Volledig scherm
Foto ter illustratie. © anp

Universiteiten en hogescholen verplaatsen tentamens wegens ov-staking, in Tilburg gaan tentamens wel door

Onder meer de Universiteit van Amsterdam, de Hogeschool van Rotterdam en de Universiteit Utrecht verplaatsen alle geplande tentamens van aankomende dinsdag. Vanwege de landelijke ov-staking kan niet gegarandeerd worden dat studenten en personeel de onderwijsinstellingen kunnen bereiken. De Vrije Universiteit en de Universiteit Tilburg laten de tentamens gewoon doorgaan. ,,Helaas kan het niet anders. We hopen iedereen op tijd te waarschuwen.”

Op de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Hogeschool van Amsterdam (HvA) zijn studenten 28 mei ook niet verplicht om naar eventuele hoorcolleges of werkgroepen te komen. ,,Wij begrijpen goed dat dit heel vervelend kan zijn voor studenten die wél aanwezig kunnen zijn en ook al geleerd hebben, maar helaas kon het niet anders”, zegt rector Karen Maex van de UvA tegen studentenblad Folia.

Het reguliere onderwijs op de Hogeschool Rotterdam gaat in tegenstelling tot in Amsterdam gewoon door. De tentamens gaan echter níet door en worden verplaatst naar een andere datum. Op de Erasmus Universiteit in Rotterdam zijn ze nog in beraad over wat te doen. ,,Het is toch wel een erg grote staking”, aldus een woordvoerder.

Niet-verplicht

Ook in Utrecht wordt er veel verplaatst. ,,Alle activiteiten met een verplicht karakter worden afgelast of niet-verplicht gemaakt. Dat betekent dat tentamens en matchingsactiviteiten vervallen; verplichte onderwijsactiviteiten gaan alleen door als het zin heeft om ze niet-verplicht te maken”, meldt de UU.

In Tilburg proberen ze studenten zo vroeg mogelijk te waarschuwen, maar gaan de geplande tentamens gewoon door. ,,We hopen dat studenten zich er bewust van zijn, en we beseffen dat het vervelend is, maar de geplande tentamens op 28 mei gaan gewoon door”, vertelt een woordvoerder. Ook op de Vrije Universiteit in Amsterdam gaan de tentamens vooralsnog door. In Eindhoven op de TU en in Groningen op de RUG zijn er weinig problemen; daar staan voor dinsdag geen tentamens gepland. Daarnaast wordt in Groningen vooral gekeken naar stakingen in het regionale vervoer en die zijn voorlopig niet aangekondigd.

Werknemers bij de NS leggen dinsdag 28 mei de hele dag het werk neer. Ook het stadsvervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag gaat de hele dag staken voor een beter pensioen, meldden de bonden begin deze maand. De NS betreurt de aangekondigde 24-uursstaking op het spoor. ,,Dit zou zeer ingrijpend zijn voor onze reizigers. Zij worden hiermee de dupe van een conflict waar NS geen partij in is”, liet de vervoerder weten.

  1. Passagier wil meer beelden van tramaanslag zien, OM zegt dat er niet meer beelden van hem zijn

    Passagier wil meer beelden van tramaan­slag zien, OM zegt dat er niet meer beelden van hem zijn

    Een van de inzittenden van de Utrechtse tram waarin vorig jaar een aanslag werd gepleegd, eist inzage in meer camerabeelden van het moment van de aanslag. Hij is ervan overtuigd dat Gökmen Tanis ook op hem heeft geschoten en wil de beelden daarvan zien. Volgens het Openbaar Ministerie zijn alle beelden met de passagier al bekeken en is daarop niet te zien dat Tanis op hem schiet. Toch gaan OM en de passagier nog een keer in overleg, zo was de uitkomst van een kort geding vanmiddag.