Utrechtse tramschutter radicaliseerde, maar instanties grepen niet in: ‘Dit is uiterst pijnlijk’
VideoPolitie en justitie hebben onvoldoende aandacht gehad voor de vele problemen die de Utrechtse tramschutter Gökmen Tanis had. Met meer aandacht hadden ze de risico’s voor de samenleving kunnen verkleinen, zo staat in een nieuw rapport. Nabestaanden noemen de conclusies ‘uiterst pijnlijk’.
De Inspectie Justitie en Veiligheid trekt die conclusies in haar vandaag verschenen rapport over de terroristische aanslag op 18 maart 2019. Gökmen Tanis schoot op die dag bij de aanslag op het 24 Oktoberplein in Utrecht vier mensen dood, twee anderen raakten zwaargewond. Hij werd dezelfde dag nog opgepakt en zit nu een levenslange celstraf uit.
Kort na de aanslag werd al bekend dat Tanis drie weken voor zijn fatale daad een cipier mishandelde in de gevangenis in Lelystad. Hij kreeg daarvoor een ‘disciplinaire straf’, maar werd enkele dagen later toch vrijgelaten. Minister Grapperhaus kondigde daarop een onderzoek aan naar mogelijke eerdere signalen van radicalisering van Tanis.
Dat onderzoek is nu gereed. Daaruit blijkt dat overheidsdiensten onvoldoende samenwerkten en signalen over radicalisering van Tanis niet aan elkaar doorgaven. Tanis zat een aantal keer, telkens voor een korte duur, in de gevangenis voordat hij de aanslag pleegde.
De tekst gaat verder onder de foto.
Vuurwapengevaarlijk
Hij was onder meer veroordeeld voor vuurwapenbezit, kreeg in 2013 van de politie de kwalificatie vuurwapengevaarlijk, vertoonde in 2016 en in 2017 in de gevangenis radicaal gedrag, bleek daar meerdere keren agressief (waaronder in 2019) en was zowel in 2014 als in 2018 aangemerkt als een criminele veelpleger.
Het Openbaar Ministerie, de politie en de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI, verantwoordelijk voor de gevangenissen) kenden elk een ander deel van zijn problemen. Maar zij gaven hun informatie slechts beperkt door waardoor er geen compleet beeld was.
De informatie werd in ieder geval niet gedeeld met de gemeente Utrecht of de reclassering. Dat was logisch geweest omdat de gemeente en de reclassering hem na zijn gevangenschap moesten helpen bij zijn terugkeer in de samenleving. Zijn gedrag werd hierdoor ook niet besproken in het Zorg- en Veiligheidshuis waar de partijen met elkaar samenwerken.
Doorgeven van die informatie had het beeld van zijn vele problemen en de aanpak ervan mogelijk completer gemaakt. De gemeente kende hem immers als zorgmijder.
Pijnlijk
Daarmee zegt de inspectie niet dat de aanslag voorkomen had kunnen worden. ‘Risico’s zijn nooit uit te sluiten maar ze moeten wel zo klein mogelijk worden gemaakt. Dat hebben politie, OM en DJI hier onvoldoende gedaan', aldus de inspectie.
Advocaat Sébas Diekstra, die de vader van de doodgeschoten Roos Verschuur bijstaat, laat in een reactie op het rapport weten: ,,Het enkele idee dat door betere communicatie de kans zou kunnen hebben bestaan dat de aanslag voorkomen had kunnen worden, is voor de vader uiterst pijnlijk.”
Verwarring
De inspectie concludeert ook dat op de dag van de aanslag de crisisorganisaties niet goed samenwerkten en hun informatie niet tijdig deelden. Bij de politie heerste intern verwarring over de te volgen procedure. Tijdens de opsporing van de schutter volgden de verschillende politieteams verschillende procedures.
Verder werd opsporingsinformatie in- en extern niet efficiënt gedeeld. Hierdoor kwam de informatie over de mogelijke verblijfplaats van Tanis niet tijdig op tafel bij de degenen die besluiten moesten nemen. Was dat op tijd gebeurd, dan had onder meer de gemeente Utrecht haar inwoners mogelijk eerder en duidelijker kunnen adviseren. Uit eerder onderzoek was al gebleken dat de gemeente die dag beter had moeten communiceren.
Cafés
Ook was het advies van de gemeente Utrecht (‘blijf binnen') onvoldoende scherp. Het was voor inwoners, bedrijven en organisaties onduidelijk wat ze precies moesten doen. Zo sloten cafés de deuren. Hun gasten kwamen op straat te staan waardoor ze geen veilig onderkomen meer hadden. Het ontbrak aan suggesties wat inwoners, bedrijven en organisaties in zo’n situatie kunnen doen.
Volgens de inspectie zijn er sinds de aanslag al een paar dingen verbeterd. De DJI heeft een Meldpunt radicalisering opgericht. Hier kunnen gevangenissen signalen van radicalisering van gedetineerden melden. En de politie kiest bij een mogelijke terroristische aanslag voortaan voor één soort opsporingsprocedure.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Benzine in Duitsland vanaf volgende week 50 cent per liter goedkoper dan in Nederland
Duitsland voert op 1 juni een accijnsverlaging door, waardoor een liter Euro 95 dan 1,72 euro kost. Dat is bijna vijftig cent minder dan in Nederland. Ten opzichte van de Nederlandse adviesprijs bedraagt het verschil zelfs meer dan 60 cent. -
VIDEO
Tramschutter Gökmen Tanis steekt gevangenisbewaker in het gezicht
De in mei 2020 tot levenslang veroordeelde tramschutter Gökmen Tanis heeft gistermiddag in de Rotterdamse gevangenis De Schie een bewaker neergestoken. De 39-jarige Utrechter gebruikte een steekwapen dat hij in zijn cel had gefabriceerd. -
Rechercheur John Pel schrijft memoires over MH17 en lange loopbaan: 'Rooie wangen van de complimenten’
Hij schat dat hij in 35 jaar Amsterdamse politie bij zo’n 1500 doden op ‘plaatsen delict’ is geweest. John Pel (1956) professionaliseerde de technische recherche en leidde twee missies naar de onheilsplek van MH17. Hij zwaaide af met een posttraumatische stressstoornis, schrijft hij in zijn boek Sporen liegen niet. -
PREMIUM
Deze ziekenhuizen zetten zich schrap voor coronagolf na oproep Kuipers: ‘Dit is de enige manier’
Ziekenhuizen zetten zich schrap voor een opleving van het coronavirus komend najaar. Isala in Zwolle heeft het aantal ic-bedden uitgebreid. Gelre ziekenhuizen denkt aan een aparte corona- of griepafdeling. Daarmee komen ze tegemoet aan de oproep van zorgminister Ernst Kuipers, die waarschuwt voor een najaarsgolf. -
De nare bijsmaak van de term Human Resources: ‘Mensen zijn geen productiemiddelen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: Human Resources
-
PREMIUMGeld & Geluk
Ron en Yvonne wonen in Sri Lanka: ‘We houden van luxe, maar vinden snel iets duur’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Ron en Yvonne hebben Sri Lanka even verruild voor Nederland. ‘Verbazend hoe ontevreden mensen hier kunnen zijn, terwijl ze zoveel keuzes hebben.’ -
PREMIUMmet video3
Nederland drijft MS-patiënten voor behandeling naar buitenland, artsen slaan alarm
Nederland mag MS-patiënten niet langer de enige behandeling ontzeggen die kan voorkomen dat ze volledig aftakelen en in een rolstoel belanden. Dat stelt de wetenschappelijke beroepsvereniging van neurologen. -
met video
Plots staat Lourens oog in oog met een walvis bij Westkapelle: ‘Het was schitterend, maar ook best link’
Lourens Janisse wist niet wat hij zag tijdens een vistochtje maandagmorgen op de Noordzee voor de kust van Westkapelle. Vanuit het niets dook ineens een bultrug walvis op uit het water. Janisse pakte meteen zijn telefoon om het dier vast te leggen. ,,Hij zwom naar ons toe, maar we waren ook wel wat angstig. Ons bootje is niet zo groot en we waren drie à vier kilometer uit de kust.”