Volledig scherm
Sinterklaas neemt alleen roetveegpieten mee. © ANP

'Twee derde Nederlanders is tegen Sinterklaasintocht met enkel roetveegpieten'

Twee derde van de Nederlanders vindt het niet acceptabel dat in het Sinterklaasjournaal en bij de landelijke intocht uitsluitend roetveegpieten te zien zijn. Dat meldt EenVandaag op basis van een onderzoek met bijna 76.000 deelnemers.

Onder de 76.000 deelnemers zijn ruim 4000 mensen met een Surinaamse of Antilliaanse achtergrond. Van de ondervraagde Surinaamse Nederlanders staat 64 procent achter de keuze voor roetveegpieten en bij de Antilliaanse Nederlanders 55 procent.

EenVandaag peilt al sinds 2013 jaarlijks of de traditionele Zwarte Piet aangepast moet worden of niet. Bij de start van de peiling in 2013 zei nog 89 procent van de Nederlanders dat het uiterlijk van Zwarte Piet niet moest worden aangepast. Toen was slechts vijf procent voor verandering. Dit jaar geeft 71 procent van de deelnemers aan dat het uiterlijk van Zwarte Piet niet veranderd moet worden. 26 procent van de deelnemers ziet wel graag een verandering. In 2018 waren die percentages respectievelijk 68 en 28 procent.

Mening geven

Uit het onderzoek blijkt bovendien dat veel mensen het moeilijk vinden om in het openbaar hun mening te geven over Zwarte Piet. Dit geldt zowel voor uitgesproken voorstanders als uitgesproken tegenstanders. Van alle ondervraagden heeft 42 procent het gevoel dat ze beter niet kunnen zeggen wat ze echt denken. Van de mensen met een Surinaamse en Antilliaanse migratieachtergrond heeft respectievelijk 56 procent en 53 procent dit gevoel.

Kijk hier naar diverse video's over de zwartepietendiscussie:

  1. Nobelprijswinnaar én regeringsleider verweert zich tegen klacht Rohingya-genocide

    Nobelprijs­win­naar én regerings­lei­der verweert zich tegen klacht Rohingya-genocide

    De Myanmarese regeringsleider Aung San Suu Kyi heeft bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag, waar Gambia en Myanmar vandaag voor de tweede dag op rij tegenover elkaar staan, het beleid van haar land met betrekking tot de islamitische minderheid van de Rohingya hoogstpersoonlijk verdedigd. De beschuldigingen van Gambia aan het adres van Myanmar geven volgens haar een ‘volstrekt onvolledig en misleidend beeld’ van de situatie.