Volledig scherm
Een voorbijganger bekijkt de plek waar een kantoorpand is beschoten met een antitankwapen. © ANP

Tweede aanhouding voor aanslag met granaatwerper op Panorama

De politie heeft een tweede aanhouding verricht voor de beschieting van het pand waarin de redactie van het tijdschrift Panorama huist. Het gaat om een 25-jarige man uit Rotterdam. Vorige maand werd de gevel van het gebouw in Amsterdam 's nachts onder vuur genomen met een granaatwerper.

Politie Amsterdam eo on Twitter

Tweede verdachte beschieting Teleportboulevard aangehouden https://t.co/ijV6TmAGJO #Amsterdam via @Politie

De politie hield de ochtend na de aanslag al direct een verdachte aan, de Amsterdamse crimineel Richard Z. (41). Hij is de baas van een motorclub in Woerden, een afdeling van de zogeheten Caloh Wagoh MC Main Triad, en zit nog vast. 

Het OM denkt echter niet dat de president van de motorclub zelf heeft geschoten. Tijdens het onderzoek is gebleken dat Z. niet op het plaats delict aanwezig was tijdens de beschieting. Wel zijn er andere aanwijzingen dat Z. een belangrijke rol had bij de voorbereiding van de beschieting. 

Het is niet bekend of de man, die maandagavond werd aangehouden, ook lid is van een Outlaw Motorcycle Gang. ,,Het onderzoek naar deze beschieting is nog in volle gang", meldt de politie. De verdachte zit in volledige beperkingen.

Nog een aanslag

Volledig scherm
© ANP Handouts

Niemand raakte gewond bij de beschieting en de schade bleef beperkt. Enkele dagen later kreeg de redactie van De Telegraaf, slechts honderd meter verderop, ook te maken met een aanslag. Een man in een witte Volkswagen ramde twee keer de glazen pui van het kantoorpand. Hij stak de auto vervolgens in brand en stapte in een zwarte Audi die klaarstond om weg te scheuren.

Misdaadverslaggever John van den Heuvel zei te vermoeden dat de aanval het werk was van de mocro-maffia, als reactie op artikelen in de krant over de reeks liquidaties in de Amsterdamse onderwereld.

Sinds de aanslagen worden redactiepanden in de hoofdstad extra bewaakt. Of er een verband is tussen de twee aanslagen is nog niet bekend.