Uitzetten afgewezen asielzoekers blijft moeizaam, 2550 vliegtickets geannuleerd
Steeds meer asielzoekers mogen in Nederland blijven. De instroom van nieuwe asielzoekers was in 2022 het hoogst in jaren. Het percentage asielzoekers dat mag blijven ook. En het aantal ongewenste vreemdelingen, waaronder afgewezen asielzoekers, dat Nederland verliet, daalde. Ook moesten 2550 al geboekte vliegtickets worden geannuleerd.
Dat blijkt uit jaarcijfers van immigratiedienst IND en de Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V). De toegenomen migratie naar Europa en de problemen met de terugkeer van afgewezen migranten zijn het onderwerp van een Europese top eind deze week. Premier Rutte reist al weken door Europa voor voorbereidende gesprekken en staat onder grote politieke druk om met resultaten te komen.
Er kwamen vorig jaar bijna 48.000 asielzoekers naar Nederland, het hoogste aantal sinds de grote vluchtelingencrisis van 2015. Ook steeg het aantal ingewilligde asielaanvragen: van 66 procent in 2021 naar 78 procent in 2022, zo blijkt uit de jaarcijfers van de IND. Veel asielaanvragen kwamen van Syriërs, zij krijgen doorgaans een verblijfsvergunning.
Nihil
Tegelijk daalde het aantal ongewenste vreemdelingen, waaronder afgewezen asielzoekers, dat Nederland verliet, zo blijkt uit jaarcijfers van de Dienst Terugkeer & Vertrek (DT&V). In 2022 vertrokken (op papier) 8600 vreemdelingen uit Nederland, minder dan in de jaren daarvoor. Van de helft van hen is ook niet zeker dat ze Nederland verlaten hebben, zij vertrokken ‘zonder toezicht’. Onder hen zijn veel afgewezen Marokkanen en Algerijnen. Volgens DT&V komt deze daling onder meer doordat er ‘minder zaken vanuit de IND aan ons zijn overgedragen’, zo stelt een woordvoerder. Ook moesten meer dan vierhonderd Syrische asielzoekers Nederland verlaten. Zij hoefden niet terug naar Syrië, maar gingen naar een ander Europees land waar ze al eerder asiel bleken te hebben aangevraagd.
Terugkeer van afgewezen asielzoekers is een speerpunt van de Europese regeringsleiders. Nederlandse bewindslieden voerden bijvoorbeeld veel gesprekken met Marokko om dat land te bewegen afgewezen Marokkanen weer terug te nemen. Migranten uit zogenoemde veilige landen als Marokko en Tunesië veroorzaken veel overlast in en om Nederlandse azc’s. Zij weten dat hun kans op asiel nihil is en kampen vaak met verslavingen of psychische aandoeningen.
De Nederlandse overheid moest vorig jaar vele honderden al geboekte vliegtuigstoelen voor ongewenste vreemdelingen weer annuleren omdat de vreemdeling toch niet kon worden uitgezet. Dat blijkt uit jaarcijfers van de Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V).
De dienst boekte in 2022 4780 vliegtickets om vreemdelingen en afgewezen asielzoekers (al dan niet onder begeleiding van de marechaussee) terug te vliegen naar hun land van herkomst. Maar ruim 2550 van die tickets moesten weer worden geannuleerd. Dat gebeurde omdat de vreemdeling of asielzoeker al ‘met onbestemde bestemming was vertrokken’ of omdat de persoon een coronatest weigerde ‘waardoor de reis niet door kon gaan’, zo stelt een woordvoerder van het ministerie van Justitie, waar DT&V onder valt. Het ministerie kon mensen niet dwingen een coronatest te ondergaan.
Kosten
Het ministerie kan niet aangeven wat de totale kosten van de geannuleerde vluchten zijn. ,,In het kader van kostenbesparing worden waar mogelijk flexibele tickets geboekt”, stelt de woordvoerder. In januari van dit jaar werden al 650 stoelen geboekt, waarvan er 240 geannuleerd moesten worden. Dat zijn zo’n acht reizen per dag.
Hoe werkt de Nederlandse asielprocedure? Arda Kaya zocht het voor je uit (video):
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties. -
PREMIUM
Met deze bomen heb je snel een koeler terras
De beste remedie tegen een hete zomer? Onze tuinexpert Laurence Machiels weet raad: plant nu nog bomen! Afhankelijk van de grootte van je tuin, legt ze uit welke bomen het best tot hun recht komen en welke genoeg (maar ook niet te veel) schaduw geven. ,,Strooi een mulchlaag van compost of bladaarde onder de boom, dat houdt de verdamping tegen.’’ -
PREMIUM
3200 aanmeldingen voor 65 woningen; huurders moeten motivatiebrief schrijven én op intakegesprek
Grote belangstelling voor de nieuwe woonwijk in de Winkelsteeg in Nijmegen: op de eerste 65 woningen kwamen 3200 reacties. Wie ingeloot wordt, is nog niet zeker van een nieuwe voordeur, want de nieuwe huurders moeten hun woonwens uitleggen in een brief en een intakegesprek.Nijmegen -
PREMIUM
Hij kampt met gokverslaving en is geen onbekende voor het gerecht: pleegde jonge vader (32) de moord op Marleen (64)?
Moest Marleen V.L. (64), de Oostendse weduwe die net over de grens in het Zeeuwse Koewacht gedumpt werd, dood voor haar geld? Daar lijkt het gerecht steeds meer van uit te gaan. De hoofdverdachte E.S. (32) had namelijk een hechte band met het slachtoffer, dat ook een peettante was van zijn jongste kind. In ruil voor geld zou E.S. — ondanks het leeftijdsverschil— zelfs aan een geheime relatie met de oudere vrouw begonnen zijn. De jonge vader wacht momenteel in een Duitse cel op zijn overlevering aan België.Koewacht -
PREMIUMMet video
Statiegeld op blikjes, zo krijg je je geld terug
Na de kleine plastic flesjes zijn nu de blikjes aan de beurt. Vanaf deze week betaal je daar ook 15 cent statiegeld voor. Maar waar is dat goed voor en ook niet onbelangrijk: hoe krijg je je centjes weer terug?
-
PREMIUMcolumn
Blijf niet eindeloos over die suikertaks en dat reclameverbod lullen, maar dóé het
Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
-
-
Leidse biologen willen hooikoortspatiënten ontzien: ‘Plant geen berk op het schoolplein’
Bij het inrichten van straten is het belangrijk om niet te veel bomen neer te zetten die allergische reacties kunnen oproepen bij hooikoortspatiënten, stelt het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Een door het ziekenhuis ontwikkeld Bomenkompas moet onder anderen beleidsmakers helpen om woonwijken ‘pollenbewust’ in te richten. -
PREMIUM
10 uur per dag werken voor 2 à 3 euro per uur: asielzoekers geronseld voor illegale arbeid
GILZE - Uitbuiters, mensenhandelaren en illegalen zijn structureel actief rond het asielzoekerscentrum in Gilze, een van de grootste in ons land. Dat blijkt uit onderzoek van deze krant. Vooral asielzoekers zijn de dupe. Omwonenden zijn bezorgd. ,,Het aantal ongure figuren is toegenomen.” Volgens het COA en de gemeente is er weinig aan de hand.