Volledig scherm
Lopers bij een waterpunt in de tropische warmte op de tweede dag van de Vierdaagse vorig jaar. © ANP

Tropische hitte verwacht tijdens Vierdaagse

De Vierdaagse van Nijmegen zal dit jaar een warme bedoening worden. Op de eerste dag, komende dinsdag, kunnen de temperaturen oplopen tot 28 graden. Een dag later wordt het zelfs tropisch met maxima van 31 of 32 graden. En dat is niet de eerste keer. 

Volledig scherm
Een loper bij het Rode Kruis aan de finish in de tropische warmte op de tweede dag van de Vierdaagse vorig jaar. © ANP

Tweemaal, in 1972 en in 2006 vielen er door hitte zelfs doden onder de wandelaars. In 2006 leidde dat ertoe dat de organisatie het evenement afgelastte. Omdat de omstandigheden in 1972 minder extreem waren werd de tocht toen niet afgelast.

Ook vorig jaar was het snikheet tijdens het wandelfestijn. Eén wandelaar moest gereanimeerd worden op de spoedeisende hulp. Drie wandelaars werden op de intensive care opgenomen. Nog eens zes wandelaars kwamen binnen met een zogenoemde 'heat stroke', de ernstigste vorm van hitteklachten waarbij de lichaamstemperatuur veel te hoog is opgelopen.

,,Deelnemers hebben wel hun eigen verantwoordelijkheid'', benadrukt de organisatie. ,,Bij hitte een petje dragen, een natte handdoek in de nek, flesjes water meenemen, geen alcohol drinken onderweg, voldoende eten en op tijd een arts raadplegen bij klachten.'' 

Zwaarste dag

De woensdag, als het mogelijk tropisch warm wordt, geldt als de zwaarste dag van de Vierdaagse. Daarna neemt de kans op onweer toe. De donderdag en vrijdag verlopen wat minder warm, verwacht Weeronline.

De Vierdaagse heeft zijn eigen weerdienst. Als de eigen meteorologen temperaturen van meer dan 30 graden met weinig wind zien aankomen, neemt de organisatie maatregelen. Die lopen uiteen van een uur eerder starten en zorgen voor extra watertappunten onderweg, tot het verlengen van de uiterste finishtijd. Dat laatste is nodig als de medische hulpposten onderweg overbelast raken, waardoor lange wachttijden ontstaan. Soms mogen militairen zonder de verplichte 10 kilo bepakking lopen.

Volledig scherm
© Erik van 't Hullenaar