Turnleraar Olivier (33) moet 12 jaar achter de tralies voor doden 14-jarige Esmee
met video + updateOmdat hij schuldig is bevonden aan de dood van Esmee (14) uit Hazerswoude-Rijndijk, is de 33-jarige Olivier van de G. veroordeeld tot twaalf jaar cel en tbs met dwangverpleging. Hij maakte op ‘afschuwelijke wijze’ een einde aan haar leven.
Van de G. moet bovendien een schadevergoeding betalen van 34.668,41 euro aan haar moeder en 20.845,38 euro aan haar vader. Het gaat onder andere om een vergoeding van affectieschade en de kosten van de uitvaart. Trillend als een riet en tegen zijn zin in - de rechter had hem verplicht om aanwezig te zijn - hoorde hij in de Haagse rechtbank zijn straf aan.
De Leidenaar is ook schuldig aan het wegvoeren van Esmees lichaam, het bezit van kinderporno en aan ontucht.
Zij had het vertrouwen in u gesteld en was bijna iedere dag bij u thuis. U was ruim 18 jaar ouder en was u volkomen bewust van het ongeoorloofde
,,U heeft op afschuwelijke wijze een einde gemaakt aan het leven van een meisje dat nog een heel leven voor zich had. Zij had het vertrouwen in u gesteld en was bijna iedere dag bij u thuis. U was ruim 18 jaar ouder en was u volkomen bewust van het ongeoorloofde van de relatie”, zei de rechter.
,,Uit berichten blijkt dat u heeft bezworen om het contact geheim te houden. U was een gewaarschuwd man, want u was al aangesproken over de manier waarop u met jonge meisjes omging.”
Eerste contact
Op 30 december 2021 werd Esmee om het leven gebracht door verwurging. Een dag later, op oudejaarsdag, vonden voorbijgangers haar tegen een boom in een parkje in Leiden. De rechtbank spreekt hem vrij van moord, omdat zij een vooropgezet plan niet bewezen acht. ,,De manier waarop u zich van lichaam heeft ontdaan – eerst op de rug wegbrengen, vervolgens mee terugnemen en op de fiets naar een andere locatie brengen, terwijl er mensen op straat aanwezig waren – wijst eerder op het tegendeel.”
De kwetsbare en toen pas 12-jarige Esmee en Van de G. leerden elkaar kennen op schoolkamp, op de school waar hij toen stage liep. Naderhand voegde de man haar toe op sociale media. Hun contact werd steeds intensiever. ,,Dat mondde uit in een relatie, die seksueel van aard werd. Esmee was toen pas 13 jaar”, zei de rechter.
Op de bewuste avond bezocht Esmee Van de G. Er ontstond een ruzie en de twee gingen naar de slaapkamer. Op weg daar naartoe stootte Esmee haar enkel. Ze werd boos en er ontstond een stoeipartij. Van de G. wierp haar op de grond en ging op haar zitten.
,,Op een zeker moment moest u constateren dat ze was overleden. Daarna probeerde u zoveel mogelijk sporen van de relatie te wissen. U deed tegenover haar moeder voorkomen alsof ze nog in leven was. Nadat ze als vermist is opgegeven, stond de politie tweemaal bij u aan de deur. U loog dat u haar alleen ’s middags had gezien en dat u niet wist wat er was gebeurd.”
Onherstelbaar
De waarom-vraag is onbeantwoord gebleven, merkte de rechter op. ,,Een mogelijke verklaring is dat u heeft gedacht dat de relatie voorbij was en openbaar zou worden.” Maandenlange opgebouwde boosheid en verlatingsangst kwamen wellicht ineens naar buiten, zijn gedrag kon hij niet begrenzen.
Het verlies is ‘onherstelbaar’, benoemde de rechter. ,,Het is voor de nabestaanden schokkend en extra pijnlijk geweest dat het lichaam van Esmee bij een boom in een park, op een openbare plek, is achtergelaten. Het beeld van het lichaam van een jong meisje, eenzaam in een parkje, heeft ook bij anderen een groot gevoel van triestheid opgeroepen, dat velen zal bijblijven.”
Tegen Van de G. werd veertien jaar geëist, plus gedwongen behandeling. De rechter komt lager uit omdat de Leidenaar verminderd toerekeningsvatbaar is. Volgens deskundigen is de kans op herhaling van ontucht groot. Zijn ‘oprecht overkomende spijtbetuiging’ had ook een ‘enigszins matigend’ effect.
Van de G.’s advocaat Yvonne van der Hut noemt de opgelegde straf ‘teleurstellend’. ,,Het is onverstandig dat zo’n lange gevangenisstraf is opgelegd en dat cliënt eerst lange tijd vastzit voordat zijn behandeling kan beginnen.”
Nabestaanden
De nabestaanden van Esmee zijn tevreden met het vonnis, al was het voor hen ook zwaar om aan te horen, zegt hun advocaat, Robert van der Laan. Omdat de Haagse rechtbank zeker wilde zijn van de komst van verdachte Olivier van de G., gaf zij een zogenoemd bevel tot medebrenging af. Daarmee voelde de familie zich gesteund, zegt Van der Laan. ,,Anders kan je het gevoel krijgen: waarom moeten wij het aanhoren, en kan hij zijn snor drukken door in zijn cel te blijven?”
Van der Laan heeft de familie na het uitspreken van het vonnis uitgebreid gesproken. ,,De eis was veertien jaar, uiteindelijk is twaalf jaar opgelegd, daar zijn ze tevreden mee. De verdediging vond een gevangenisstraf en dan tbs met dwang alsof je een hartpatiënt eerst een marathon laat lopen. De familie heeft als tegenargument dat na zo'n feit een stuk vergelding op z'n plaats is. De nabestaanden hopen dat ze het kunnen afsluiten, maar snappen dat hoger beroep een reële optie is.”
Bekijk al onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Rijstevlaai en soezen: dit kan iedere beginnende thuisbakker maken
Iedereen is gek op zoetigheid. Natuurlijk kan je hiervoor naar de bakker bij jou om de hoek gaan, maar veel bakrecepten kun je heel makkelijk zelf maken. Twee patissiers geven inspiratie voor de makkelijkste bakrecepten waar iedereen mee aan de slag kan. -
column
Om vijf uur ’s ochtends je bed uit, net als Obama: waarom we graag succesvolle mensen nadoen
Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: routines van succesvolle mensen -
Met video
We hebben een asielcrisis in Nederland: wanneer mag iemand blijven en wanneer moet je terug?
Het COA windt er geen doekjes om: ‘Nederland stevent af op een maatschappelijk ontwrichtende asielcrisis.’ Een van de redenen is dat het heel lang duurt voordat iemand weet of hij of zij in Nederland mag blijven. Waarom gaat hier zoveel tijd overheen? -
PREMIUMmet video
Dood van Esmee (14) raakt haar ouders ‘harder dan zwaarste vuurwerkbom’: ‘Je liet mijn dochter alleen achter in de kou’
De dood van Esmee (14) uit Hazerswoude-Rijndijk raakte haar ouders ‘harder dan de zwaarste vuurwerkbom ooit had kunnen doen’, zei haar vader in de rechtbank. Haar moeder: ,,Wij hebben meer dan levenslang.” Tegen de Leidenaar die haar wurgde is 14 jaar cel geëist. -
PREMIUM
Bakhuisje aan woning van Liane moet worden gesloopt: ‘Heb er slapeloze nachten van’
,,Waarom moet ie tegen de vlakte, als er met de grond geen enkel plan is?” Een bakhuisje dat vastzit aan de woning van Liane Buitenhuis in Apeldoorn moet en zal gesloopt worden, benadrukt de gemeente. Met alle gevolgen van dien, stelt Buitenhuis. ,,Ik heb er slapeloze nachten van.”
-
PREMIUM
Olivier (33) doodde Esmee (14) en weet nog niet wat hem bezielde: ‘Wat we ook hadden, voor ons was het echt’
Hoe kun je met jezelf leven na het doden van een tienermeisje, ‘onze Esmee’? Dat vroegen haar ouders aan Olivier van de G. (33). Hun dochter (14) uit Hazerswoude-Rijndijk liet hij achter als ‘oud vuil’. -
-
-
PREMIUM
Hoe kun je mensen in Turkije en Syrië helpen? ‘Weet waar je aan begint’
Op sommige plaatsen in het land worden al zóveel hulpgoederen ingezameld dat mensen gevraagd wordt alsjeblieft niet meer te doneren. En Het Rode Kruis zegt: geef vooral geld. Wat kun je het beste doen om de mensen in het aardbevingsgebied te helpen? -
Getest: Dit is de beste vrijstaande vaatwasser
Wat is de beste vrijstaande vaatwasser? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.