Vader bitcoin family: Dit is een emotionele achtbaan
videoHij zou liegen als hij zei dat hij zich geen zorgen maakt over de koersval van de bitcoin. Maar Didi Taihuttu, vader van het gezin dat afgelopen najaar hebben en houwen verkocht en de opbrengst volledig in cryptomunten stak, wanhoopt niet. ,,We kijken naar de lange termijn.”
Hoe het ook afloopt, de familie Taihuttu – waartoe naast vader Didi (39) ook moeder Romaine (39) en dochters Joli (12), Juna (10) and Jessa (7) behoren – maakt er in elk geval een mooi avontuur van. Ze leven tegenwoordig als digitale nomaden, en trekken in die hoedanigheid de wereld over. Momenteel verblijven ze met zijn vijfjes in Ko Phangan in Thailand, in een resort met gelijkgestemden; dertig gezinnen met in totaal zeventig kinderen.
Wie even de moeite neemt om de filmpjes te bekijken die ze vanuit daar het net op gooien, ziet een en al zorgeloosheid. Witte stranden, een blauwe zee, full moon party’s en een stralende zon: word daar maar eens ongelukkig van.
Maar er moet ook geld verdiend worden, natuurlijk. Dat doet het gezin onder meer door te handelen in cryptovaluta en dat gaat vooralsnog prima, zegt Didi. ,,De markt is mooi. Het gaat flink op en neer, dus dan valt er veel te verdienen. We gebruiken 20 procent van ons vermogen om mee te handelen, de overige 80 procent staat vast."
Op en neer
Maar: de laatste weken gaat het een stuk minder op dan neer. De meeste cryptomunten verloren sinds hun hoogtepunt in december ongeveer de helft van hun waarde. De afgelopen week was voor de bitcoin zelfs de slechtste week sinds 2013. En dat doet pijn, wanneer je op de camping bent gaan wonen om je complete vermogen in digimunten te kunnen steken.
In september verkocht de familie Taihuttu het huis in Venlo – vraagprijs drie ton – en ook nog wat andere bezittingen. Het gezin zegt ‘een paar ton’ in digitale munten te hebben geïnvesteerd. Met die portefeuille maakten ze de enorme hausse van de laatste maanden van 2017 mee: in drie maanden tijd werd de bitcoin zes keer zoveel waard. Maar nu lijkt de weg naar beneden ingezet.
,,Ik kan proberen heel stoer te zeggen dat het me niets doet”, zegt Didi vanuit Thailand. ,,Maar het is een emotionele achtbaan. Ook omdat we inmiddels toch een zekere bekendheid genieten. Als wij zeggen dat cryptomunten de toekomst hebben, heeft dat misschien ook anderen aangezet om ze te kopen. Je wilt niet dat die hun geld verliezen.”
Groen
Toch is het geloof in de munten bij Taihuttu nog steeds groot. ,,Ik denk dat dit een tijdelijke dip is, je ziet het de afgelopen jaren telkens gebeuren in januari. En ik denk nog steeds dat blockchain-technologie de toekomst is van ons geld. En we staan nog steeds in het groen.”
Mocht het uiteindelijk verkeerd aflopen, dan is dat voor Taihuttu ook geen drama, zegt hij. ,,Dan hebben we niets meer en gaan we gewoon weer aan het werk. Het is nooit ons doel geweest om hier rijk mee te worden. Als we verliezen, verliezen we het.”
Ondertussen vermaken ze zich prima, in Ko Phangan. In maart moet er een boek verschijnen over hun nieuwe leven, en de Taihuttu-tjes zijn inmiddels ook aan het vloggen geslagen. ,,We staan inmiddels bekend als de bitcoin family. Over de hele wereld willen mensen weten hoe het met ons gaat."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
-
PREMIUM
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn. -
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
Wat is de beste wasmachine voor een gezin van 5 personen of meer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
OM neemt nog geen gas terug in zaak Richard de Mos: ‘Juridische fouten en onterechte conclusies in vonnis’
Het Openbaar Ministerie neemt nog geen gas terug in de corruptiezaak tegen politicus Richard de Mos en zeven andere vrijgesproken verdachten. Volgens de officier van justitie bevat het vonnis van de Rotterdamse rechtbank ‘juridische onjuistheden’ en ‘onterechte conclusies’.Den Haag -
Grote vechtpartij op strand Bloemendaal, negen gewonden
Zeker negen mensen zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag gewond geraakt door een vechtpartij op het strand van Bloemendaal. Drie van hen hebben vermoedelijk steekwonden opgelopen.
-
PREMIUM
Lana vluchtte vanuit Oekraïne, man vocht door aan het front: nu komen ze tot rust in Oekraïnewijk
Vlaardingen -
-
-
PREMIUM
Dineren bij Nastrium; de gerechten zijn om in te lijsten
Chef Djailany van de Laarschot legt ons een avond in de watten met verbluffende combinaties in zijn restaurant Nastrium in Helmond. De gerechten, opgediend op beeldschoon servies, kunnen ingelijst worden. -
Zure tomatenpuree? Heibel in convenant, nare bijsmaak van uitbuiting spoelt niet weg
Zure tomatenpuree? Die nare bijsmaak komt door de uitbuiting van plukkers in Zuid-Europa, waarschuwt vakbond FNV. Een poging om gezamenlijk met supermarkten en verwerkers iets te doen aan die uitwassen, lijkt mislukt.