Twee lichamen Urker vissersboot zijn de vermisten

videoDuikers hebben de twee lichamen van de vermiste vissers gevonden in de stuurhut van de gezonken viskotter UK165 Lummetje. De lichamen zijn geborgen, meldt de Landelijke Eenheid. 

Het wrak van het schip ligt ten westen van de zuidpunt van Texel. Duikers konden vandaag voor het eerst in het wrak zoeken. De gezonken kotter, die zeker 12 meter diep in de Noordzee ligt, was eerder nog niet toegankelijk. Gisteren werden op de bewuste plek in de Noordzee de nodige maatregelen getroffen om vandaag veilig te kunnen duiken.

De vermoedelijk gekapseisde kotter zal vandaag nog niet worden gelicht. ,,Volgende week wordt door betrokken partijen overlegd over het naar boven halen van de viskotter’’, aldus een woordvoerster van de politie vanochtend.

De marine bij de plek waar Urker kotter 'Lummetje' zonk.
Volledig scherm
De marine bij de plek waar Urker kotter 'Lummetje' zonk. © Koninklijke Marine

Kotter-drama

Het kotter-drama werd donderdagochtend ingeluid toen de Kustwacht in Den Helder rond 05.45 uur een noodmelding ontving. Het ging om een noodbaken van de viskotter UK165 ‘Lummetje’. In de loop van de ochtend werd de kotter door een sonar van de marine gelokaliseerd op de zeebodem.

Bijna 12 uur lang zochten KNRM, Kustwacht en collega’s op zee naar de opvarenden Jochem Foppen (41) en Hendrik-Jan de Vries (27) uit Urk, maar zonder resultaat. Daarom werd gedacht dat de mannen zich mogelijk nog in de boot bevonden.

De eerste dagen was de zee echter te onstuimig om te kunnen duiken. Gisteren kon dit voor het eerst en werden met behulp van een robot voorbereidingen getroffen om het wrak te betreden. Dat gebeurde vandaag, met de vondst van twee lichamen tot gevolg.

Burgemeester opgelucht

Waarnemend burgemeester Ineke Bakker is opgelucht dat er met de vondst van de twee lichamen in de gezonken visserskotter een einde is gekomen aan de ‘knagende onzekerheid’ voor de familie. Hoewel de lichamen nog worden geïdentificeerd is het de verwachting dat het gaat om de 27-jarige en 41-jarige opvarenden van de boot uit Urk die donderdag verdween voor de kust van Texel.

,,Namens het gemeentebestuur zal ik de condoleances over brengen aan de families. Ik hoop dat de lichamen na identificatie en onderzoek zo snel mogelijk aan de families vrijgegeven kunnen worden. De families kunnen nu afscheid nemen van hun geliefden en Urk kan daarin meeleven. Juist op dit soort momenten is de onderlinge verbondenheid op Urk groot”, zegt Bakker.

De vlag bij het gemeentehuis zal vanaf maandagochtend als teken van collectieve rouw halfstok hangen. Ook andere instanties wordt gevraagd dit te doen.

Bakker heeft ook een woord van dank aan iedereen die de afgelopen dagen heeft geholpen bij de zoekactie en de berging. “Er is met grote inzet en een hartverwarmende betrokkenheid gewerkt”, aldus de burgemeester.

  1. Acht bewoners uit één verzorgingshuis sterven aan corona: ‘Wie leeft er straks nog?’

    Acht bewoners uit één verzor­gings­huis sterven aan corona: ‘Wie leeft er straks nog?’

    Woonzorgcentrum Brinkhoven in het Gelderse Heerde wordt keihard getroffen door het coronavirus. Inmiddels zijn 8 van de 70 bewoners overleden en zijn er tenminste 23 besmet. Ziek personeel zit noodgedwongen thuis, militairen zijn ingevlogen om de verzorging over te nemen. Bezorgde familieleden van de kwetsbare bewoners houden hun hart vast. ,,Wie leeft er straks nog als we weer naar binnen mogen?’’