Vakbond kraakt kabinetsplan voor vaccinatie: ‘Met testen plank ook misgeslagen’
videoHet huidige plan van het kabinet om Nederland te vaccineren tegen het coronavirus voldoet bij lange na niet. Dat stelt Piet Fortuin, voorzitter van vakbond CNV. Hij vreest dat ons land - net als eerder bij het testen - ‘dramatisch achter de feiten aan zal lopen’. De vakbond is bang voor grote extra schade aan de economie.
Delen per e-mail
Fortuin pleit voor een ‘militair uitvoeringsplan’, in navolging van Duitsland. Daar worden nu al honderden ‘prikstraten’ in gereedheid gebracht, in onder meer sporthallen en voetbalstadions. Nederland begint straks met het vaccineren van ouderen en kwetsbaren in een campagne die lijkt op de jaarlijkse verspreiding van de griepprik. Dat gebeurt met name bij de huisarts en in zorginstellingen.
Het inrichten van vaccinatiestraten of afhuren van sporthallen vindt minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) nog niet nodig, omdat het nog maanden duurt voor jongere Nederlanders massaal kunnen worden gevaccineerd. Het voorbereiden van die campagnes vertrouwt hij toe aan het RIVM en de GGD.
Plank misgeslagen
CNV-voorzitter Fortuin vreest dat het kabinet daarmee ‘dramatisch achter de feiten aan zal lopen’. Volgens hem heeft het kabinet goed in beeld in welke volgorde moet worden gevaccineerd, maar ontbreekt het vervolgens aan een pasklaar uitvoeringsplan. ,,Met het testen hebben we de plank ook misgeslagen. Toen hoorden we ook steeds: het komt goed. Dat bleek niet te kloppen. Dat gevoel heb ik nu ook. Alleen maar zeggen ‘het komt goed’ is niet genoeg.”
Elke vertraging rond het vaccineren leidt volgens het CNV tot enorme schade aan de economie. Fortuin zou daarom ook graag zien dat het spoedig inenten van miljoenen werkenden prioriteit krijgt, ‘zodat iedereen weer vol aan de slag kan’.
Luister voor het laatste coronanieuws naar de AD Nieuws Update:
De AD Nieuws Update verschijnt elke werkdag op Spotify en Apple Podcasts.
Primeur
Gisteren werd bekend dat de Europese Geneesmiddelenautoriteit EMA op 29 december een oordeel velt over het coronavaccin van Pfizer en BioNTech, dat daarmee de primeur heeft. Daarop zei minister De Jonge dat in de week van 4 januari kan worden begonnen met inenten. Het RIVM, de GGD, huisartsen en artsen van verpleeghuizen en instellingen werken daarbij nauw samen, aldus De Jonge.
Het kabinet hoopt dat er in het eerste kwartaal van 2021 zo’n 3,5 miljoen Nederlanders kunnen worden gevaccineerd. Eerst kunnen bewoners van verpleeghuizen en mensen met een verstandelijke beperking in instellingen een vaccin krijgen. Daarna zijn andere ouderen, kwetsbaren en zorgpersoneel aan de beurt.
Dat betekent dat gezonde, jongere Nederlanders in het eerste kwartaal nog niet in aanmerking komen. Zij moeten dus nog even wachten, wat voor De Jonge reden is om nu nog geen topprioriteit te maken met het ‘militaire plan’ dat Fortuin voorstelt.
Dezelfde volgorde
Overigens hanteert Duitsland bij het vaccineren dezelfde volgorde als Nederland: eerst zijn de risicogroepen en zorgpersoneel aan de beurt, daarna volgen bijvoorbeeld agenten en leraren. In de praktijk pakken de oosterburen het dus wel wat anders aan, met vaccinatiestraten die tot wel honderd mensen per uur kunnen vaccineren.
De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) liet vorige maand tegenover deze site al weten graag een bijdrage te willen leveren in de vaccinatiecampagne. Toch waarschuwde de LHV wel voor praktische problemen. Zo is zo'n campagne voor huisartsen ‘heel pittig, om praktisch uit te voeren in een 1,5 metersamenleving’. ,,Veel huisartsen hebben daar in hun praktijk niet genoeg plek voor, dus moeten ze uitwijken. Ook het feit dat voor veel vaccins twee prikken nodig zijn met een periode ertussen, betekent nogal wat extra regelwerk.” De huisartsen willen ook niet dat hun reguliere zorgtaak in het geding komt.
5,5 miljoen
Met de twee coronavaccins die nu goedkeuring naderen kunnen in de loop van 2021 5,5 miljoen Nederlanders worden gevaccineerd. De bijna 8 miljoen Pfizer-vaccins zijn goed voor een kleine 4 miljoen Nederlanders, de ruim 3 miljoen Moderna-vaccins voor meer dan 1,5 miljoen landgenoten.
Uiteindelijk zijn er dus meer vaccins nodig om aan de verwachte totale vraag - het nemen van een vaccin is vrijwillig - te voldoen. Die vaccins komen er waarschijnlijk ook aan, maar farmaceuten als AstraZeneca (Verenigd Koninkrijk) en Janssen uit Leiden zijn nog niet zover in hun ontwikkeling als die van bijvoorbeeld Pfizer.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
‘Nog onduidelijk of boa's avondklok mogen handhaven', politie gaat ‘alleen op excessen af’
Het is nog onduidelijk welke rol de ongeveer 24.000 boa's gaan spelen bij de handhaving van de avondklok, als die er inderdaad komt. ,,Er lijkt, maar ik zeg het voorzichtig, voorlopig voor gekozen om het handhaven alleen aan politieagenten over te laten,” zegt Ruud Kuin, voorzitten van de Nederlandse Boa Bond. ,,Dat betekent niet dat boa's geen rol gaan spelen.” -
Amsterdamse politie zoekt op beelden naar relschoppers, 15 verdachten zitten nog vast
De Amsterdamse politie zegt op basis van de beelden die zijn gemaakt rondom de uit de hand gelopen demonstratie op het Museumplein extra onderzoek te doen naar relschoppers die nog nog niet zijn aangehouden. Bij de rellen raakten ook twee politieagenten en een politiepaard gewond, meldt de politie. Vijftien verdachten zitten nog vast. -
video Verwachte startdatum vaccinaties corona bekend: 4 januari 2021
Als alles meezit, worden begin januari in Nederland de eerste mensen ingeënt tegen het coronavirus. Alles is er volgens minister De Jonge nu op gericht om in de week van 4 januari 2021 te starten met vaccineren. -
PREMIUM
Proppen in Arriva-treinen bij Nijmegen, reizigers stomverbaasd: hoe kan dit?
Oude tijden herleefden vanochtend in de Arriva-treinen tussen Boxmeer en Nijmegen. De treincoupés zaten voor de verandering weer eens mudjevol ondanks corona. Tot verbazing van medereiziger Manuela Hermens. -
Kabinet: Vaccins voor 3,5 miljoen Nederlanders in eerste kwartaal 2021
Het kabinet verwacht dat, bij de huidige stand van zaken, in het eerste kwartaal van 2021 zo‘n 3,5 miljoen Nederlanders zich kunnen laten vaccineren. Dat blijkt uit de vanmiddag verspreide vaccinatiestrategie.
-
PREMIUM
Corona-uitbraak op school in Boxmeer: ruim 200 examenleerlingen naar huis, toetsweek later
Alle 213 eindexamenkandidaten van Metameer in Boxmeer zijn naar huis gestuurd. Acht leerlingen blijken na een test besmet te zijn met het coronavirus. Waar ze besmet zijn geraakt, is niet bekend, aldus de middelbare school. De vmbo-eindexamenleerlingen volgen deze week thuis digitaal onderwijs. De toetsweek voor deze scholieren is verplaatst naar volgende week. -
Jeugdhulp ziet een toename van suïcidaal gedrag en eetstoornissen door coronaregels
Verschillende jeugdhulpaanbieders zien een verergering van de problematiek die er speelt onder kinderen. Dat constateert de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Zowel de jeugd-GGZ, de jeugdhulp en opvoedhulp ziet een toename van suïcidaal gedrag en eetstoornissen. Ook neemt de druk op het personeel in de jeugdhulp toe, bijvoorbeeld door het wegvallen van het onderwijs. -
video Gaat het zaterdag weer sneeuwen? ‘Geen witte wereld, maar zeer lokaal mogelijk’
Sneeuwballengevechten, sleeën en een sprookjesachtig landschap: de sneeuwpret was afgelopen weekend maar van korte duur. Maar zaterdag keert Koning Winter plaatselijk even terug. En misschien valt er zelfs weer enige tijd sneeuw, meldt Weerplaza.