzoon Grinwis weet wat onteigening betekent: ‘Natuur werd plots de vijand’
ChristenUnie-Kamerlid Pieter Grinwis wil een beter stikstofplan van het kabinet. Harde onteigening moet zoveel mogelijk voorkomen worden, zo weet zijn familie maar al te goed. ‘We moesten weg voor de natuur, die was onze vriend en werd ineens onze vijand’. -
Waarom je niet te hard moet werken voor je op vakantie gaat
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: voorpret. -
PREMIUM
Justitie legt beslag op kapitale huizen ‘corrupte cardiologen’ in Zwolle
Twee cardiologen en drie oud-cardiologen van het ziekenhuis Isala in Zwolle worden verdacht van corruptie. Zij zouden zeker 3,1 miljoen euro aan steekpenningen hebben ontvangen bij de aanschaf van medische hulpmiddelen. Justitie heeft voor dat bedrag beslag gelegd op kapitale villa’s in Zwolle. De ‘corrupte cardiologen’ hebben een belang in het medisch bedrijf Diagram. -
De beste consoles voor op de achterbank
Het is zomer en dat betekent voor veel gezinnen een lange reis met de auto richting de vakantiebestemming. Wil je die rit iets comfortabeler maken of zit jouw kroost niet te wachten op zes uur lang ‘ik zie wat jij niet ziet’ spelen? Zorg dan dat je een handheld of draagbare spelcomputer meeneemt. -
Er vliegen steeds minder vogels in de steden
Er komen steeds minder vogels voor in stedelijke gebieden in Nederland. Oorzaken zijn het volbouwen van de stad en het voor vogels ongunstige groenbeheer. Met enkele soorten, waaronder de slechtvalk, gaat het tegen de trend in wel goed.
-
PREMIUMcolumn
Tragisch dieptepunt VS noopt ons om met een ferm gebaar te komen
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt. -
PREMIUM
Goedkoper op vakantie met een hybride die sneller laadt? Zo (on)zinnig is dat
Steeds meer plug-in hybrides hebben een CCS-laadpoort, waarmee je tussendoor sneller kunt laden en – in theorie – veel meer op stroom kunt rijden. Kun je daarmee echt brandstof (en geld) besparen door onderweg zoveel mogelijk te ‘stekkeren’? We nemen de proef op de som richting Zuid-Frankrijk. -
Advocaat Sébas Diekstra woest over aantijging van stichting Music#MeToo: ‘Donder toch op’
Advocaat Sébas Diekstra is razend over een mail die hij heeft gekregen van de Stichting Music#MeToo waarin hij wordt bevraagd over grensoverschrijdend gedrag bij ‘een oud-collega’. In een reactie op twitter bijt hij van zich af: ‘Donder toch op met jullie verzonnen onzin’.