Uitpluizen van gekraakte chatdienst Encrochat brengt ook veel corruptie bij politie aan het licht
Het grote onderzoek naar de versleutelde chatdienst Encrochat heeft naast informatie over tal van criminele kopstukken ook veel corruptie bij de politie aan het licht gebracht. Een speciaal team is nu in het leven geroepen om daar onderzoek naar te doen. De verwachting is dat dit gaat leiden tot meerdere strafrechtelijke onderzoeken.
Delen per e-mail
De versleutelde chatdienst Encrochat was jarenlang populair bij criminelen omdat zij dachten hiermee ongezien hun zaakjes te kunnen regelen. De politie maakte enkele maanden geleden bekend dat het was gelukt die dienst te kraken en dat het ze maandenlang was gelukt mee te kijken met de criminele gesprekken. Dat leidde al tot meer dan honderd aanhoudingen van criminelen.
Maar ook zijn er veel signalen van corruptie bij de politie door boven water gekomen. Die hebben onder meer betrekking op het lekken van politie-informatie naar criminelen. De politie kan nog weinig zeggen over aard en omvang, mede omdat veel van de in totaal 23 miljoen via Encrochat onderschepte berichten nog nader moeten worden geanalyseerd.
,,Maar de eerste signalen zijn voldoende ernstig om een speciaal team op te richten,” zegt korpschef Henk van Essen. ,,Er lopen op dit moment strafrechtelijke onderzoeken naar mogelijke corruptie en vermoedelijk worden dat er de komende tijd meer. Behalve onderzoeken naar drugshandel en witwassen krijgen ook de onderzoeken naar corruptie de hoogste prioriteit.”
Voor al die politiemensen die te goeder trouw zijn en 24/7 klaarstaan voor de veiligheid van Nederland is elke corruptiezaak een klap in het gezicht
Volgens Van Essen maakt het Encrochat-onderzoek duidelijk dat corruptie ‘onmiskenbaar aanwezig is’. En het lijkt erop dat die corruptie in omvang eerder toe- dan afneemt. ,,Ik ben niet per se geschrokken, maar vind de signalen wel ernstig en zorgelijk. Aan de andere kant toont Encrochat ook aan dat niemand onaantastbaar is,” aldus Van Essen.
De signalen hebben niet alleen betrekking op de politie, zegt Van Essen. ,,Criminelen zoeken naar strategische punten, zoals informatieknooppunten. Informatie is voor hen goud waard. Politiemensen bevinden zich op zulke knooppunten en zijn daarom aantrekkelijke ‘doelwitten'. Maar we zien dat criminelen ook buiten de overheid op zoek zijn naar zulke plekken, bijvoorbeeld bij bedrijven.”
Luister hier naar de AD Nieuws Update:
De AD Nieuws Update verschijnt elke werkdag op Spotify en Apple Podcasts.
Vertrouwen
Van Essen benadrukt dat de politie een integere organisatie is. ,,Ik heb alle vertrouwen in mijn politiemensen. Voor al die politiemensen die te goeder trouw zijn en 24/7 klaarstaan voor de veiligheid van Nederland is elke corruptiezaak een klap in het gezicht. Maar het is helaas een gegeven dat er ook rotte appels zijn. Rotte appels die criminelen behulpzaam zijn en verantwoordelijkheid dragen voor de gevolgen daarvan. Het is in ieders belang dat deze rotte appels door de mand vallen. Corruptie is als betonrot. En daarvoor is bij de politie geen plaats.”
Martelkamer
De rechtbank in Amsterdam houdt vandaag een eerste inleidende zitting in de strafzaak tegen zes mannen, die in een loods in Wouwse Plantage zeven zeecontainers zouden hebben omgebouwd tot cellen, waarin gekidnapte criminele vijanden zouden worden opgesloten. Een van de cellen was ingericht als martelkamer. Op een oude tandartsstoel moesten de toekomstige slachtoffers onder handen worden genomen.
Het zestal werd op 22 juni aangehouden, nadat de politie hen al geruime tijd had geobserveerd. Ook deze uiterst sinistere operatie kwam aan het licht dankzij het kraken van de geheimeberichtenservice EncroChat.
In onderstaande video maakt de politie bekend de chatdienst te hebben gekraakt. Verslaggever Yelle Tieleman was daarbij:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMLezersreacties
Drummen, bordspellen, borduren: zo blijven jullie bezig tijdens de avondklok
In zijn column van afgelopen donderdag vroeg Frank Poorthuis naar tips om de komende weken draaglijk te houden. Hieronder een selectie van de inzendingen. -
PREMIUM
Jeugd Urk haalt geld op na afbranden GGD-testlocatie: ‘Andere kant van ons laten zien’
Een groep jongeren uit Urk is een inzamelingsactie gestart om geld in te zamelen om de teststraat van de GGD, die zaterdag in brand is gestoken, te kunnen vervangen. De actie is vanochtend gestart. Na een halve dag is er al bijna 5000 euro opgehaald. ,,We willen een andere kant van Urk laten zien”, zegt de 21-jarige initiatiefnemer Jan Baarssen, die zaterdag zelf bij de haven was. -
PREMIUM
De miljoenen berichten uit versleutelingsapp EncroChat: een blauwdruk van de onderwereld
De gedroomde mogelijkheid live mee te lezen met berichten van duizenden criminelen via versleutelingsservice EncroChat leidde tot het grootste Nederlandse opsporingsonderzoek ooit. Het leverde een goudmijn aan bewijs op én allerlei vernieuwing. -
PREMIUM
Spermadonor K34 wil anoniem blijven, donorkind Maria eist identiteit bij rechter
Spermadonor K34 wil anoniem blijven. Zijn donorkind Maria wil weten wie haar biologische vader is. Vanmiddag stond ze voor de rechtbank in Arnhem, om ziekenhuis Rijnstate te dwingen zijn identiteit bekend te maken. Welk belang weegt zwaarder? -
VIDEO
Politie en justitie kraken chatdienst gebruikt door criminelen: miljoenen berichten live meegelezen
Politie en justitie zijn erin geslaagd de populaire versleutelde chatdienst EncroChat te kraken, waardoor rechercheurs de afgelopen maanden miljoenen chatberichten tussen criminelen live hebben mee kunnen lezen. Daardoor zijn liquidaties voorkomen, zijn meer dan honderd verdachten aangehouden, is er 8000 kilo cocaïne onderschept en is er meer dan twintig miljoen euro aan contanten aangetroffen. Ook is er zicht op corrupte ambtenaren.
-
PREMIUM
‘Vaccinatie kán net het laatste zetje zijn’
De komende weken krijgen de oudste Nederlanders hun coronavaccinatie. Hoe veilig is dat, na de berichten over sterfgevallen in Noorwegen? Experts maken zich geen grote zorgen. Maar ze waarschuwen wel: vaccineren is niet voor elke oudere zonder risico. -
PREMIUM
Burgemeester Urk: ‘Dit kan niet langer, hier is een grens bereikt’
Burgemeester Cees van den Bos van Urk heeft zondagmiddag in een videoboodschap zijn “afschuw” geuit over een groep Urker jongeren, die een cameraploeg van de NOS met pepperspray bespoot. Dat gebeurde tijdens het maken van opnames van de GGD-teststraat die zaterdagavond in brand werd gestoken door relschoppende jeugd. “Dit kan niet langer, hier is een grens bereikt”, aldus de geschokte burgemeester. De NOS brak de opnames na het incident af. -
VIDEO
Verbijstering na nieuwe avond vol rellen: 'Dit zijn schaamteloze dieven’
Burgemeesters en Tweede Kamerleden reageren verbijsterd op de hevige rellen die maandagavond opnieuw uitbraken in verscheidene steden. Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam is verdrietig en noemt de relschoppers ‘schaamteloze dieven’. ,,Ik heb moeten dreigen met inzet van traangas, een verregaande maatregel. Dat vind ik verdrietig, want dat heb ik in mijn hele carrière als burgemeester nog nooit hoeven doen.”