Uitvaartbranche laat regel enkel eerstegraads familie varen: vanaf nu maximaal dertig personen
Het begraven van dierbaren verloopt tijdens de coronacrisis anders dan normaal. Eerder vandaag besloot de branchevereniging voor uitvaartondernemingen dat alleen eerstegraads familieleden welkom zijn op de dienst. Vanmiddag is dat aangepast naar maximaal dertig personen.
Delen per e-mail
Ook werd nabestaanden vanmorgen verplicht anderhalve meter afstand van elkaar te houden. Die regel blijft wel in stand. Om besmetting zo veel mogelijk te voorkomen, wordt er geen koffie of thee geschonken.
De nieuwe regels stellen nabestaanden soms voor een moeilijke keuze. Dit weekend werd al gemeld dat het schudden van handen of een bemoedigende knuffel tijdens het condoleren van nabestaanden volgens de richtlijnen niet meer was toegestaan.
De uitvaarten die voor vandaag gepland zijn, gaan gewoon door volgens de regels van vorige week, waarbij gesteld werd dat niet meer dan 100 personen aanwezig mochten zijn. Vanaf morgen geldt er een maximum van dertig.
Omdat niet elke familie hetzelfde is en niet elke overledene evenveel eerstegraads nabestaanden heeft, heeft het RIVM vandaag besloten duidelijkere richtlijnen te geven over hoeveel nabestaanden daadwerkelijk diensten fysiek mogen bijwonen. Dit omdat met de oude richtlijnen onder meer kleinkinderen en broers en zussen de diensten niet meer mochten bijwonen. Dat stuitte op veel kritiek.
Keuzes
De nieuwe regels stellen nabestaanden soms voor moeilijke keuzes, zegt Heidi van Haastert van de BGNU, de branchevereniging voor de uitvaartsector. ,,Wij adviseren families daarom creatief te zijn. Denk bijvoorbeeld aan een livestream die iedereen op afstand kan volgen.” Volgens Van Haastert is er wel begrip voor de nieuwe regels, al heerst bij mensen natuurlijk ook het gevoel dat je maar één keer afscheid kan nemen.
De regels rondom het begraven van een persoon die is overleden aan het coronavirus, zijn niet gewijzigd. Bij die uitvaarten geldt ook dat er slechts plek is voor enkele familieleden om de dienst bij te wonen. Ook wordt geadviseerd de overleden persoon met het coronavirus niet nog een kus of knuffel te geven.
,,Voor ons staat de volksgezondheid voorop. We willen het risico op besmetting verlagen, maar we willen ook mensen de mogelijkheid geven hun verlies op hun eigen manier te verwerken.”
Uitvaartondernemers kunnen op de website van de BGNU terecht voor vragen rond uitvaarten die tot 31 maart worden georganiseerd.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Corona breekt uit en al snel meldt Alibaba-topman zich bij koningin Máxima
Koningin Máxima is vorig jaar persoonlijk benaderd om mondkapjes naar China te sturen. Dat gebeurde in februari, toen corona nog niet in Nederland was. -
Nederlandse vrouwen werden nog nooit zo laat moeder: ‘Gevoed door opties als eicellen invriezen’
Vrouwen in Nederland en andere Europese landen worden steeds later moeder. Uit cijfers van statistiekbureau Eurostat blijkt dat de gemiddelde Nederlandse vrouw inmiddels op haar dertigste een kind krijgt. -
PREMIUM
Ondernemers houden horeca met kunst- en vliegwerk overeind: ‘Overleven is voor nu goed genoeg’
Meer dan vier maanden zijn zij al gesloten, en de gifbeker is nog niet leeg. Deze krant volgt elf horecazaken rond het Caterplein in Apeldoorn. Hoe overleven zij de winter, de crisis en de verveling? ,,Ik heb geen doel meer in mijn leven.’’ -
Effect vaccineren zichtbaar: besmettingen in verpleeghuizen dalen
Het aantal coronabesmettingen in verpleeghuizen is flink afgenomen. Tijdens de piek in december lag het aantal besmettingen geregeld boven de 400 per dag. Afgelopen week lag het gemiddelde per dag op 90. Dinsdag werden slechts 45 nieuwe besmettingen vastgesteld, het laagste aantal sinds eind september. Daarmee wordt volgens het RIVM het effect zichtbaar van de vaccinaties. -
De verruimingen van de coronamaatregelen op een rij
Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) maakten dinsdagavond de volgende verruimingen van coronamaatregelen bekend en zeiden daarmee ‘iets meer risico te nemen’.
-
video
NS maakt miljarden verlies: overheidssteun nodig om dienstregeling te kunnen rijden
De coronacrisis treft NS nog véél zwaarder dan gedacht. De vervoerder heeft vorig jaar een nettoverlies van 2,6 miljard euro geleden. Om de dienstregeling dit en volgend jaar te kunnen blijven rijden, is volgens topvrouw Marjan Rintel nieuwe overheidssteun nodig. -
PREMIUMvideo
94 kilo, 1,86 meter lang en luistert naar de naam Jansen: Frank is dé gemiddelde Nederlander
Het zou je maar overkomen: in álles gemiddeld zijn. Een topprestatie zou je denken, maar verdient het wel een Nobelprijs om als ‘volstrekt gemiddeld’ betiteld te worden? Frank Jansen uit Wijchen is de ‘gelukkige’. -
Duits bedrijf dat werkt aan coronavaccin laat zich niet overnemen door Trump
De mogelijke overname door de Verenigde Staten van een Duits biofarmaceutisch bedrijf dat een vaccin ontwikkelt tegen het nieuwe coronavirus is van de baan. Dat heeft de Duitse Gezondheidsminister Jens Spahn gisteravond verklaard tegenover de publieke omroep ZDF.